Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
Deviza

Ezért esik a forint és a zloty

A gyengülő európai gazdaság hírére a forint és a zloty is historikus mélypontjára esett tegnap. Ez leginkább a gyengülő német, francia és eurózóna beszerezésimenedzser-indexeknek volt köszönhető. A piac pedig lassan elkezdi beárazni azt, hogy a lengyel és a magyar jegybank monetáris lazításba is kezdhet – írja a Commerzbank elemzője. Viszont az elemző azt is megállapítja, hogy az MNB várhatóan megfékezi a esetleges forinterősödést, viszont a gyengülésre nem várható reakció.

A lengyel zloty és a magyar forint esése az eurózóna feldolgozóipari ciklusának esése óta tart. Az elemző megjegyzi, hogy a forint gyengüléséhez az is hozzájárult, hogy az MNB-nek nincs fix árfolyamcélja.

A Commerzbank elemzői (saját elmondásuk szerint) unalmasabb választ adtak: szerintük a forint gyengülését az magyarázza, hogy a forint erőteljesen reagál az euró árfolyamánák világpiaci változásához (magas a forint bétája), a zloty esetében hasonló a helyzet. Ha az eurózóna gazdasága gyengül és esik az euró árfolyama, akkor a forint euróhoz mért árfolyama aránytalanul nagyobb visszaesést szenved el. Épp ezért nem éri meglepetésként a forint árfolyamot rég követő embereket, hogy a gyenge BMI eredmények hatására gyengült az európai fizetőeszköz, és ezért a forint és a zloty árfolyama is jelentősen visszaesett.

A lassulásról szóló gazdasági hírek hatására a piacok elkezdték beárazni a potenciális régiós kamatvágásokat. A lassulás könnyen kényszeríthetné a két jegybankot a monetáris lazítási programjuk felélesztésére. Ezzel a lépéssel követnék a Federal Reserve és az Európai Központi Bank legutóbbi döntéseit. Továbbá mindkét jegybank, ebben a gazdasági környezetben a gyengébb devizaárfolyamot fogják preferálni az erősebbhez képest.

Könnyen elképzelhető, hogy a jegybank reagálni fog az árfolyamok erősödésére, viszont igazán valószínűtlen, hogy az árfolyam gyengülésére preventív lépéseket tegyenek

– írja Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője. Ehhez képest talán meglepő lehet, hogy a Commerzbank  mind a zloty, mind a forint esetében erősödést vár az elkövetkező évekre. Ennek az a magyarázata, hogy  az előrejelzések az eurózóna gazdasági ciklusának stablizálásán alapulnak, igaz, ennek sikerében a bank elemzői sem biztosak.

Címlapkép: Bence Bezeredy Getty Images

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
penzvaltas forint dollar brexit