LONDON, ENGLAND - OCTOBER 20
Deviza

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint

Portfolio
Bár a megállapodás nélküli október végi Brexit esélye csökkent valamelyest és közben a nemzetközi kockázati étvágy is javult, a forint mégis újra gyengült az utóbbi kereskedési napok során, és ma is. Az euróval szembeni jegyzések hajnal óta a kerek 330-as szintről több hullámban 331,65-ig ugrottak, azaz fillérekre megközelítette az árfolyam az augusztus végén elért történelmi forintmélypontot.

Fillérekre az új mélypont előtt megállt a forintesés

Az elmúlt egy órában 15-20 filléres távolságra álldogált a forint az új történelmi mélypontjához képest az euróval szemben, hiszen 331,60-331,65 körül hullámzik a bankközi piacon. A dollár kurzusa egy hét után újra átlépte felfelé a kerek 300-as szintet és most 300,45 körül jár a forinttal szemben. A nemzetközi részvénypiaci hangulat kicsit javult reggel óta, és az angol font is fordítani tudott a délelőtti meredek esés után, lényegében 1,2360-ig visszaerősödött, ahonnan elindult a mélyrepülése a dollárral szemben.

Mindenkinek fájhat a gyenge forint

Az utóbbi hetekben többször foglalkoztunk azzal, kinek és miért fájhat a forint gyengülése, röviden összefoglalva az infláción keresztül szinte mindenki megérezheti, viszont a gazdaság akár profitálhat is belőle az export bővülésén keresztül. 

Az utóbbi hetek másik fontos kérdése az volt, meddig gyengülhet a forint, egyelőre mindenki erre keresi a választ. A szakemberek többsége arra számít, hogy 330 körüli árfolyamra kell tartósan berendezkedni, akár újabb mélypontok is jöhetnek a forint szempontjából. 

És miért is gyenge a forint? Erre is kerestük a választ az elmúlt hetekben: a jegybank ultra laza monetáris politikája mellett a nemzetközi hangulat is betett neki. 

Három út áll a forint előtt, de egyik sem lesz diadalmenet

Nem volt pánikszerű eladási hullám a forint piacán annak ellenére sem, hogy történelmi mélypontra gyengült a magyar deviza – hangzott el kedden az Equilor sajtóreggelijén. A cég szakemberei szerint nincs sok esély komolyabb forinterősödésre, a gyengülésre viszont lehet még tér, bár alapesetben arra számítanak, hogy 330 körül stabilizálódhat az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Hajszálra a történelmi mélypont

Tovább gyengül a forint, más csak 30 fillérre van a néhány hete felállított történelmi mélypontjától. Most 331,6 felett jár az euró jegyzése, a dollár pedig 300,34 forintba kerül. 

euruhuf190910

Stablizálódott a forint árfolyama

Az utóbbi fél órában stabilizálódott  a forint euróval szembeni árfolyama a 331 feletti zónában 331,10 körül. A mai napi forintmélypont 331,4 körül volt, így tehát mindössze 40 fllérre jártunk attól, hogy új történelmi forintmélypontról beszélhessünk. A dollárral szembeni forintjegyzések 299,9 körül mozognak jelenleg a bankközi piacon.

Éles fordulat a font piacán

A font piacán éles forulat látszik a délelőtti kereskedésben: reggel még 5 hetes csúcsot tesztelt az árfolyam 1,2370-nél, most viszint már csak 1,23 közelében jár az árfolyam, azaz a megállapodás nélküli Brexit miatti aggodalmak továbbra is jelentősek amellett, hogy a piacok egy esetleg október második felében kiírt november-decemberi előrehozott választás kimenetelétől is fokozottan tartanak.

Intenzív forintesés, közel a történelmi mélypont

A hajnali forintgyengülés után az utóbbi fél órában intenzív az esés, az euróval szembeni jegyzések már 331,3-nál járnak, azaz 50 fillérre járunk az új történelmi forintmélyponttól. 

Azzal, hogy az október végi megállapodás nélküli kizuhanást tiltó törvényt hétfőn a királynő is aláírta, csökkent ennek a Brexit-forgatókönyvnek az esélye, de Boris Johnson miniszterelnök még ma hajnalban is azt hangsúlyozta az előrehozott választásokról rendezett, elbukott szavazás után: ő semmilyen körülmények között nem fog Brexit-halasztást kérni az EU-tól október második felében. Márpedig most nagyon úgy néz ki, hogy muszáj lesz ezt megtennie és ezt árazza is a piac, ennek jegyében már napok óta erősödik a font a dollárral szemben, így az 1,20 alatti jegyzések már az 1,24-es szintet közelítik ma reggel.

Ma hajnalban 3 éve a legnagyobb éves alapú (0,8%-os) termelői árcsökkenésről tett közzé adatot Kína, ami azt mutatja, hogy a kereslet egyre inkább gyengülőben van az ázsiai óriásgazdaságban és szükség van a további (monetáris) élénkítésre. A lassuló kínai gazdaságról árulkodó újabb adat nem segít érdemben javítani a nemzetközi befektetői hangulatot ma reggel, igaz nem is mondhatjuk, hogy kifejezetten borongós lenne a hangulat. A kereskedelmi háborúban szeptember 1-től hatályba léptek a megemelt vámok, az amerikai és a kínai fél most az újabb egyeztetési körre készül.

A kereskedelmi háború fokozottan negatívan érinti Magyarországot és részben ezzel összefüggésben esett a forint is az elmúlt hetekben. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben augusztus végén 331,85-nél érte el mindenkori mélypontját, azóta a 329-331 közötti sávban hullámzott jórészt. Múlt péntek óta ismét 330 felett jár az árfolyam, ma reggel kis gyengülés mutatkozik 330,7 körülig az euróval szemben.

Amennyiben technikai elemzési alapon nézzük, hogy mi történt és mi várható, akkor az látjuk, hogy a 331,85-ös technikai szint (sokéves emelkedő trendvonalba ütközött az árfolyam) érintése után lefordult az EURHUF, de éppen csak visszatesztelte a korábbi 328-329 közötti zónát, ami most már támaszként funkcionált és innen el is rugaszkodott felfelé az árfolyam. Most tehát azt kell figyelni, hogy van-e akkor lendület az EURHUF-ban felfelé, hogy átfigyel a 331,85-ös eddigi lokális csúcsot. Ha nagyobb forinterősödés bontakozna ki, akkor a 328-329 közötti zónán kellene először átjutnia lefelé.

A dollárral szembeni forintjegyzéseknél hasonló mintát láthatunk, miszerint a 300 feletti zónába kitörés után (303,45-nél új 18 éves csúcs) a 297 körüli zónát visszatesztelte az árfolyam, ami most már támaszként funkcionált és innen lendült meg az árfolyam északi irányba. A jelenlegi 299-es szint mellett azt kell figyelni, hogy a 303,45-ös szinten felfelé át tud-e jutni az árfolyam, mert akkor új 18 éves forintmélypontról beszélhetnénk. Fontos lesz ebből a szempontból is, hogy az EKB mit dönt csütörtökön (lesz-e újabb kamatvágás, illetve milyen lazító lépésről határoz), mert ez az euró/dollár árfolyamon keresztül visszahat a dollár/forint jegyzésekre is.

A forint euróval szembeni utóbbi egy hónapos teljesítményét (2,1%-os gyengülés) érdemes regionális kontextusban is vizsgálni, és így azt látjuk, hogy lengyel zlotyhoz hasonló az értékvesztés mértéke, és egyáltalán nem lóg ki a forint a régiós mezőnyből.

Címlapkép forrása: Photo by Carl Court/Getty Images

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forinteuroarolyambankjegy