hasenstab191126gettyeditorial
Deviza

Mitől kell félni 2020-ban a piacokon? Magyarország egykori megmentője elárulta

Rendkívüli gazdasági, politikai és pénzügyi körülményekkel szembesülnek manapság a befektetők, így veszélyes időszakba lép a világ – írta friss 2020-as előrejelzésében Michael Hasenstab, a Franklin Templeton kötvénypiacokért felelős alelnöke. A szakember néhány éve jelentős Magyar kötvényportfóliót épített fel, amivel egyesek szerint az államcsődtől védte meg Magyarországot.

Öt tendenciára kell figyelni nagyon

A napokban tette közzé 2020-as előrejelzéseit a Franklin Templeton, ebben Michael Hasenstab a kötvénypiacok és a geopolitika szempontjából vizsgálta a helyzetet. A befektetési cég alelnöke szerint öt tendenciára kell kiemelten figyelni jövőre:

  • Növekvő geopolitikai kockázatok és kereskedelmi feszültségek.
  • Erősödő populizmus és politikai polarizálódás.
  • Visszafogott költekezés a fejlett országokban.
  • Alulértékelt inflációs nyomás az Egyesült Államokban.
  • Az alacsony kamatok a kockázatos eszközök felé terelhetik a befektetőket, ami bizonyos eszközök túlértékeltségéhez vezethet.

A lehetséges bizonytalanságok mellett komoly befektetési lehetőségeket is lát Hasenstab 2020-ban. Szerinte azzal kell felkészülni a kockázatokra, hogy a befektetési lehetőségek között széles skálán kell diverzifikálni, hogy ezzel az esetleges eszközosztályokon átívelő kockázatokat kiküszöböljük.

Fokozódhatnak a feszültségek, a jegybankok veszélyeztetik a világot

Az elemzésben Hasenstab kifejtette meglátásait a fenti kockázatokról. Szerinte jelenleg komoly viták vannak arról, melyik gazdasági és politikai rendszerek fogják dominálni a következő generációt, ez a harc zajlik a kapitalizmus és a szocializmus, valamint a demokrata és az autoriter rezsimek között. A folyamatos harc pedig növeli az esetleges konfliktusok esélyét, akár kereskedelmi, akár katonai konfliktusról beszélünk, ez pedig a pénzügyi piacokat is rombolhatja. Erre jó példa a Közel-Keleten tapasztalható feszültség, valamint az USA és Kína között fennálló tartós kereskedelmi konfliktus.

További kockázatot jelent a világon terjedő populizmus, ami a globálisan terjedő politikai polarizációval párosul. A gazdaságpolitikát pedig egyre inkább eddig nem ismert területek felfedezése jellemzi, mint például a modern monetáris politikai elmélet, mely további pénznyomtatást javasol a jegybankoknak, hogy a költségvetési kiadásokat fedezzék.

A populizmus előretörése növekvő államadóssághoz és emelkedő pénzügyi kockázatokhoz vezetett a fejlett országokban. Az amerikai költségvetési hiány a várakozások szerint 1200 milliárd dollar less évente a következő tíz évben átlagosan, ez a GDP 4,7%-ának felel meg. Közben Európában a nacionalista pártok egyre inkább megkérdőjelezik az eurózóna létjogosultságát, tesztelik a valutaövezet politikai kohézióját, aminek alapvetése jelenleg a költségvetési fegyelem, illetve az, hogy a jövőbeli válság esetén egyben tartsa az eurózónát.

A nagy jegybankok tavaly még monetáris politikájuk normalizációjával voltak elfoglalva, ehhez képest 2019-ben a Fed és az EKB is tovább lazított a kondíciókon. Ha ezek a laza kondíciók fennmaradnak, akkor egy lehetséges következő válság előtt a kockázatosabb és kevésbé likvid eszközök felé terelheti a befektetőket. Részben ennek az eredménye, hogy ma a világon 14 ezer milliard dollárnyi negatív kamatú eszköz van a piacon.

A korábban nem konvencionálisnak számító gazdaságpolitika mára normálissá vált

 - írja Hasenstab.

A Templeton szakembere kiemeli, hogy az extra laza monetáris politika és a korábbinál erősebben szabályozott bankrendszer egyre nagyobb kockázatot jelent az árnyékbankrendszeren keresztül. Ennek jeleként az amerikai piacon is egyre nagyobb hitelnövekedés volt tapasztalható az elmúlt tíz évben egyre kisebb átláthatóság mellett.

A Templeton szakembere szerint rövidtávon a fejlett világban komoly kockázat, hogy a fiskális és a monetáris politikai fronton is túlvállalják magukat, ami a kockázatos eszközöket sérülékennyé teszi az esetleges piaci eseményekkel szemben. Ezeket a kockázatokat a hagyományos biztos menedéknek tekintett eszközökkel lehet kiküszöbölni, mint a japán jen, a norvég vagy a svéd korona.

Az amerikai hosszú állampapírok viszont túlértékeltek a Templeton alelnöke szerint éppen a növekvő költségvetési hiánynak és adósságnak köszönhetően. Emellett szerinte a piacok jelenleg alulértékelik az inflációs kockázatokat a tengerentúlon.

Emellett kockázatot jelent, hogy a Fed meg tud-e felelni azoknak a laza monetáris politikai várakozásoknak, melyeket a hozamokba már beárazpott a piac. Főleg akkor, ha az emelkedő infláció sok piaci szereplőt meglepne, a most vártnál kevésbé lenne támogató a monetáris politika. A Fed a hozamgörbe rövid oldalát kézben tudja tartani, de a hosszú kötvények esetében a hozam emelkedésére számít a befektetési szakember.

A feltörekvő piacok kilátásaival kapcsolatban is óvatosabbak lettek a Templeton szakemberei, ugyanakkor néhány országban továbbra is látnak jó befektetési lehetőséget. Elsősorban néhány kiválasztott ország helyi devizás kötvényeit preferálják, ahol még nincsenek teljesen beárazva a jelenlegi folyamatok.

Címalpkép: Getty Images/Christopher Goodney/ Bloomberg

appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
getty építőipar építkezés város construction
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117