forintarfolyam
Deviza

Kulcsszintek alatt a forint, további erősödés jöhet

Portfolio
Határozottan javult hajnal óta a nemzetközi kockázati étvágy arra a hírre, hogy újra összeülnek az amerikai és kínai szakértők a kereskedelmi háború kérdésében előkészíteni az októberi miniszteri szintű találkozót. Közben az is javítja főleg Európában a piaci hangulatot, hogy a tegnap éjjeli brit alsóházi fejlemények mellett nőtt az október 31-i Brexit elhalasztásának esélye, azaz a rendezetlen kilépés esélye csökkent. Ez a külpiaci környezet segíthet abban a forintnak, hogy a kulcsszintek alatti pozícióból további lendületet vegyen a mai kereskedés során.

Hullámszerű és jelentős forinterősödés következett be kedden délelőtt egyrészt a Brexit halasztásának növekvő esélye, a Honkong-i kiadatási törvény visszavonása és az olasz kormányalakítás miatt, és mindehhez az is hozzájött, hogy tömegesen zárhattak a befektetők korábban nyitott forint short pozíciókat, illetve új vételi pozíciókat nyithattak. Az euróval szembeni jegyzések a kerek 330-as szintről 328,5-ig hullottak, majd estére visszaemelkedtek 329,6-ig. Mivel ma reggel továbi hangulatjavulás látszik akülpiacikon, ez segíthet abban, hogy a 330 körüli zóna visszatesztelése után a forint újra lendületbe jöjjön, azaz az EURHUF süllyedni kezdjen.

Egyelőre tehát kitart a berajzolt emelkedő trendvonal a forint heti grafikonján, a 332-es zóna egy erős ellenállásnak számít, ha újra esésbe váltana a forint.

A gyenge amerikai ISM-adat miatt nőtt az amerikai recesszió esélye, így a dollár gyengült, az euró erősödött az utóbbi napokban, a jegyzések 1,10 fölé lendültek és alulról visszatesztelte az 1,1040-es szintet.

A dollár gyengülése és a forint erősödése együtt markáns változást hozott a dollár/forint árfolyamban: 303 körülről tegnap napközben átmenetileg 298 körülig hullott az árfolyam. Ma reggel 299 körül jár a kereskedés, azaz a 300-as szint alatt jár és így esélyes, hogy itt is a kerek szint egyelőre ellenállásként funkcionál, azaz innen újra az erősödés felé fordulhat a forint.

A font hétfő óta jelentősen erősödni tudott a gyengülő dollárral szemben amiatt, mert az október végi megállapodás nélküli Brexit forgatókönyvét törvényileg kizárták (tegnap éjjel) a képviselők, igaz a Lordok Házán is át kell ennek mennie. HA utóbbi megtörténik, akkor esélyes, hogy az október 15-i előrehozott választásokra sor kerül, így az új összetételű kormányon múlik, hogy megállapodás nélkül hajtja végre a Brexitet, vagy tényleg kezdeményezi a halasztást legalább jövő január végére.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)