Előfizetői tartalom

Nem nagyon ijedtek meg a forint támadói a jegybank kamatemelésétől

Nem csökkent a forint elleni külföldi pozíciók állománya az utóbbi hetekben, így az továbbra is 2900 milliárd forint körül van – derül ki az MNB kedden publikált ábrakészletéből. Vagyis az MNB április elején végrehajtott kamatemelése alig rettentette el a spekulánsokat a forint shortolásától, csak átmenetileg bizonytalanította el őket. Az elemzők szerint a következő időszakban sem kell a magyar deviza szárnyalására készülnünk, a 350-360-as sáv határozhatja meg a kereskedést.

Szigorított az MNB, de nem ijedtek be a spekulánsok

Április elején az MNB az eszköztárának átalakításával gyakorlatilag szigorított a monetáris kondíciókon. A szakértők már akkor úgy értékelték a lépést, hogy a jegybank ezzel akarja megfékezni a forint hirtelen jelentős gyengülését, a rendkívüli lépés előtt nem sokkal új rekordra emelkedett az euró jegyzése 370 közelébe.

EUR/HUF árfolyamának alakulása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A kamatemelés után jött is a várva várt megnyugvás a forint piacán, egészen 350-ig erősödött vissza a magyar deviza. Az MNB szigorításának következménye a rövid kamatok emelésén keresztül az volt, hogy elvileg megdrágult a forint elleni short pozíciók felvétele, így arra lehetett számítani, hogy ez elrettenti majd a spekulánsokat és akár tömeges shortzárás is jöhet.

A jegybank kedden közzétett friss ábrakészlete alapján azonban a hatás nem volt jelentős. A hónap elején volt ugyan egy kisebb zárási hullám, ami a piros oszlopokon látszik, azonban ez április végére ki is fulladt. Ráadásul március legvégén még a shortok állománya nőtt.

Alig csökkent a forint ellen fogadók száma

  • Hiába a kamatemelés, nem sokat ért
  • Mi lesz így a forinttal?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés