euro bankjegy
Deviza

Itt a történelmi mélypont, 340 forint az euró

Portfolio
Az egész napos gyengülés következtében a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a lélektaninak tekinthető 340 forintos határt. Kritikus időszak következik a hazai fizetőeszköz számára.

A teljes szerdai kereskedésben nem tudott talpra állni a forint. A reggeli 338-339-es szintek után délután felgyorsult a hazai fizetőeszköz leértékelődése és

megcsípte a lélektaninak mondható - de technikai elemzés szempontjából nem kritikus - 340-es szintet.

A hazai fizetőeszköz árfolyamának mozgását folyamatosan követjük ebben a cikkünkben:

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Miért esett 340-ig a forint?

A magyar gazdaság fundamentumai alapvetően nem indokolnák az utóbbi egy évben 315 körülről 340-ig gyengülő forintot, hiszen gyors a gazdasági növekedés, többletes (közeli) a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg, az államháztartási hiány kordában tartott, az államadósság devizaaránya jelentősen csökkent. A gyengülő forint fő oka az összes feltörekvő piaci deviza között a forint legalacsonyabb reálkamata (nominális rövid pénzpiaci kamat mínusz infláció), az ugyanis rontja a forint devizapiaci vonzerejét, sőt bátorítja azon piaci pozíciók felvételét (carry trade), amelyek az alacsony kamattartalmú forintból magasabb kamatozású devizák vételét jelentik.

Ezért láttuk azt az utóbbi hónapokban többször, hogy amikor jó a hangulat a világban, erősödik a kockázati étvágy, akkor a forint inkább gyengül. Ilyenkor ugyanis egyre többen vesznek fel ilyen kamatkülönbözeti pozíciókat, ami forint eladással jár. A romló hangulatban pedig zárják ezeket a pozíciókat, ami a forint visszavételével és erősödésével jár.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hónapokban is kitartott amellett, hogy az infláció csak átmenetileg emelkedett meg és közép távon visszatér a 3%-os célhoz, így nincs szükség az extrém laza monetáris kondíciók szigorítására. Ez az üzenet tehát bátorította azokat a piaci szereplőket, akik érdekeltek voltak a forint alacsony kamata melletti új eladási pozíciók felvételében. Amint mai cikkünkben rámutattunk: miközben a technikai elemzés rövid távon a 350 körüli euró felé mutat, ezt a képet gyorsan és alapvetően átírhatná az MNB azzal, ha a szigorítás felé mutató jelzést tenne. Holnap reggel ráadásul friss inflációs adat is lesz, és mivel a Portfolio konszenzusa szerint 4,4%-ra, Európában a legmagasabbra, a jegybanki toleranciasávon kívülre ugorhatott januárban az éves infláció, így az MNB-re egyre nagyobb figyelem irányul majd a következő időszakban.

Címlapkép forrása: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200124