forintarfolyam
Deviza

Még este is tudott erősödni a forint, de miért?

Portfolio
Ma délelőtt 336-nál új történelmi mélypontra bukott a forint az euróval szemben, majd annak hírére, hogy az MNB a mai kamatdöntés után háttérbeszélgetést tart, hirtelen erősödés következett be. Aztán az MNB kamatdöntési közleménye - amely meglepően galamb hangvételű volt - hatására újra 336-ig esett a forint, de gyors fordulat következett be a jegybanki háttérbeszélgetés alatt.

334 alá erősödött este a forint

Az esti órákban még egy kicsit erősödni tudott a forint az euróval szemben, így a délelőtti történelmi mélypontjáról (336,1) egész szépet fordult a kurzus. A fordulat inkább technikai jellegű lehet, hiszen a jegybank nemigen mondott olyat, amitől elbizonytalanodhattak a shortosok. Vaószínű azonban, hogy az erősen túladottá vált forintnak már nem nagyon volt tere tovább gyengülni, ezt érezve pedig a spekulánsok egy része kiszállt a pozíciójából. Így megnyugvás jött az árfolyamban. Érdekes lesz figyelni a következő napokat, hiszen az MNB szinte üzente a befektetők felé, hogy az infláció szempontjából nagyon kényelmes helyzetben érzi magát, és további gyengülés sem hozná kényelmetlen helyzetbe.

Ugrik a forint a történelmi mélypontról az MNB üzeneteire

Jelenleg is tart az MNB háttérbeszélgetése, amelyről folyamatosan tudósítunk mi is (ld. külön hírfolyamunkat) és az ott elhangzott jelzések hatására 335,9-336,1-ről percek alatt 334,4-ig ugrott a forint az euróval szemben. Nagy Márton MNB-alelnök az eseményen többek között azt hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcéljuk, csak inflációs céljuk és a friss inflációs előrejelzéseikben a jelenlegi forintárfolyammal számoltak és így jött ki az, hogy lefelé mutató inflációs kockázatok vannak. Ezek inkább galamb hangvételű üzenetek és azt jelzik, hogy hiába gyenge a forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt. Ez az üzenet pedig akár el is bizonytalaníthatott befektetőket, miszerint egyelőre nem tudják kitesztelni a jegybank gyenge forint melletti tűréshatárát, hiszen ez a határ láthatóan nagyobb, mint egyesek gondolhatták.

Hiába a gyenge forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt

A lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek az utóbbi hónapokban - hangsúlyozta Nagy Márton MNB-alelnök a kamatdöntés utáni jegybanki háttérbeszélgetésen. A jegybanki illetékesek a délutáni fórumon sem adták annak jelét, hogy a gyenge forint ellentétes lenne a monetáris plitikai célokkal. Az augusztusi inflációs adat szemlátomást megnyugtatta a jegybankot, és még a forint gyengülése mellett is biztonságban érti a célját.

Tovább a cikkhez

Mi történt?

 Az MNB meglepetést okozott azzal, hogy a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta, hiszen a forint elmúlt hetekben látott gyengülése miatt inkább arra lehetett számítani, hogy a jegybank óvatos lesz, és igyekszik érzékeltetni, hogy nem örül a gyors leértékelődésnek. Ezzel szemben az MNB azt közölte, hogy továbbra is laza politikát folytat, a lefelé mutató inflációs kockázatok pedig a további lazítás esélyét növelik. Mindez pedig kedvezőtlen a forint szempontjából. Kulcskérdés lesz, hogy a 15:30-kor kezdődő háttérbeszélgetésen mit fognak mondani az MNB tisztviselői.

Új történelmi mélypontra küldte az MNB a forintot

Esett a forint, miután az MNB közölte, hogy az inflációs kockázatok "aszimmetrikusak", és a lefelé mutató kockázatok erősödtek az elmúlt időszakban. Az euró/forint kurzus 336 fölé került, vagyis a forint új történelmi mélypontra esett, mert az MNB "galamb" közleményt adott ki.

Nem izgatta a forintot a kamatdöntés

A forint árfolyama meg sem rezdült a kamatdöntés hírére, ami nem meglepő, hiszen a piac egységesen a jegybank által meghatározott kamatok szinten tartását várta. A befektetők számára sokkal fontosabb, hogy a jegybanki kommunikáció miként értékeli a romló külső környezet és a gyengülő forint áltla előállt új helyzetet.

Itt az MNB várva várt kamatdöntése!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat továbbra is 0,9 százalék, az egynapos betéti ráta pedig mínusz 0,05 százalék. Most a jegybank közleményére, előrejelzésére és a háttérbeszélgetésre várunk, melyekkel megindokolhatják a döntést, illetve értékelhetik a monetáris politika szempontjából komplikált helyzetet.

Tovább a cikkhez

335 felett szédeleg az euró az MNB-döntés előtt

Szűk egy órával az MNB mai kamatdöntésének bejelentése, illetve 2,5 órával a mai háttérbeszélgetés kezdete előtt 335,5 körül szédeleg a forint az euróval szemben a bankközi piacon. Délelőtt 336-nál volt meg az eddigi forint történelmi mélypont. A dollárral szemben 305,8-nál volt meg délelőtt az új 18 éves forintmélypont.

Visszajött a mélypontról a forint

Az MNB kamatdöntési sajtótájékoztatója utáni háttérbeszélgetés hírére a forint 335,9 körülről háromnegyed óta alatt 335-ig visszaerősödött az euróval szemben, azaz kicsit visszajött a ma elért történelmi mélypontjáról. A dollárral szemben 305,8-ról 305-ig erősödött a forint, azaz a 18 éves mélypontról itt is van egy kis erősödés. A befektetők feltebetően óvatosabbak az MNB kamatdöntése és ahhoz társított üzeneteinek megjelenítése előtt a további forint (short) pozíció felvételekkel, illetve inkább bizonyos pozíciókat lezárnak óvatossági alapon. Ezzel együtt a német Ifo-index üzenete (10 éves mélyponton a várakozási alindex, ami recessziót jelez a harmadik negyedévben Németorzságban) nyilván nem segít a forintnak érdemben visszaerősödni.

Háttérbeszélgetést tart ma az MNB

Ma kamatdöntő ülése után háttérbeszélgetést tart a Magyar Nemzeti Bank, melynek témája a monetáris politika aktuális kérdései.

Tovább a cikkhez

Ezért esik a forint és a zloty

A gyengülő európai gazdaság hírére a forint és a zloty is historikus mélypontjára esett vissza tegnap. Ez leginkább a gyengülő német, francia és eurózóna beszerezésimenedzser-indexeknek volt köszönhető. A piac pedig lassan elkezdi beárazni azt, hogy a lengyel és a magyar jegybanknál monetáris lazításba is kezdhet – írja a Commerzbank elemzője. Viszont az elemző azt is megállapítja, hogy az MNB várhatóan megfékezi a esetleges forinterősödést, viszont a gyengülésre nem várható reakció.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb mélypont

Kedd délelőtt új történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben, 336 közelében is járt a jegyzés. Ezzel ma már 0,2%-kal gyengültünk az euróval szemben. 

Kedd reggel 334,9-nél járt a forint az euróval szemben, ez csak jelképes erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából. Tegnap 335,4-nél új történelmi csúcsot állított be az árfolyam, onnan sikerült már a nap végére visszakapaszkodni 335-ig. Azt azonban már hetek óta látjuk, hogy tartósan 330 felett ragadt a forint, egy átmeneti leszúrástól eltekintve majdnem egy hónapja nem járt alatta. A dollár most 304,76 forintba kerül, az angol font pedig 379,1-nél jár.

A forint szempontjából ma egyértelműen az MNB kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb esemény, mellyel kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy a jegybankot a globális lazítási kedv vagy a gyenge forint befolyásolja-e erősebben. Azt ugyan hangsúlyozzák folyamatosan, hogy nincs árfolyamcéljuk, azonban a tartósan gyenge forintárfolyam az infláción keresztül is begyűrűzik majd a gazdaságba. Ahhoz, hogy a nap második felében érdemi forinterősödést lássunk, az kellene, hogy a Monetáris Tanács óvatos hangnemet üssön meg, nem utaljon a további lazítás lehetőségére, illetve hangsúlyozza az inflációs kockázatok erősödését a gyenge forint miatt. Ha ezzel ellentétes üzenetet küldenek, akkor viszont ismét felfelé indulhat az euró-forint jegyzés.

Egyelőre a régióban is csendesen indul a nap, a lengyel zloty 0,1 százalékos erősödéssel kezdett az euróval szemben, a cseh korona pedig stagnált. A feltörekvő piacokon közben a török líra 0,6 százalékos erősödést mutat a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,2 százalékkal erősödött.

A forint az utóbbi hetekben szorosan együtt mozgott az euró-dollárral is, amikor a dollár erősödött, akkor került eladói nyomás alá a forint. Éppen ezért csak rátett egy lapáttal az, hogy tegnap megint 1,10 alá esett az euró-dollár jegyzés, egyelőre ma reggel is ott kezdi a napot. A japán jen eközben stagnál, az angol font pedig a kulcsfontosságú legfelsőbb bírósági döntés előtt szintén alig mozdul.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
500 forint ötszázas bankjegy