Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Deviza

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?

Ha csak az utóbbi 8 év árfolyamgrafikonját nézzük technikai elemzési szemmel, akkor 332-nél lehet a forint gyengülésének a vége, ha viszont kicsit még jobban visszamegyünk az időben, akkor 337-ig drágulhat az euró - derül ki gyors helyzetértékelésünkből. A 300 feletti dollárárfolyam kapcsán a 302,5-ös szintet kell figyelni, de ha annál is tovább esik a forint és így új 18 éves mélypontra bukik, akkor pusztán technikai elemzési alapon a 320-as zóna is célkeresztbe kerülhet.
Amint a forint euróval szemben tegnap kialakult történelmi mélypontja kapcsán rámutattunk: 332-nél húzódik egy erősebb ellenállás és ez elsőre meg is állította a forint esését, ugyanis azóta sem gyengült 331,9-nél tovább a forint (most 331,4 körül mozog). Az alábbi ábra alapján ez nem véletlen és mivel a napos RSI (a relatív túlvettséget, vagy túladottságot jelző indikátor) a 70-es tartomány fölé emelkedett, azaz relatív túlvett az euró, így ez a lelassuló emelkedés, illetve a korrekció (EURHUF visszasüllyedés, azaz forinterősödés) irányába mutat.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Más viszont a technikai kép, ha kicsit még jobban visszamegyünk az időben, azaz a 2008-2009-es válság periódusát is belevesszük a képbe. Így ugyanis a hosszabb távú emelkedő trendvonal nem 332-nél, hanem 337 körül húzódik.

Ez tehát azt jelenti, hogy pusztán technikai elemzési alapon lehet még kb. 2%-nyi mozgástér a további forinteséshez.Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Fél szemmel a forint dollárral szembeni árfolyamát is figyelni kell, hiszen már tegnap átlépték a jegyzések a kerek 300-as szintet és ma reggel is efelett jár kissé 300,3 körül. 2016 végén 302,5-nél fordult a forint, efeletti szinten új 18 éves forintmélypontról beszélnénk. 2001 végén egyébként egészen 319,4-ig esett a forint, az volt a történelmi forintmélypont. Első körben a 302,5-ös szintig gyengülhet a forint, ha viszont ezt is átviszi az árfolyam felfelé, akkor technikai elemzési alapon a 320-as zóna kerülhet célkeresztbe.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Nyilván figyelni kell arra is, hogy az euró/dollár árfolyam milyen technikai szintek közelében jár, mert a dollár és az euró "lábak" lényegesen befolyásolják azt, hogy a forint a két vezető devizával szemben meddig gyengül. Az EURUSD-nél azt látjuk, hogy ma reggelre a 2,5-éves mélypontot kezdte el újra tesztelni az árfolyam 1,1020 közelében és ha ezen lefelé átjutna az árfolyam (további dollárerősödés jönne), és a kerek 1,10-es szintet tesztelné a kurzus, akkor a forint dollárral szembeni árfolyama szintén tesztelheti a 302,5-ös eddigi történelmi forintmélypontot. A további mozgást nyilván az is befolyásolhatja (fundamentális elemzési terület), hogy a Fed milyen kamatpályán halad, azaz tényleg vág-e már (intenzíven) szeptemberben kamatot, és ezután mit tesz. Ha el tudja érni a dollár gyengülését, akkor a dollár/forint jegyzések is hirtelen lehullhatnak majd a 300 alatti zónába.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forinteuroarolyambankjegy