Ez áll a forintgyengülés mögött: nagy tétben fogadnak a magyar deviza ellen
Deviza

Ez áll a forintgyengülés mögött: nagy tétben fogadnak a magyar deviza ellen

Az elmúlt hetekben megint jelentős külföldi pozíciók épültek ki a forint ellen a piacon, ezek mértéke majdnem elérte azt, amit március végén, az MNB jelképes kamatemelése után láttunk. Ez rögtön megmagyarázza a forint utóbbi hetekben látott gyengülését, aminek köszönhetően történelmi mélypontja közelében jár a magyar deviza az euróval szemben.

Egyre bátrabban fogadnak a forint ellen

Az MNB szokás szerint kedden frissítette ábrakészletét, melyben a külföldiek forintpiaci pozícióiról is szerepel egy ábra. Eszerint az utóbbi hetekben megint jelentősen erősödtek a magyar deviza elleni külföldi pozíciók, és ami még feltűnőbb volt, szinte teljesen eltűntek a forint melletti befektetők.

Ez áll a forintgyengülés mögött: nagy tétben fogadnak a magyar deviza ellen
Megjegyzés: a hitelintézetek napi operatív devizapiaci jelentéseiből, a hitelintézetek által külföldiekkel kötött ügyletek alapján. A nettó forint melletti pozíciót az egyes külföldi szereplők kumulált forint devizaswap állománya és spot pozíciójának változása alapján határozzuk meg. Pozitív érték esetén a forint erősödésére, míg negatív esetén a gyengülésére felépített pozíciók vannak túlsúlyban az adott napon. A pozíciókat a spotügyletek kötésnapjai szerint ábrázoltuk.
Látszik a grafikonon, hogy a nettó pozicionáltságot illetően utoljára március végén láttunk a májusi napoknál erősebb külföldi spekulációt a forint ellen. További hasonlóság, hogy akkor is szinte teljesen eltűntek a forint mellett spekuláló külföldi befektetők, akárcsak májusban.

Vagyis az elmúlt egy hónapban ismét érdemi forint elleni spekulációt láthattunk, így nem is meglepő, hogy a magyar deviza érezhetően gyengült. Az euróval szemben egy hónap alatt több mint 1%-ot veszített a magyar deviza, ami ugyan nem mondható jelentősnek, de érezhető alulteljesítésnek felelt meg. A régióban például a lengyel zloty csak 0,2 százalékkal értékelődött le ugyanebben az időszakban, míg a cseh korona szintén a forintnál valamivel kisebb, 0,8 százalékos leértékelődést mutatott.

Március vége óta megy a forint ellen a piac

A jegybank ábráján az is látszik, hogy a forint elleni spekuláció nem újkeletű, március vége óta rövid megszakítástól eltekintve folyamatosan nettó forint elleni külföldi pozíciókat regisztráltak. Ennek felépülése az MNB március végi kamatdöntő ülésével esett egybe. Akkor a Monetáris Tanács tíz bázisponttal megemelte az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékra, illetve elkezdte kiszívni a korábbi likviditást a bankrendszerből a devizaswapokon keresztül.

Ez áll a forintgyengülés mögött: nagy tétben fogadnak a magyar deviza ellen
Ezekkel a lépésekkel egyidőben azonban az MNB jelezte: egyszeri döntésről van szó, nem kell kamatemelési ciklusra készülni. Ez pedig meglepte az elemzőket és a befektetőket, hiszen eddig lassú, de fokozatos kamatemelést áraztak be. Részben emiatt kezdett gyengülni a forint.

Április végén aztán nem változtatott a kamatkondíciókon és a kommunikáción a jegybank, ami a forint elleni külföldi pozíciókon is meglátszott. Majd most kedden szintén nem változtattak, óvatosak az inflációs kockázatokkal szemben, a Monetáris Tanács hosszabb távon továbbra is 3 százalék körüli áremelkedési ütemre számít.

Ezek a pozíciók hozzák el a rekordgyenge forintot:

Az MNB döntéshozói legközelebb június 25-én ülnek össze dönteni a kamatról, a piac akkor erősebb iránymutatást vár az elmúlt két ülés csendesebb kommunikációja után. A Monetáris Tanács ugyanis március végén jelezte, hogy negyedévente vizsgálja felül a szükséges kamatkondíciókat, illetve a kiszorítandó likviditás mértékét. Emellett egy hónap múlva friss inflációs jelentés is készül, amit szintén kiemelten figyel a piac.

A nagy kérdés, hogy az eddig felépült forint elleni pozíciók egy része leépül-e június végéig, ezen múlhat az is, hogy tud-e érdemben erősödni a magyar deviza. Jelenleg ugyanis 327 körüli euróárfolyamot látunk a piacon, ami alig egy százalékkal marad el a történelmi csúcstól, amit tavaly júliusban 330,8-nál láttunk.

A következő hetekben egyrészt érdemes lehet figyelni a nemzetközi hangulat változását, hiszen ha romlik a feltörekvő piacok kockázati megítélése, akkor az a forintot is történelmi mélypontra küldheti, emellett a következő kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások, esetleges jegybanki nyilatkozatok mozgathatják az árfolyamot. Utána pedig attól függ, mennyire lesz majd elszánt a jegybank az új előrejelzései fényében.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117