Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Deviza

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?

Ha csak az utóbbi 8 év árfolyamgrafikonját nézzük technikai elemzési szemmel, akkor 332-nél lehet a forint gyengülésének a vége, ha viszont kicsit még jobban visszamegyünk az időben, akkor 337-ig drágulhat az euró - derül ki gyors helyzetértékelésünkből. A 300 feletti dollárárfolyam kapcsán a 302,5-ös szintet kell figyelni, de ha annál is tovább esik a forint és így új 18 éves mélypontra bukik, akkor pusztán technikai elemzési alapon a 320-as zóna is célkeresztbe kerülhet.
Amint a forint euróval szemben tegnap kialakult történelmi mélypontja kapcsán rámutattunk: 332-nél húzódik egy erősebb ellenállás és ez elsőre meg is állította a forint esését, ugyanis azóta sem gyengült 331,9-nél tovább a forint (most 331,4 körül mozog). Az alábbi ábra alapján ez nem véletlen és mivel a napos RSI (a relatív túlvettséget, vagy túladottságot jelző indikátor) a 70-es tartomány fölé emelkedett, azaz relatív túlvett az euró, így ez a lelassuló emelkedés, illetve a korrekció (EURHUF visszasüllyedés, azaz forinterősödés) irányába mutat.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Más viszont a technikai kép, ha kicsit még jobban visszamegyünk az időben, azaz a 2008-2009-es válság periódusát is belevesszük a képbe. Így ugyanis a hosszabb távú emelkedő trendvonal nem 332-nél, hanem 337 körül húzódik.

Ez tehát azt jelenti, hogy pusztán technikai elemzési alapon lehet még kb. 2%-nyi mozgástér a további forinteséshez.Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Fél szemmel a forint dollárral szembeni árfolyamát is figyelni kell, hiszen már tegnap átlépték a jegyzések a kerek 300-as szintet és ma reggel is efelett jár kissé 300,3 körül. 2016 végén 302,5-nél fordult a forint, efeletti szinten új 18 éves forintmélypontról beszélnénk. 2001 végén egyébként egészen 319,4-ig esett a forint, az volt a történelmi forintmélypont. Első körben a 302,5-ös szintig gyengülhet a forint, ha viszont ezt is átviszi az árfolyam felfelé, akkor technikai elemzési alapon a 320-as zóna kerülhet célkeresztbe.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Nyilván figyelni kell arra is, hogy az euró/dollár árfolyam milyen technikai szintek közelében jár, mert a dollár és az euró "lábak" lényegesen befolyásolják azt, hogy a forint a két vezető devizával szemben meddig gyengül. Az EURUSD-nél azt látjuk, hogy ma reggelre a 2,5-éves mélypontot kezdte el újra tesztelni az árfolyam 1,1020 közelében és ha ezen lefelé átjutna az árfolyam (további dollárerősödés jönne), és a kerek 1,10-es szintet tesztelné a kurzus, akkor a forint dollárral szembeni árfolyama szintén tesztelheti a 302,5-ös eddigi történelmi forintmélypontot. A további mozgást nyilván az is befolyásolhatja (fundamentális elemzési terület), hogy a Fed milyen kamatpályán halad, azaz tényleg vág-e már (intenzíven) szeptemberben kamatot, és ezután mit tesz. Ha el tudja érni a dollár gyengülését, akkor a dollár/forint jegyzések is hirtelen lehullhatnak majd a 300 alatti zónába.

Itt a mélypont: meddig gyengül a forint?
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint ötszázas bankjegy