Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok
Deviza

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok

Komoly külföldi short pozíciók épültek ki a forint piacán az utóbbi egy hónapban - derül ki az MNB kedden publikált szokásos ábrakészletéből. Ennek ellenére a magyar deviza csak minimális mértékben gyengült, vélhetően a belföldi szereplők vásárlásai ellensúlyozhatták részben a külföldiek forint elleni pozícióit. A következő időszakban a szeptemberi kamatdöntés lehet izgalmas, addig nem valószínű, hogy az MNB jelentősen megmozgatná az árfolyamot.

Megint utaztak a forintra a külföldiek

Július elején komoly forint elleni pozíciók épültek ki a külföldiek részéről a forint piacán, utoljára március végén láttunk ennél erősebb pozicionáltságot a magyar devizával szemben - derül ki az MNB kamatdöntés után közzétett szokásos ábrakészletéből. A hónap első heteiben a nemzetközi befektetők nettó pozíciója meghaladta a mínusz 40 milliárd forintot, akkor szinte senki nem fogadott a forint erősödésére.

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok
A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy érezhetően gyengült a forint az elmúlt hetekben, azonban az árfolyam alig mozdult. Egy hónap alatt az euróval szemben 0,65%-kal gyengült a magyar deviza, a június végén látott 323-as szintről 325 fölé emelkedett csak az euró jegyzése.

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok
Ebből már kezdhet kirajzolódni a kép, amit a jegybank egy másik grafikonja is alátámaszt: részben a belföldi szereplők forint melletti pozíciói ellensúlyozták a külföldiek short állományát. Ennek volt köszönhető, hogy a forint csak minimálisan gyengült június végéhez képest.

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok

Szeptemberig kivárás jöhet

Kedden a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, és a döntést követő közlemény sem tartalmazott komoly újdonságot. A legfontosabb változás, hogy eddig a jegybank arra számított, hogy az adószűrt maginfláció fokozatosan mérséklődik majd, most viszont már azt gondolják, hogy májusban tetőzhetett a kiemelten figyelt inflációs mutató, majd az év második felében fokozatosan 3 százalékig süllyedhet.

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok
Júniusban 3,5 százalék volt az adószűrt maginfláció, amivel enyhült a nyomás az MNB-n, hiszen távolabb került az érték a jegybanki célsáv tetejétől. A múlt havi inflációs jelentésben a jegybank azt emelte ki, hogy az inflációs folyamatokat kettősség jellemzi: egyrészt a belső fogyasztás az erőteljesebb áremelkedés felé hat, másrészt viszont a külső gazdasági környezet lassulása dezinflációs hatással van. A jelek szerint az utóbbi egy hónapban a második tényező erősödött.

Nem véletlen, hogy a keddi közleményben kiemelten utalt az MNB az EKB és a Fed óvatosságára, illetve a lazításra vonatkozó várakozások erősödésére. Az utóbbi hetekben a befektetők egyértelműen ebbe az irányba mozdultak el, egyes szakértők szerint az EKB már akár csütörtökön kamatot vághat, illetve egy új eszközvásárlási program beindítása is szóba kerülhet, míg a Fed jövő szerdai ülése előtt egyértelműen legalább 25 bázispontos kamatcsökkentést áraz a piac.

Az MNB legközelebb szeptemberben publikálja következő inflációs jelentését, melyben valószínűleg ismét hangsúlyozzák majd a drágulási ütem fokozatos csökkenését. Ha a várakozásoknak megfelelően addigra a két nagy globális jegybank a lazítás útjára lép majd, akkor a Monetáris Tanács is óvatosabb hangot üthet meg, az alapkamat ismételt csökkentése azonban meglepetés lenne.

Persze már ez is nagy változás a korábbi várakozásokhoz képest, tavasszal még arra lehetett számítani, hogy a márciusi után az idén további fokozatos szigorítás jöhet, most viszont úgy tűnik, hogy kivárás lehet az MNB stratégiája, hogy lássa, hogyan befolyásolják a globális körülmények a magyar gazdaságot, illetve hogyan reagál majd az EKB és a Fed.

Erősödnie kellene a forintnak, vagy most van a helyén?

Más piaci szereplőkkel ellentétben mi azt gondoljuk, hogy jelenleg a forint nem alulértékelt, többé-kevésbé egyensúlyi árfolyama környékén van

- állapították meg a napokban az UniCredit elemzői.

A bank szakemberei szerint hosszabb távon a magyar termelékenység javulása tudna javítani az egyensúlyi árfolyamon, rövidebb távon pedig az MNB monetáris politikája és a globális növekedési kilátások mozgathatják a forint árfolyamát.

Az UniCredit szerint a forint utóbbi hónapokban látott alulteljesítését elsősorban az okozta, hogy a versenytársakhoz képest a magyar termelékenység szerény mértékben javult csak. Emiatt az egyensúlyi árfolyam feljebb került. A korábbi tapasztalatok szerint ettől az egyensúlyi árfolyamtól való eltérést két dolog okozta: a magyar kamatkülönbözet a kereskedelmi partnerekkel összehasonlítva, illetve a globális növekedés.

Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_1457337218