forint200117
Deviza

Hajszálra volt mélypontjától a forint a kamatdöntés után

Portfolio
A nap második felére ismét 338 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ezzel 50 fillérre van a hétfői mélyponttól.

10 fillér hiányzott a tegnapi mélyponthoz

A közlemény megjelenése után kezdett intenzív forintgyengüléssel 338,65-ig emelkedett az euró jegyzése, ez alig 10 fillérre volt a hétfőn látott 338,74-es csúcstól. A jegybank közleményében semmilyen utalást nem tett a közelgő monetáris szigorításra, sőt azt emelte ki, hogy csak az inflációs kilátások tartós megváltozása tántorítaná el őket jelenlegi politikájuktól. 

Bekerült az MNB közleményébe a koronavírus

A koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat, a vírus elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja - áll a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntés után kiadott közleményében. A dokumentum másik érdekes változása, hogy a monetáris politikai lépések szükségességét "az inflációs kilátások tartós megváltozásához" köti. Előzőleg ezen a helyen "az inflációs kilátások jövőbeni alakulása" kifejezés szerepelt. Az új megfogalmazás erőteljesebb elköteleződést sugall a laza monetáris politika fenntartása ügyében.

Tovább a cikkhez

Esik a forint a kamatdöntés után

Délután 338,4-ig gyengült a forint hirtelen az MNB közleményének megjelenése után, ez 0,3%-kal magasabb a tegnap esti jegyzésnél. 

Alig mozdul a forint

Kedd délelőtt 337,4 körül járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a hétfő esti árfolyammal. 

Kedd reggel 337-nél járt a forint az euróhoz képest, ez 0,1 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából hétfő estéhez képest. Tegnap főleg este talált magára a forint, délután 338,7-nél új történelmi mélyponton is járt a magyar deviza. Ezúttal az MNB swaptendere sem segített a nap második felében, csak percekre enyhítette a nyomást a forinton.

Ma ismét a jegybankon a világ szeme, hiszen kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács. A kamatkondíciók változtatására gyakorlatilag nulla az esély, viszont a jegybank kommunikációja érdekes lesz, hiszen az infláció emelkedése és a forint gyengülése mostanra elérhette a jegybank ingerküszöbét is. A szakértők szerint az infláció a decemberi 4%-ról még tovább emelkedhetett, januárra 4,2-4,3%-os becsléseket fogalmaztak meg. Az MNB szerint innen a második negyedévtől csökkenhet majd az áremelkedési ütem, ezért nem aggódnak.

Az elemzők szerint ha a jegybank reagálni akar a gyenge forintra, akkor azt legegyszerűbben a likviditáson, a devizaswap-tendereken keresztül teheti meg. Ugyanakkor az MNB decemberben azt közölte, hogy 300-500 milliárd forintos kiszorítandó likviditást céloz meg az első negyedévben. Ezen azonban nehéz lenne változtatnia márciusig, hiszen ugyan mindig kiemelik, hogy rugalmasan kezelik a likviditási helyzetet, de az eddigi kommunikáció szerint negyedévente vizsgálják felül a célokat. Vagyis menet közben nehéz ezen változtatni úgy, hogy ne sérüljön a jegybank hitelessége. Persze most nem is valószínű ez a kiszorítandó likviditás változik majd, a leginkább arra figyelnek a befektetők, hogy változik-e az MNB kommunikációja, fenntartják-e az eddigi szimmetrikus inflációs kockázatokra vonatkozó kilátásokat. A kamatdöntés eredménye délután kettőkor jelenik meg, majd egy órával később érkezik a Monetáris Tanács közleménye. 

HA CSALÓDÁST OKOZ A MONETÁRIS TANÁCS MAI KOMMUNIKÁCIÓJA, AKKOR KÖNNYEN ISMÉT GYENGÜLÉSNEK INDULHAT A FORINT, ÉS AKÁR A HÉTEN A 340-ES LÉLEKTANI SZINT KERÜLHET CÉLKERESZTBE.

A dollárral szemben 306 közelében kezdi a keddi napot a forint, míg az angol font jelenleg 398,72 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty a forinthoz hasonló 0,1 százalékos erősödéssel kezdte a napot, míg a cseh korona stagnál az euróval szemben. A feltörekvő piacokon eközben a török líra minimális javulást mutat, a dél-afrikai rand pedig 0,25 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az euró-dollár jegyzés lassan az 1,10-es lélektani határt közelíti, jelenleg 1,1017 körül jár a dollár utóbbi napokban látott erősödése után. A befektetők elsősorban a szerdai Fed-kamatdöntéstől várnak további impulzusokat. Az amerikai jegybank a kamatokon várhatóan nem változtat majd, a legfontosabb a jövőbeli kamatkilátásokkal kapcsolatos kommunikáció lehet. Ha a Fed és Jerome Powell inkább héja hangnemet ütnek meg, akkor a dollár is könnyen átviheti az 1,10-es kulcsszintet, főleg akkor, ha a koronavírussal kapcsolatos nemzetközi bizonytalanság is fennmarad. A japán jen kedd reggelre 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font szintén hasonló mértékben veszített.

A kamatdöntés mellett ma kiemelt figyelem övezi az ÁKK dollárkötvény-visszavásárlási aukciójának eredményét. Az adósságkezelő a múlt héten jelentette be, hogy legfeljebb egymilliárd dollár értékben venne vissza magas kamatozású dollárkötvényeket, a tender elvileg hétfőn lezárult és ma várható eredményhirdetés.

Címlapkép: Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forintdevizaárfolyam