forintarfolyam
Deviza

Még este is tudott erősödni a forint, de miért?

Portfolio
Ma délelőtt 336-nál új történelmi mélypontra bukott a forint az euróval szemben, majd annak hírére, hogy az MNB a mai kamatdöntés után háttérbeszélgetést tart, hirtelen erősödés következett be. Aztán az MNB kamatdöntési közleménye - amely meglepően galamb hangvételű volt - hatására újra 336-ig esett a forint, de gyors fordulat következett be a jegybanki háttérbeszélgetés alatt.

334 alá erősödött este a forint

Az esti órákban még egy kicsit erősödni tudott a forint az euróval szemben, így a délelőtti történelmi mélypontjáról (336,1) egész szépet fordult a kurzus. A fordulat inkább technikai jellegű lehet, hiszen a jegybank nemigen mondott olyat, amitől elbizonytalanodhattak a shortosok. Vaószínű azonban, hogy az erősen túladottá vált forintnak már nem nagyon volt tere tovább gyengülni, ezt érezve pedig a spekulánsok egy része kiszállt a pozíciójából. Így megnyugvás jött az árfolyamban. Érdekes lesz figyelni a következő napokat, hiszen az MNB szinte üzente a befektetők felé, hogy az infláció szempontjából nagyon kényelmes helyzetben érzi magát, és további gyengülés sem hozná kényelmetlen helyzetbe.

Ugrik a forint a történelmi mélypontról az MNB üzeneteire

Jelenleg is tart az MNB háttérbeszélgetése, amelyről folyamatosan tudósítunk mi is (ld. külön hírfolyamunkat) és az ott elhangzott jelzések hatására 335,9-336,1-ről percek alatt 334,4-ig ugrott a forint az euróval szemben. Nagy Márton MNB-alelnök az eseményen többek között azt hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcéljuk, csak inflációs céljuk és a friss inflációs előrejelzéseikben a jelenlegi forintárfolyammal számoltak és így jött ki az, hogy lefelé mutató inflációs kockázatok vannak. Ezek inkább galamb hangvételű üzenetek és azt jelzik, hogy hiába gyenge a forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt. Ez az üzenet pedig akár el is bizonytalaníthatott befektetőket, miszerint egyelőre nem tudják kitesztelni a jegybank gyenge forint melletti tűréshatárát, hiszen ez a határ láthatóan nagyobb, mint egyesek gondolhatták.

Hiába a gyenge forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt

A lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek az utóbbi hónapokban - hangsúlyozta Nagy Márton MNB-alelnök a kamatdöntés utáni jegybanki háttérbeszélgetésen. A jegybanki illetékesek a délutáni fórumon sem adták annak jelét, hogy a gyenge forint ellentétes lenne a monetáris plitikai célokkal. Az augusztusi inflációs adat szemlátomást megnyugtatta a jegybankot, és még a forint gyengülése mellett is biztonságban érti a célját.

Tovább a cikkhez

Mi történt?

 Az MNB meglepetést okozott azzal, hogy a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta, hiszen a forint elmúlt hetekben látott gyengülése miatt inkább arra lehetett számítani, hogy a jegybank óvatos lesz, és igyekszik érzékeltetni, hogy nem örül a gyors leértékelődésnek. Ezzel szemben az MNB azt közölte, hogy továbbra is laza politikát folytat, a lefelé mutató inflációs kockázatok pedig a további lazítás esélyét növelik. Mindez pedig kedvezőtlen a forint szempontjából. Kulcskérdés lesz, hogy a 15:30-kor kezdődő háttérbeszélgetésen mit fognak mondani az MNB tisztviselői.

Új történelmi mélypontra küldte az MNB a forintot

Esett a forint, miután az MNB közölte, hogy az inflációs kockázatok "aszimmetrikusak", és a lefelé mutató kockázatok erősödtek az elmúlt időszakban. Az euró/forint kurzus 336 fölé került, vagyis a forint új történelmi mélypontra esett, mert az MNB "galamb" közleményt adott ki.

Nem izgatta a forintot a kamatdöntés

A forint árfolyama meg sem rezdült a kamatdöntés hírére, ami nem meglepő, hiszen a piac egységesen a jegybank által meghatározott kamatok szinten tartását várta. A befektetők számára sokkal fontosabb, hogy a jegybanki kommunikáció miként értékeli a romló külső környezet és a gyengülő forint áltla előállt új helyzetet.

Itt az MNB várva várt kamatdöntése!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat továbbra is 0,9 százalék, az egynapos betéti ráta pedig mínusz 0,05 százalék. Most a jegybank közleményére, előrejelzésére és a háttérbeszélgetésre várunk, melyekkel megindokolhatják a döntést, illetve értékelhetik a monetáris politika szempontjából komplikált helyzetet.

Tovább a cikkhez

335 felett szédeleg az euró az MNB-döntés előtt

Szűk egy órával az MNB mai kamatdöntésének bejelentése, illetve 2,5 órával a mai háttérbeszélgetés kezdete előtt 335,5 körül szédeleg a forint az euróval szemben a bankközi piacon. Délelőtt 336-nál volt meg az eddigi forint történelmi mélypont. A dollárral szemben 305,8-nál volt meg délelőtt az új 18 éves forintmélypont.

Visszajött a mélypontról a forint

Az MNB kamatdöntési sajtótájékoztatója utáni háttérbeszélgetés hírére a forint 335,9 körülről háromnegyed óta alatt 335-ig visszaerősödött az euróval szemben, azaz kicsit visszajött a ma elért történelmi mélypontjáról. A dollárral szemben 305,8-ról 305-ig erősödött a forint, azaz a 18 éves mélypontról itt is van egy kis erősödés. A befektetők feltebetően óvatosabbak az MNB kamatdöntése és ahhoz társított üzeneteinek megjelenítése előtt a további forint (short) pozíció felvételekkel, illetve inkább bizonyos pozíciókat lezárnak óvatossági alapon. Ezzel együtt a német Ifo-index üzenete (10 éves mélyponton a várakozási alindex, ami recessziót jelez a harmadik negyedévben Németorzságban) nyilván nem segít a forintnak érdemben visszaerősödni.

Háttérbeszélgetést tart ma az MNB

Ma kamatdöntő ülése után háttérbeszélgetést tart a Magyar Nemzeti Bank, melynek témája a monetáris politika aktuális kérdései.

Tovább a cikkhez

Ezért esik a forint és a zloty

A gyengülő európai gazdaság hírére a forint és a zloty is historikus mélypontjára esett vissza tegnap. Ez leginkább a gyengülő német, francia és eurózóna beszerezésimenedzser-indexeknek volt köszönhető. A piac pedig lassan elkezdi beárazni azt, hogy a lengyel és a magyar jegybanknál monetáris lazításba is kezdhet – írja a Commerzbank elemzője. Viszont az elemző azt is megállapítja, hogy az MNB várhatóan megfékezi a esetleges forinterősödést, viszont a gyengülésre nem várható reakció.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb mélypont

Kedd délelőtt új történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben, 336 közelében is járt a jegyzés. Ezzel ma már 0,2%-kal gyengültünk az euróval szemben. 

Kedd reggel 334,9-nél járt a forint az euróval szemben, ez csak jelképes erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából. Tegnap 335,4-nél új történelmi csúcsot állított be az árfolyam, onnan sikerült már a nap végére visszakapaszkodni 335-ig. Azt azonban már hetek óta látjuk, hogy tartósan 330 felett ragadt a forint, egy átmeneti leszúrástól eltekintve majdnem egy hónapja nem járt alatta. A dollár most 304,76 forintba kerül, az angol font pedig 379,1-nél jár.

A forint szempontjából ma egyértelműen az MNB kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb esemény, mellyel kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy a jegybankot a globális lazítási kedv vagy a gyenge forint befolyásolja-e erősebben. Azt ugyan hangsúlyozzák folyamatosan, hogy nincs árfolyamcéljuk, azonban a tartósan gyenge forintárfolyam az infláción keresztül is begyűrűzik majd a gazdaságba. Ahhoz, hogy a nap második felében érdemi forinterősödést lássunk, az kellene, hogy a Monetáris Tanács óvatos hangnemet üssön meg, nem utaljon a további lazítás lehetőségére, illetve hangsúlyozza az inflációs kockázatok erősödését a gyenge forint miatt. Ha ezzel ellentétes üzenetet küldenek, akkor viszont ismét felfelé indulhat az euró-forint jegyzés.

Egyelőre a régióban is csendesen indul a nap, a lengyel zloty 0,1 százalékos erősödéssel kezdett az euróval szemben, a cseh korona pedig stagnált. A feltörekvő piacokon közben a török líra 0,6 százalékos erősödést mutat a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,2 százalékkal erősödött.

A forint az utóbbi hetekben szorosan együtt mozgott az euró-dollárral is, amikor a dollár erősödött, akkor került eladói nyomás alá a forint. Éppen ezért csak rátett egy lapáttal az, hogy tegnap megint 1,10 alá esett az euró-dollár jegyzés, egyelőre ma reggel is ott kezdi a napot. A japán jen eközben stagnál, az angol font pedig a kulcsfontosságú legfelsőbb bírósági döntés előtt szintén alig mozdul.

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
penzvaltas forint dollar brexit