Miért gyenge a forint? - Több oka is van
Deviza

Miért gyenge a forint? - Több oka is van

Weinhardt Attila
Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, hogy miért gyenge a forint, azaz miért gyengült történelmi mélypontra az euróval és annak közelébe a dollárral szemben, akkor azt mondhatjuk, hogy két főbb ok miatt: egyrészt a külpiaci feszültségek sokasága, másrészt a magyar monetáris politika extrém lazasága miatt. Arról, hogy meddig gyengül a forint technikai elemzés alapján, és mit mondanak az elemzők a forint kilátásairól, ezekben a cikkeinkben írtunk:
A forint és az MNB kamatpályájának kilátásairól is szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:


A gyenge forint kapcsán rögtön meg kell jegyezni azt, hogy mindez nem jelent valami drámai helyzetet, hiszen már napok óta benne volt a levegőben az új mélypont.

Miért gyenge a forint? - Több oka is van
Ráadásul egy hónapos távon sem történt jelentős gyengülés, pánikszerű forintesés jeleit sem láttunk a bankközi devizapiacon. Na jó, de akkor mégis miért gyenge a forint?

Miért gyenge a forint? - Több oka is van

Külső okok

Egy kis, és nyitott, azaz az exportpiaci folyamatoknak fokozottan kitett gazdaságnak régóta rossz hír volt, hogy a két világhatalom, az Egyesült Államok és Kína egymásnak esett és adok-kapok alapon emelték az importvámokat. A helyzet azután durvult el most augusztusban, hogy Donald Trump amerikai elnök felrúgta a "kereskedelmi tűzszünetet" tovább emelte a kínai importtermékek bő felét érintő vámokat. Erre a kínaiak szokatlanul gyorsan visszavágtak a vámok célzott, Trump amerikai szavazóbázisát tudatosan gyengítő emelésével, amire Trump még jobban "bepipult" és múlt pénteki bejelentésével még tovább emelte az összes kínai termékre a vámokat, sőt hétvégén egyéb lépésekkel, például szükségállapot kihirdetésével is fenyegetett.

Egy ilyen helyzet nyilvánvalóan jelentős globális befektetői hangulatrontó hatású, hiszen azzal fenyeget, hogy a világgazdaság jelentős részét képes lehet recesszióba taszítani. Az amerikai kötvénypiacon már régóta gyűlnek a felhők, miszerint nemcsak jelentős gazdasági lassulás, hanem egyenesen recesszió lesz. A recesszió közép távú esélyére figyelmeztet az, hogy a hozamgörbe inverzzé vált és ennek mértéke a legutóbbi napokban tovább fokozódott. Emellett a 30 éves amerikai államkötvény hozama is új történelmi mélypontra bukott, az amerikai (és egyéb fejlett piaci) hozamok pedig minden futamidőn drámaian estek az utóbbi hetekben.

Az amerikai-kínai kereskedelmi villongás nyilvánvalóan nemcsak a két világhatalom saját gazdaságának árt, hanem egyéb kisebb-nagyobb gazdasági blokkoknak is, így kiemelten fáj az Európai Uniónak, pontosabban annak éllovas exportőreként Németországnak. Ezt már jó ideje jelzik a német konjunktúra-adatok, hónapok óta mély recesszió alakult ki a német feldolgozóiparban és a romló külpiaci helyzet azzal fenyeget, hogy a szolgáltató szektor és a lakossági fogyasztás is meggyengül nemcsak Németországban, hanem több más európai gazdaságban is. A német recesszió bekövetkeztéről egyre többen beszélnek, ráadásul az európai (elsősorban a német) autószektorra kivetni tervezett amerikai importvámok kérdése is lóg még a levegőben, novemberig kell döntenie róla Trumpnak, ami tovább rontaná a német gazdasági aktivitást, ha bekövetkezne.

Tekintettel arra, hogy szorosak a német-magyar gazdasági kapcsolatok, és több nagy gazdaságban is esnek az autóértékesítések, így érthető, hogy a német gyengélkedés a magyar gazdaságnak is elkezdhetett fájni. Ezt pedig a forintbefektetők is elkezdhették felismerni, azaz azt, hogy fordul a gazdasági ciklus, az eddigi kiugró növekedési számok után határozott lassulás felé nézhet a magyar gazdaság. Így érthető, ha a forint gyengülésére irányuló pozíciókat kezdtek felvenni, igaz piaci információink szerint nem nőtt jelentősen az elmúlt hetekben a spekulatív pozíciók volumene a forint ellen, azaz nincs tömeges "rárepülés" a forint-sztorira.

Egészen a legutóbbi napokig az olasz kormányválság is rontotta a (feltörekvő) piaci befektetői hangulatot, hiszen benne volt a levegőben, hogy az erősen EU-szkeptikus és masszív költségvetési lazítást szorgalmazó Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezére előrehozott választásokat tud kicsikarni, amelynek nyomán ő tudott volna kormányt alakítani. Ehhez képest az történt, hogy a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom lepaktált az ősi ellenség Demokrata Párttal, hogy Salvinit ellenzékbe tudja szorítani és így fogcsikorgatva próbálnak most kormányprogramot összerakni és kormányt alakítani. Mindez várhatóan jövő hét elején meg is történik, ezt pedig a piac már árazza is, napok óta örülnek annak, hogy az EU-ellenes helyett egy EU-párti, mérsékelt koalíciós kormány lehet Olaszország élén. A 10 éves olasz kötvényhozam is új történelmi mélypontra bukott ma. A globális hozamsüllyedés lehúzó hatása tehát rögtön látványossá válik, amint az akut válság enyhül.

Egy másik globális kihatású válság viszont az utóbbi napokban csak tovább erősödött, ez pedig a Brexit, hiszen azzal, hogy Boris Johnson kormányfő elérte: bő négy hétre "bezárják" a brit parlamentet a tervezett három helyett, éppen a Brexit előtti hetekben igyekszik ellehetetleníteni a parlamenti munkát és így a megállapodás nélküli kilépés elleni lépéseket is. Magyarul: Johnson húzásával nőtt a no-deal Brexit esélye, de közben a jövő hét ezt a kilátást is felülírhatja azzal, ha az ellenzéki pártok és néhány kormánypárti képviselő összefogásával sikerülne megváltoztatni a "bezárást", vagy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni Johnsont. Egyelőre nem látszik, hogy hova fajul a fokozódó belpolitikai válság és például a Deutsche Bank 50%-ra teszi a megállapodás nélküli brit kizuhanás esélyét. Ez nyilvánvalóan rányomja a bélyegét a globális befektetői hangulatra, a gazdasági kilátásokra, ez pedig áttételesen a forint teljesítményére is kihat.

Belső okok

A magyar gazdaságpolitika hozzáállása jelenleg úgy írható le, hogy a költségvetési politika viszonylagos szigort gyakorol (hiszen 1-2% körüli a GDP-arányos eredményszemléletű deficit, az EU-pénzek ki- és befizetési hatása nélkül, pénzforgalmi szemléletben pedig közel nulla a hiány), miközben

a monetáris politika a "high pressure economy" jegyében olyan laza igyekszik lenni, amilyen laza csak tud, ameddig az nem jár az infláció toleranciasávból való felfelé kiugrásával, vagy egyéb nem kívánt következményekkel.

Egyelőre ezekre nincs jel, és a tegnapi MNB-jelzés sem tükrözte, hogy aggódna a jegybank a gyenge forint láttán. Ráadásul azzal, hogy a külső konjunktúra jelentősen romlott az utóbbi hónapokban, a külső inflációs környezet is hűlni kezdett és ez lefelé húzza a magyar inflációt is, így az MNB relatív kényelmes helyzetben van a 330-as euró láttán is. Emellett az is lényeges, hogy a magyar devizahiteles probléma megszűnt, az államadósság devizaaránya már 20% alatt, így a gyenge forint ott sem fáj már igazán, miközben a gazdaságélénkítés jegyében például az exportőröket még segítheti is, ha a beszűkülő külpiaci lehetőségek mellett egy kicsit gyengébb a forint.

A külföldi nagy jegybankok (Fed, EKB) ráadásul elkezdtek a romló környezetre lazítással, vagy annak beígérésével reagálni, így a magyar monetáris politika mozgástere újra tágulni látszik. Emiatt még inkább fennmaradhat az extrém laza monetáris politikai alapállás a gyenge forint mellett is (sőt akár még további lazítás is jöhet) és így a feltörekvő piacok közül az egyik legnagyobb negatív reálkamat környezet is fennmaradhat Magyarországon (3% feletti infláció, 0% körüli rövid hozamkörnyezet, Londonból és New Yorkból többnyire ezt figyelik). Emiatt és a globális hozamsivatag miatt egyébként nem is élénkültek fel az MNB-vel kapcsolatos piaci kamatemelési várakozások, közben pedig a magyar külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg korábbi masszív többlete jócskán apadt, így ezek sem adnak táptalajt mostanában a forintnak, hogy erősödjön.

Címlapkép forrása: Carl Court/Getty Images
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint200117