forint200117
Deviza

Erre senki sem számított, itt a 350-es euró - Hogyan tovább?

Korábban a 340-es szint tűnt lélektani határnak a forint árfolyamában, azonban az utóbbi hetekben a koronavírus miatt kialakult piaci pánikban szerdán a 350-et is átlépte a jegyzés. Egyelőre nehéz megjósolni, hol lehet a teteje az árfolyamnak, a legfontosabb kérdés az lehet, enyhül-e a piaci nyomás a feltörekvő devizákon. Ha nem, akkor akár a 360-as szint sem elképzelhetetlen.

Erre senki sem számított

Amikor az év elején a 340-et közelítette az euró jegyzése, akkor elemzői körképünkben csak nagyon extrém forgatókönyvként szerepelt a 350-es újabb lélektani határ elérése. Mostanra azonban ez realitás lett, szerdán 351-ig gyengült a magyar deviza.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A legfontosabb változás az utóbbi hetekben a koronavírus miatt kialakult piaci feszültség volt, ami a forintot is gyengítette.

A forint szempontjából a legnagyobb változás, hogy már nem csak a magyar deviza gyengül, hanem a többi feltörekvő és régiós fizetőeszköz is leértékelődik. Vagyis amíg az év elején még arról beszéltünk, hogy a forint a világon a legrosszabbul teljesítők között van, mára elmúlt az alulteljesítésünk.

A grafikonon látszik, hogy az év eleje óta már nem kirívó a forint gyenge teljesítménye, a cseh korona még többet esett, de a lengyel zloty sem úszta meg sokkal olcsóbban. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest viszont kirívó a magyar deviza gyengülése, vagyis a tavalyi forintesést még nem sikerült kompenzálni.

Mi jöhet még?

Mivel a forint sorsa ezekben a napokban elsősorban a nemzetközi tényezőktől függ, ezért nehéz megjósolni, hol lehet a gyengülés vége. Ha a piacon nem enyhül a feltörekvő devizákra nehezedő nyomás, akkor nagyon nehéz lesz talpra állnia a forintnak, ellenkező esetben viszont akár egy komolyabb erősödés is jöhet.

Az elemzők egyelőre folyamatosan vizsgálják felül eddigi prognózisukat, tartósan 350 feletti euróárfolyamot egyelőre senki nem mond. Az ING Bank például szerdán közölte új elemzését, melyben további forintgyengülést várnak a nemzetközi környezet és az MNB várható további likviditásnövelése miatt.

Ezek az elemzők szerint a következő hónapokban 352-ig lökhetik az euró-forint árfolyamot.

Ha azonban a nemzetközi piaci helyzet javul és az MNB is szép lassan kivezeti az intézkedéseit, akkor 2021 elején újra a 340-es szintig erősödhet a magyar deviza. Vagyis az elemzők már tartósan 340 feletti euró-forintra számítanak, ebben idén csak minimális enyhülés jöhet.

A Commerzbank a napokban technikai elemzést készített az euró-forint árfolyamról, melyben rövidtávon a 350-es árfolyamot jelölték meg célként, ami szerdán teljesült is. A grafikon alapján innen 354-nél, majd 360-nál van komolyabb ellenállás az árfolyamban,

vagyis, ha nem javul a piaci hangulat, akkor a 360-as euróárfolyam sem zárható ki.

Már az MNB-nek sem fáj a gyenge forint

Korábban a 340-es árfolyam azért is tűnt lélektani határnak, mert az elemzők azt gondolták, hogy ott már beavatkozna a jegybank, mivel ez a tűrésküszöbe. Azonban az utóbbi hetekben a piaci feszültségeket látva az MNB sem tud szembe menni a hangulattal, illetve jelenleg „kisebb gondja is nagyobb, mint az árfolyam”.

A jegybank éppen azért került csapdahelyzetbe, mert egyrészt a forint gyors leértékelődése válaszokat indokolna, másrészt viszont a jelenlegi helyzetben a koronavírus várható gazdasági hatásai miatt éppen élénkíteni kellene a gazdaságot, az exportélénkítés egyik eszköze pedig éppen a gyengébb forintárfolyam lehet.

Vagyis mostanra egyáltalán nem biztos, hogy bánja az MNB, hogy 350-ig gyengült a forint, ez ugyanis segíthet talpra állítani a gazdaságot.

A gyengébb árfolyam negatív következményei továbbra is elhanyagolhatók, devizahitelek nincsenek, az adósságon belül egyre alacsonyabb a deviza részaránya, és pénzügyi stabilitási kockázatot sem hordoz a gyenge forint.

Címlapkép: Getty Images

orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint200212