forintarfolyam
Deviza

Kulcsszintek alatt a forint, további erősödés jöhet

Portfolio
Határozottan javult hajnal óta a nemzetközi kockázati étvágy arra a hírre, hogy újra összeülnek az amerikai és kínai szakértők a kereskedelmi háború kérdésében előkészíteni az októberi miniszteri szintű találkozót. Közben az is javítja főleg Európában a piaci hangulatot, hogy a tegnap éjjeli brit alsóházi fejlemények mellett nőtt az október 31-i Brexit elhalasztásának esélye, azaz a rendezetlen kilépés esélye csökkent. Ez a külpiaci környezet segíthet abban a forintnak, hogy a kulcsszintek alatti pozícióból további lendületet vegyen a mai kereskedés során.

Hullámszerű és jelentős forinterősödés következett be kedden délelőtt egyrészt a Brexit halasztásának növekvő esélye, a Honkong-i kiadatási törvény visszavonása és az olasz kormányalakítás miatt, és mindehhez az is hozzájött, hogy tömegesen zárhattak a befektetők korábban nyitott forint short pozíciókat, illetve új vételi pozíciókat nyithattak. Az euróval szembeni jegyzések a kerek 330-as szintről 328,5-ig hullottak, majd estére visszaemelkedtek 329,6-ig. Mivel ma reggel továbi hangulatjavulás látszik akülpiacikon, ez segíthet abban, hogy a 330 körüli zóna visszatesztelése után a forint újra lendületbe jöjjön, azaz az EURHUF süllyedni kezdjen.

Egyelőre tehát kitart a berajzolt emelkedő trendvonal a forint heti grafikonján, a 332-es zóna egy erős ellenállásnak számít, ha újra esésbe váltana a forint.

A gyenge amerikai ISM-adat miatt nőtt az amerikai recesszió esélye, így a dollár gyengült, az euró erősödött az utóbbi napokban, a jegyzések 1,10 fölé lendültek és alulról visszatesztelte az 1,1040-es szintet.

A dollár gyengülése és a forint erősödése együtt markáns változást hozott a dollár/forint árfolyamban: 303 körülről tegnap napközben átmenetileg 298 körülig hullott az árfolyam. Ma reggel 299 körül jár a kereskedés, azaz a 300-as szint alatt jár és így esélyes, hogy itt is a kerek szint egyelőre ellenállásként funkcionál, azaz innen újra az erősödés felé fordulhat a forint.

A font hétfő óta jelentősen erősödni tudott a gyengülő dollárral szemben amiatt, mert az október végi megállapodás nélküli Brexit forgatókönyvét törvényileg kizárták (tegnap éjjel) a képviselők, igaz a Lordok Házán is át kell ennek mennie. HA utóbbi megtörténik, akkor esélyes, hogy az október 15-i előrehozott választásokra sor kerül, így az új összetételű kormányon múlik, hogy megállapodás nélkül hajtja végre a Brexitet, vagy tényleg kezdeményezi a halasztást legalább jövő január végére.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forinteuroarolyambankjegy