Úgy reccsent meg a forint, hogy igazán még csak nem is támadták
Deviza

Úgy reccsent meg a forint, hogy igazán még csak nem is támadták

Augusztus második felében már látszottak a külföldiek nettó short pozíciói a forint piacán, azonban ezek mértéke nem volt kirívó - derül ki az MNB legfrissebb ábrakészletéből. Közben szerdán már karnyújtásnyira került történelmi mélypontjától a magyar deviza, úgy, hogy közben a jelek szerint nem is támadták komolyabban a befektetők. Mi lesz itt még, ha elkezdik kipécézni a forintot?

Nem ugrottak rá a forintra a spekulánsok

Augusztus első felében még nettó long pozíciókkal rendelkeztek a külföldi befektetők a forint piacán, majd a hónap második felére ez átfordult kissé, mérsékelt short állomány épült fel - derül ki az MNB kedden közzétett ábrakészletéből. Ennek függvényében meglepő, hogy szerdán a 330-as lélektani határig gyengült a magyar deviza, ahonnan már csak egy lépés a tavaly júliusban látott 330,8-as történelmi rekord.

Úgy reccsent meg a forint, hogy igazán még csak nem is támadták
A fenti ábrán jól látszik, hogy májusban és júliusban is volt a mostaninál nagyobb a nettó shortállomány a jegybank adatai szerint. Ehhez képest az elmúlt egy hónapban mindössze 0,9%-kal gyengült a magyar deviza az euróval szemben, és a régióban is felülteljesítő volt, hiszen a lengyel zloty például 2,5%-os esésen van túl ugyanebben az időszakban.

Úgy reccsent meg a forint, hogy igazán még csak nem is támadták
Az egyik magyarázat az lehet, amire már júliusban felhívtuk a figyelmet: a külföldiek nettó pozicionáltsága mellett egyre nagyobb szerepe van a belföldi befektetőknek, akik továbbra is többnyire a forint melletti pozíciókat vettek fel.

De akkor miért gyengült 330-ig a magyar deviza? Az augusztusi kismértékű gyengülés rosszul jött, hiszen olyan helyzetben találta a magyar devizát, amikor már egyébként is közel volt történelmi mélypontjához, innen már elég volt egy kisebb lökés.

Úgy reccsent meg a forint, hogy igazán még csak nem is támadták

Vagyis az utóbbi hetek gyengülése nem elsősorban a forintról, nem a belső tényezőkről szólt, bármilyen furcsa ezt mondani, de még így is viszonylag olcsón megúsztuk.

Külföldről mozgatják a szálakat

A forint árfolyamát általában két tényező mozgatja:

  • A külföldi hírek, a globális piaci hangulat és
  • a belső tényezők, mint például a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció vagy az MNB monetáris politikája.


Az utóbbi hetekben az első faktor került túlsúlyba, főleg az általános piaci hangulattal mozgott együtt a forint. Ez a hangulat pedig egyértelműen romlott, hiszen:

  • A befektetők elkezdték komolyan venni a globális recessziós félelmeket, a kötvényhozamok világszerte mélypontokra estek.
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború megint eldurvulni látszik, hiszen előbb az amerikai elnök jelentett be további vámemeléseket, majd Kína hasonlót lépett válaszul.
  • Olaszországban kormányválság volt az elmúlt hetekben, aminek a kimenetele a legutóbbi napokin nagyon bizonytalan volt, aztán tegnap este összejött egy politikai alku.
  • Vészesen közeleg a Brexit október végi határideje, és egyelőre távol állnak Brüsszel és London álláspontjai a vitás kérdésekben.


Vagyis kicsit felbolydult a világ mostanában, ehhez jön még egy belső tényező: a nagy globális jegybankok egyre lazább monetáris politikája az MNB-t is arra ösztönözheti, hogy tartósan alacsonyan tartsa a kamatkondíciókat, vagy végső esetben akár tovább lazítson minimálisan. Ez pedig szintén a forint ellen szól.

De hogy lehet az, hogy a magyar kötvényhozamok történelmi mélyponton vannak, miközben a forint majdnem rekordgyenge? Akkor most ennyire jó vagy ennyire rossz Magyarország? Ez is jogos kérdés, hiszen "normális esetben" a hozamok a forinttal együtt mozognának. Most azonban azt figyelhettük meg, hogy van egy érdekes szétválás a piacokon: vannak biztonságos és kevésbé biztonságos országok, valamint biztonságos és kevésbé biztonságos eszközök. Vagyis egyrészt az állampapírt mindenhol biztonságos menedéknek tartják, ez pedig a hazai forinthozamokat is a mélybe nyomja, másrészt viszont a bizonytalan nemzetközi hangulatban csökken a kockázatvállalási kedv, ami rossz hatással van a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is.

Valószínűleg ősszel sem lélegezhetünk fel

A legfontosabb kérdés persze most is az, mi lesz a forinttal a következő hónapokban, számíthatunk-e fellélegzésre. Egyrészt a gyengülés fokozatos volt, nem jellemezték igazán nagy kilengések az árfolyamot, ez arra utal, hogy heves korrekció sem várható, másrészt egyelőre a fundmanetumok sem szólnak a magyar deviza mellett, továbbra is fennáll egy sor olyan kockázat, ami csak eztán realizálódhat:

  • A globális lassulás még csak most kezdődik, egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy recesszió jön-e vagy csak befékez a gazdaság.
  • A kereskedelmi háborúban nem látni rövidtávú megoldást, a felek gyakran kiszámíthatatlan és irracionális viselkedése okozhat még meglepetéseket.
  • Donald Trump ősszel új frontot nyithat, az amerikai elnöknek novemberig kell döntenie arról, kivet-e védővámokat az európai autókra. Ha ez megtörténik, akkor az kifejezetten hátrányos lehet a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban, így a forintra is hatással lehet.
  • Ahogy közeledik majd a Brexit határideje, úgy forrósodhat a helyzet, ez is hordoz még további kockázatokat.

Vagyis nehéz hónapok elé néz a piac és a magyar deviza is, nehéz elképzelni, hogy innen ne legyen meg az új történelmi csúcs az euróárfolyamában.

Az OTP Bank elemzői azt emelték ki a keddi kamatdöntés után, hogy az MNB látszólag kényelmes helyzetben van, ha a Fed és az EKB további agresszív lazításba kezd, akkor a magyar jegybank is óvatosabb hangot üthet meg. Ráadásul a forint gyengülése miatt sem kell aggódniuk, hiszen nem jelent pénzügyi stabilitási kockázatot a gyenge árfolyam, most inkább az előnyeit élvezheti a gazdaság az exporton keresztül.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
100as forint mnb