Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
Deviza

Ezért esik a forint és a zloty

A gyengülő európai gazdaság hírére a forint és a zloty is historikus mélypontjára esett tegnap. Ez leginkább a gyengülő német, francia és eurózóna beszerezésimenedzser-indexeknek volt köszönhető. A piac pedig lassan elkezdi beárazni azt, hogy a lengyel és a magyar jegybank monetáris lazításba is kezdhet – írja a Commerzbank elemzője. Viszont az elemző azt is megállapítja, hogy az MNB várhatóan megfékezi a esetleges forinterősödést, viszont a gyengülésre nem várható reakció.

A lengyel zloty és a magyar forint esése az eurózóna feldolgozóipari ciklusának esése óta tart. Az elemző megjegyzi, hogy a forint gyengüléséhez az is hozzájárult, hogy az MNB-nek nincs fix árfolyamcélja.

A Commerzbank elemzői (saját elmondásuk szerint) unalmasabb választ adtak: szerintük a forint gyengülését az magyarázza, hogy a forint erőteljesen reagál az euró árfolyamánák világpiaci változásához (magas a forint bétája), a zloty esetében hasonló a helyzet. Ha az eurózóna gazdasága gyengül és esik az euró árfolyama, akkor a forint euróhoz mért árfolyama aránytalanul nagyobb visszaesést szenved el. Épp ezért nem éri meglepetésként a forint árfolyamot rég követő embereket, hogy a gyenge BMI eredmények hatására gyengült az európai fizetőeszköz, és ezért a forint és a zloty árfolyama is jelentősen visszaesett.

A lassulásról szóló gazdasági hírek hatására a piacok elkezdték beárazni a potenciális régiós kamatvágásokat. A lassulás könnyen kényszeríthetné a két jegybankot a monetáris lazítási programjuk felélesztésére. Ezzel a lépéssel követnék a Federal Reserve és az Európai Központi Bank legutóbbi döntéseit. Továbbá mindkét jegybank, ebben a gazdasági környezetben a gyengébb devizaárfolyamot fogják preferálni az erősebbhez képest.

Könnyen elképzelhető, hogy a jegybank reagálni fog az árfolyamok erősödésére, viszont igazán valószínűtlen, hogy az árfolyam gyengülésére preventív lépéseket tegyenek

– írja Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője. Ehhez képest talán meglepő lehet, hogy a Commerzbank  mind a zloty, mind a forint esetében erősödést vár az elkövetkező évekre. Ennek az a magyarázata, hogy  az előrejelzések az eurózóna gazdasági ciklusának stablizálásán alapulnak, igaz, ennek sikerében a bank elemzői sem biztosak.

Címlapkép: Bence Bezeredy Getty Images

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam