hasenstab191126gettyeditorial
Deviza

Mitől kell félni 2020-ban a piacokon? Magyarország egykori megmentője elárulta

Rendkívüli gazdasági, politikai és pénzügyi körülményekkel szembesülnek manapság a befektetők, így veszélyes időszakba lép a világ – írta friss 2020-as előrejelzésében Michael Hasenstab, a Franklin Templeton kötvénypiacokért felelős alelnöke. A szakember néhány éve jelentős Magyar kötvényportfóliót épített fel, amivel egyesek szerint az államcsődtől védte meg Magyarországot.

Öt tendenciára kell figyelni nagyon

A napokban tette közzé 2020-as előrejelzéseit a Franklin Templeton, ebben Michael Hasenstab a kötvénypiacok és a geopolitika szempontjából vizsgálta a helyzetet. A befektetési cég alelnöke szerint öt tendenciára kell kiemelten figyelni jövőre:

  • Növekvő geopolitikai kockázatok és kereskedelmi feszültségek.
  • Erősödő populizmus és politikai polarizálódás.
  • Visszafogott költekezés a fejlett országokban.
  • Alulértékelt inflációs nyomás az Egyesült Államokban.
  • Az alacsony kamatok a kockázatos eszközök felé terelhetik a befektetőket, ami bizonyos eszközök túlértékeltségéhez vezethet.

A lehetséges bizonytalanságok mellett komoly befektetési lehetőségeket is lát Hasenstab 2020-ban. Szerinte azzal kell felkészülni a kockázatokra, hogy a befektetési lehetőségek között széles skálán kell diverzifikálni, hogy ezzel az esetleges eszközosztályokon átívelő kockázatokat kiküszöböljük.

Fokozódhatnak a feszültségek, a jegybankok veszélyeztetik a világot

Az elemzésben Hasenstab kifejtette meglátásait a fenti kockázatokról. Szerinte jelenleg komoly viták vannak arról, melyik gazdasági és politikai rendszerek fogják dominálni a következő generációt, ez a harc zajlik a kapitalizmus és a szocializmus, valamint a demokrata és az autoriter rezsimek között. A folyamatos harc pedig növeli az esetleges konfliktusok esélyét, akár kereskedelmi, akár katonai konfliktusról beszélünk, ez pedig a pénzügyi piacokat is rombolhatja. Erre jó példa a Közel-Keleten tapasztalható feszültség, valamint az USA és Kína között fennálló tartós kereskedelmi konfliktus.

További kockázatot jelent a világon terjedő populizmus, ami a globálisan terjedő politikai polarizációval párosul. A gazdaságpolitikát pedig egyre inkább eddig nem ismert területek felfedezése jellemzi, mint például a modern monetáris politikai elmélet, mely további pénznyomtatást javasol a jegybankoknak, hogy a költségvetési kiadásokat fedezzék.

A populizmus előretörése növekvő államadóssághoz és emelkedő pénzügyi kockázatokhoz vezetett a fejlett országokban. Az amerikai költségvetési hiány a várakozások szerint 1200 milliárd dollar less évente a következő tíz évben átlagosan, ez a GDP 4,7%-ának felel meg. Közben Európában a nacionalista pártok egyre inkább megkérdőjelezik az eurózóna létjogosultságát, tesztelik a valutaövezet politikai kohézióját, aminek alapvetése jelenleg a költségvetési fegyelem, illetve az, hogy a jövőbeli válság esetén egyben tartsa az eurózónát.

A nagy jegybankok tavaly még monetáris politikájuk normalizációjával voltak elfoglalva, ehhez képest 2019-ben a Fed és az EKB is tovább lazított a kondíciókon. Ha ezek a laza kondíciók fennmaradnak, akkor egy lehetséges következő válság előtt a kockázatosabb és kevésbé likvid eszközök felé terelheti a befektetőket. Részben ennek az eredménye, hogy ma a világon 14 ezer milliard dollárnyi negatív kamatú eszköz van a piacon.

A korábban nem konvencionálisnak számító gazdaságpolitika mára normálissá vált

 - írja Hasenstab.

A Templeton szakembere kiemeli, hogy az extra laza monetáris politika és a korábbinál erősebben szabályozott bankrendszer egyre nagyobb kockázatot jelent az árnyékbankrendszeren keresztül. Ennek jeleként az amerikai piacon is egyre nagyobb hitelnövekedés volt tapasztalható az elmúlt tíz évben egyre kisebb átláthatóság mellett.

A Templeton szakembere szerint rövidtávon a fejlett világban komoly kockázat, hogy a fiskális és a monetáris politikai fronton is túlvállalják magukat, ami a kockázatos eszközöket sérülékennyé teszi az esetleges piaci eseményekkel szemben. Ezeket a kockázatokat a hagyományos biztos menedéknek tekintett eszközökkel lehet kiküszöbölni, mint a japán jen, a norvég vagy a svéd korona.

Az amerikai hosszú állampapírok viszont túlértékeltek a Templeton alelnöke szerint éppen a növekvő költségvetési hiánynak és adósságnak köszönhetően. Emellett szerinte a piacok jelenleg alulértékelik az inflációs kockázatokat a tengerentúlon.

Emellett kockázatot jelent, hogy a Fed meg tud-e felelni azoknak a laza monetáris politikai várakozásoknak, melyeket a hozamokba már beárazpott a piac. Főleg akkor, ha az emelkedő infláció sok piaci szereplőt meglepne, a most vártnál kevésbé lenne támogató a monetáris politika. A Fed a hozamgörbe rövid oldalát kézben tudja tartani, de a hosszú kötvények esetében a hozam emelkedésére számít a befektetési szakember.

A feltörekvő piacok kilátásaival kapcsolatban is óvatosabbak lettek a Templeton szakemberei, ugyanakkor néhány országban továbbra is látnak jó befektetési lehetőséget. Elsősorban néhány kiválasztott ország helyi devizás kötvényeit preferálják, ahol még nincsenek teljesen beárazva a jelenlegi folyamatok.

Címalpkép: Getty Images/Christopher Goodney/ Bloomberg

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter