forintdevizaárfolyam
Deviza

Itt az új mélypont, sosem volt ilyen gyenge a forint – Megjelent az első 350-es jóslat

Újra történelmi mélypontra esett a forint csütörtök reggel. Közben elsőként a Societé Generale elemzői mondták be a 350-es céléréket, vagyis további eladói nyomás várhat a magyar devizára a következő hónapokban.

Kicsit szépített a forint

Késő délutánra 337 környékére kapaszkodott vissza a forint az euróval szemben, a dollár-forint viszont 305 felett jár az amerikai deviza erősödése miatt. 

Gyengül az euró az EKB döntése után

A vártnak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az EKB és a tervezett stratégiai felülvizsgálatról is kevés konkrétumot árultak el. A dollárral szemben 0,4%-kal gyengült az euró a döntés után, 1,1043-nál jár a jegyzés. 

Elárulta az EKB, mire készül idén

Várhatóan az év végéig befejeződik az Európai Központi Bank (EKB) stratégiai felülvizsgálata, mely hatással lehet a jegybank jövőbeli monetáris politikájára is – jelentette be az EKB csütörtökön. Azt is elárulták, milyen területeken gondolkodnak reformokon, mit változtatnának az eddigi gyakorlaton.

Tovább a cikkhez

Mindjárt kiderül, mit lép a jegybank a rekordgyenge forintra

A korábbinál is nagyobb figyelmet kap a forint gyengülése, hiszen hétéves csúcson jár az infláció. Bár az MNB-nek hivatalosan nincs elvárása, hogy miként alakuljon a forint árfolyama, nyilvánvaló, hogy annak alakulását nem tudja figyelmen kívül hagyni, amikor az inflációt próbálja a cél közelébe kormányozni. Éppen ezért izgalmas kérdés, hogy mennyire zavarja a jegybankot a forint rekord gyenge szintje, és akar-e rá reagálni.

Tovább a cikkhez

Megint 337 felett az euró

Kora délutánra megint gyengült a forint, most 337,26-nál jár az euró jegyzése, ami 0,2%-kal magasabb a szerdai árfolyamnál. 

Történelmi mélyponton a forint, kövesd itt az árfolyamok alakulását!

337,50 forintba került egy euró csütörtökön a bankközi devizapiacon, ami a hazai fizetőeszköz új történelmi rekordját jelenti. Nemcsak cikkeinkben lehet nyomon követni valós időben a devizapiaci fejleményeket, hanem különböző árfolyamoldalainkon is. Összeszedtük egy helyre ezeket, hogy olvasóink minden információhoz hozzájussanak.

Tovább a cikkhez

Történelmi mélyponton a forint - Keringőre hívta a piac az MNB-t

A hét elején érdemben erősödött a forint (337-ről 334-ig kapaszkodott az euróval szemben), és eltávolodott történelmi mélypontjáról, miután az MNB váratlanul egyetlen ajánlatot sem fogadott el a devizaswap-tenderen. Rövid ideig úgy tűnt, hogy stabilizálódik a forint, azonban csütörtökön új történelmi mélypontra süllyedt. Mi történik?

Tovább a cikkhez

Kicsit korrigált a forint

Visszakapaszkodott 337 alá a magyar deviza, vagyis nagyjából 50-60 fillérrel távolodtunk el a történelmi mélyponttól. 

340-nél lépne a jegybank?

Technikailag a következő fontosabb ellenállási szint a lila emelkedő trendcsatorna felső trendvonala 338-nál. Kérdés, hogy a jegybank megpróbál-e beavatkozni, ha tovább gyorsul a forint gyengülése, várakozásunk szerint 340 környékén tehetik meg, legalább verbálisan - olvasható az Equilor csütörtök reggeli elemzésében. 

equilorhuf200123

Mi történik most a forinttal?

Már a hét elején megírtuk, hogy eddig Európa leggyengébb teljesítményét mutatja a forint, a régiós versenytársakhoz képest is alulteljesít. Ezen hétfő délután egy kicsit segített az MNB swaptendere, de most az elemzők és a befektetők úgy értékelik, hogy ez sem változtat alapjaiban a jegybank monetáris politikáján. 

De miért gyengül a forint?

  • A magyar reálkamat továbbra is a legalacsonyabbak között van a feltörekvő piacon. Ugyan az MNB további lazításával kapcsolatos óvatos várakozások kiárazódtak, de szigorításra sem számítanak a befektetők a következő években.
  • A magyar fizetési mérleg utóbbi években látott többlete fokozatosan elolvadt.
  • A bizonytalan nemzetközi hangulat bármikor kiválthat kockázatkerülést a befektetők körében.
  • Az elmúlt években jelentős forint elleni (short) pozíciók épültek fel a piacon, amíg ezek nem csökkennek számottevően, addig a forint sem tud jelentősen erősödni.
  • A magyar kormány és az Európai Unió kapcsolata is bizonytalanságot hozhat a piacra, egyelőre senki nem látja, mi lehet a hetes cikk szerinti eljárás lezárása.

A szerdai jelentős forintgyengülés után már sejthető volt, hogy csak idő kérdése az új mélypont, csak az volt a kérdés, hogy ez ma, holnap, vagy a jövő hét elején jön majd össze.

Az MNB nem kommentál

Az MNB nem kívánta kommentálni a Reuters kérdésére a forint új történelmi mélypontját - írja a hírügynökség. 

A magyar deviza egyébként azóta sem tért magához, 337,36-nál jár most az árfolyam az euróval szemben. 

A font-forint is lélektani határon

Az angol fonttal szemben jelenleg 399,5-nél jár a magyar deviza, 400 feletti árfolyamra legutóbb 2016 nyarán, a Brexit-népszavazás előtt volt példa. 

Itt az új mélypont!

Mostanra meg is van az új forintmélypont, 337,4-ig esett a magyar deviza az euróval szemben. 

Hajszálra a történelmi mélyponttól

Reggel folytatódott a forint gyengülése, már 337,1-nél jár az euró árfolyama, ami 15 fillérre van a történelmi csúcstól, ezt akár perceken belül átviheti a jegyzés. 

Küszöbön az újabb történelmi mélypont

A szerdai jelentős forintgyengülés után a mai napot megint történelmi mélypontja közelében kezdi a forint, a jelenlegi 336,6-os árfolyam alig 50 fillérre van a tavaly novemberben látott csúcstól. A dollárral szemben 303,2-nél járunk, az angol font pedig 398,4 forintba kerül.

A hét elején egyszer már hajszálra volt mélypontjától a forint, hétfőn néhány percig 337 felett is járt az euró jegyzése, majd onnan az MNB devizaswap-tendere fordította meg a hangulatot, hiszen a jegybank egyáltalán nem fogadott el ajánlatot. Hosszabb távon továbbra is a jegybank ultra laza monetáris politikája határozza meg elsősorban a hangulatot, emellett a Kínából terjedő koronavírus miatt a nemzetközi hangulat is elromlott a piacokon.

A valószínűleg már nem kérdés, látunk-e rekord euróárfolyamot, csak az a kérdés, erre mikor kerül sor. A legtöbb elemző az utóbbi hónapokban a 340 feletti árfolyamot sem tartotta elképzelhetetlennek az év során, a 337 áttörése után átmenetileg felgyorsulhat a forint esése, így az újabb lélektanilag fontos szint is hamar eleshet.

Megjelent az első 350-es jóslat

Persze a forint gyengülését látva van, aki már nem éri be a 340-nel: a Societé Generale szerdán megjelent friss elemzésében már 350-es euró-forint árfolyamot valószínűsít, ezzel a francia bank az első, aki kimondta, hogy akár addig is gyengülhet a magyar deviza.

A SocGen még tavaly decemberben nyitott egy euró-forint long pozíciót 331 körül, ennek célárát emelték most 350-re. Korábban a francia bank elemzője 348-as becslést fogalmazott meg a jegyzéssel kapcsolatban, vagyis eddig is ők számítottak a legnagyobb forintgyengülésre 2020-ban. Az elemző szerint nem csak az euróval, hanem a lengyel zlotyval szemben sem ért véget a forint vesszőfutása azok után, hogy 79 felett új történelmi csúcsot látunk az árfolyamban, a következő hónapokban a 80-as lélektani határt is átviheti.

A bank elemzője szerint a jövő heti kamatdöntő ülés megerősíti majd az MNB laza monetáris politikáját, továbbra is szimmetrikus kockázatokat hangsúlyoznak majd az inflációs kilátásokban. Emellett a legutóbbi ülés fontosabb üzeneteit ismételheti meg a Monetáris Tanács, hiszen komolyabb változásra csak a negyedéves inflációs jelentéssel egyidőben lehet számítani legközelebb márciusban.

Marek Drimal, a SocGen elemzője azt gondolja, hogy a jegybank továbbra is adatvezérelt marad, erre utalnak Nagy Márton MNB-alelnök múlt heti szavai is. A szakember továbbra is arra számít, hogy támogató marad az MNB monetáris politikája, ha a nemzetközi környezet nem romlik jelentősen, akkor legfeljebb a kommunikációjában lehet óvatos a Monetáris Tanács.

Az elemző szerint a hétfői devizaswap-tendert a piac először jelzésként értékelte a jegybank részéről, azóta viszont láthatjuk, hogy megint gyengül a forint, az állomány 38 milliárd forintos csökkenése a likviditás szempontjából nem releváns. Drimal szerint a következő hetekben egyszeri tényezők, elsősorban jelentős kötvénylejáratok miatt csökkenhet a kiszorított likviditás mennyisége, ami elvileg erősítené a forintot, viszont az MNB meg akarja majd fékezni a javulást, ami rontaná a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Címlapkép: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
deviza trader forint árfolyam kereskedő