Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá
Deviza

Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá

Több mint 200 milliárd forinttal csökkent februárban a lakossági állampapírok állománya, ekkora visszaesésre évek óta nem volt példa - derül ki a csütörtökön közzétett részletes államháztartási adatokból. Kis utánajárás után az a kép rajzolódik ki, hogy most járnak le azok az állampapírok, melyek az elmúlt években a bankok kezébe kerültek, és a szigorítás miatt már nem tudják megújítani őket. Emellett persze a lakosság étvágya sem akkora, mint korábban, ezért lehet most feltűnő a nagy egyszeri állományok eltűnése.

Hirtelen zuhant nagyot a lakossági állomány

A januári 7543,9 milliárd forintról februárban egyszeriben 7331 milliárd forintra esett vissza a lakossági állampapírok állománya - derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett részletes államháztartási tájékoztatóból. Ekkora havi esésre évek óta nem volt példa, 2013-14 óta egyértelmű sikertörténet volt a lakossági állampapírok értékesítése Magyarországon.

Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá
A jelentés szerint a lakossági termékek friss értékesítése 409 milliárd forint volt februárban a januári 461 milliárd forint után, a törlesztés viszont 621,8 milliárdot tett ki, miközben egy hónappal korábban még csak 433 milliárdot kellett visszafizetni.

Ebből az látszik, hogy az értékesítés ugyan kicsit lassult, ennél is jobban befolyásolta viszont az állományt az, hogy közben majdnem másfélszer annyi volt a törlesztés, mint az előző hónapban, a 200 milliárdnyi visszaesés szinte kizárólag ebből ered.Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá
Januárban egyébként szintén a korábbinál visszafogottabb volt a növekedés, mindössze 28,2 milliárd forintot tett ki a nettó állományváltozás, akkor a Portfolio fel is hívta arra a figyelmet, hogy vészesen lassul a lakosság rohama:A havi állománynövekedés azért érdekes, mert a tavaly decemberben publikált 2019-es finanszírozási tervben 800 milliárd forintos növekedéssel számolt az ÁKK. Ezzel szemben az év első két hónapjában 180 milliárdos volt a csökkenés, vagyis a fennmaradó tíz hónapban kellene ezt is ledolgozni, hogy ne boruljanak a tervek. Persze az adósságkezelésen belül van valamekkora mozgástere az ÁKK-nak, tudnak például több állampapírt eladni a nagybani piacon, vagy végső esetben devizakötvénnyel is kiléphetünk a nemzetközi piacra.

Mi történt februárban?

A februári egyszeri visszaesés annyira szokatlan, hogy érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója csütörtökön a Portfolio Investment, Wealth and Savings konferenciáján adott elő, ahol érintőlegesen már beszélt a múlt havi folyamatokról. A szakember azt emelte ki, hogy elsősorban az ÁKK visszavásárlásainak volt köszönhető a szokatlanul nagy törlesztés, ez viszont akár kedvező folyamat is lehet, hiszen nő a ténylegesen a lakosság kezében lévő állomány.

Az elmúlt években ugyanis az volt megszokott, hogy jelentős lakossági állampapír-állomány került például a bankokhoz, melyek visszavásárolták azt ügyfeleiktől, aztán a piacinál magasabb kamatok reményében maguknál tartották. Az adósságkezelő fokozatosan szigorított ezen a gyakorlaton, ennek keretében kezdtek visszavásárolni papírokat a bankoktól. Erre utalt Barcza György, amikor az egyszeri visszaesés okairól beszélt.

Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá
Ha azonban megnézzük az ÁKK február végi statisztikáját a honlapjukon, akkor abból az derül ki, hogy nem visszavásárlásról, inkább lejáratokról volt szó. Az egyes kötvénysorozatok állományának februári változását megvizsgálva az látszik, hogy a nagy visszaesés szinte kizárólag az Egyéves Magyar Állampapírnak (1MÁP) köszönhető, ott egy hónap alatt 185,4 milliárd forintos visszaesés látszik. Ez pedig nem elsősorban visszavásárlásokkal magyarázható, a fő ok, hogy lejárt három olyan sorozat (2019/06, 2019/07, 2019/08), melyekben egyenként 100 milliárd forint körüli állomány volt. Ez nagyjából a duplája a többi sorozat átlagának. Ehhez képest az új értékesítés sokkal kisebb volt, az új sorozatokból átlagos, 40-60 milliárdos állomány került a piacra.

Évek óta nem történt ilyen a lakossági állampapíroknál - A bankoknak is van köze hozzá
A többi lakossági termék közül a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) esetében látszott még nagyjából 7 milliárd forintos csökkenés, de az ott is elsősorban annak volt köszönhető, hogy az új sorozatokból az értékesítés elmaradt a havi lejáratoktól. A többi termék és a piacon lévő sorozatok esetében minimális volt a változás januárhoz képest.

Vagyis valószínűleg az történt februárban, hogy a korábban a bankokhoz került lakossági állomány egy része lejárt, és már nem tudták megújítani, ezért esett vissza hirtelen a teljes állomány. Ilyen nagyobb lejáratok máskor is lehettek, de akkor a "valódi" lakossági értékesítés ezt részben elfedhette. Az utóbbi hónapokban azonban a lakossági rohamban is visszaesést láttunk már.

Februárban egyébként egy egyszeri hatás is befolyásolhatta a lakosság keresletét: az ÁKK a hónap végén jelentette be, hogy jelentősen megemeli az állampapírok kamatát. A lépés előtt könnyen lehet, hogy sokan kivártak a kamatemelésre számítva, hogy majd a vonzóbb sorozatokból vásárolhassanak. Emellett hónapok óta tervben vannak új lakossági termékek, lehetnek olyan befektetők is, akik ezekre az új termékekre várnak a döntésükkel.

Nehéz lesz így megvalósítani a kormány álmát

A lakossági állampapírok állománya a következő időszakban azért is érdekes lehet, mert a kormány nyíltan felvállalta azt a célt, hogy öt éven belül szeretné megduplázni azt. Ha levonjuk a bankoknál és egyéb intézményeknél lévő tételeket, akkor is nagyjából 5000 milliárd forintról van szó, ami most ténylegesen a háztartások kezében van.

A jelenlegi növekedési ütem alapján azonban nehezen valósítható meg ez a cél, hiszen ha a bankokhoz köthető egyszeri nagy lejáratokat nem számítjuk, akkor is lelassult az értékesítés, márpedig az évi ezermilliárdos nettó növekedéshez ennél több kell.

Az értékesítés felpörgetését szolgálhatják az ÁKK tervezett újabb lépései. Azt már többször bejelentették, hogy az idén egy új nyugdíjcélú állampapírt dobhatnak a piacra, de attól jelentős állománynövekedést nem várnak az első időszakban. Emellett a Portfolio csütörtöki konferenciáján Barcza György részleteket árult el egy másik tervükről: az adósságkezelő a bankokkal közösen egy kisbefektetői számlacsomagot alakítana ki, melyet havi néhány tízezer forintnyi állampapír-befektetés mellett lehetne igénybe venni kedvező feltételekkel. Ez elsősorban a készpénz és a látra szóló betétek szempontjából jelenthet alternatívát, korábban az MNB is szorgalmazta, hogy a lakosság jelentős készpénzállományát be kellene csatornázni az állam finanszírozásába.
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1478895416