forint200212
Deviza

Szép csendben olyan devizaháború törhet ki, amiben a forint is kulcsszereplő lehet

Szinte mindenkit meglepett a lengyel jegybank, amikor május végén újabb 40 bázisponttal 0,1 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az elemzők szerint elsősorban a zloty túl erős szintje miatt léphettek, ez viszont akár devizaháborút is elindíthat a régióban, hiszen ha a lengyelek leértékelnek, akkor a cseh és a magyar hatóságok sem nézhetik tétlenül.

Meglepő lengyel kamatvágás

Május végén a szakértők többsége arra számított, hogy szinten marad majd a lengyel alapkamat, vagy legfeljebb minimális további lazítás jön majd. Ehhez képest meglepőt lépett a jegybank, hiszen 0,1 százalékra csökkentette az irányadó rátát, ami így már jóval alacsonyabb a 0,9 százalékos magyar kamatszintnél, de a 0,25%-os cseh irányadó rátától is elmarad. Ezzel a lengyel jegybank összesen már 140 bázispontos lazítással reagált a koronavírus-járvány kitörésére. 

Közben a csehek kisebb mértékben, de szintén kamatot csökkentettek, míg az MNB a kamatfolyosó szimmetrikussá tételével még szigorított is a kondíciókon a forint március-áprilisban látott intenzív gyengülése után.

A lazítás után jelenleg a lengyel reálkamat Törökország után a legalacsonyabb a teljes feltörekvő piaci körben. Az ING Bank alábbi grafikonján az is látszik, hogy a korábban sokáig rekordalacsony magyar reálkamat ma már nem lóg ki a sorból.

ceerealrates200619

Ez lenne a devizaháború kezdete?

Egyre több szakértő gondolja úgy, hogy a lengyel jegybank lépésnek oka a szerintük túl erős zloty, a meglepő kamatcsökkentéssel a devizát akarták gyengíteni, hogy ezzel is segítsék a gazdaság kilábalását. Az ING Bank elemzői szerint ez lehetett a májusi döntés elsődleges oka.

A hét elején a lengyel jegybank közleményében egyértelművé is tette ezt, hiszen kiemelték, hogy a túlértékelt zloty veszélyezteti a gazdaság kilábalását. A Rabobank elemzője szerint ez újabb meglepetést okozott a piacnak, és

félő, hogy a lépéssel devizaháborút robbant ki Lengyelország a régióban, a többi ország is hasonló leértékelő lépéseket tehet.

Lengyelország, Csehország és Magyarország egy devizaháború szélén áll egymással és más feltörekvő országokkal

 - idézi a Bloomberg Piotr Matys véleményét.

A londoni elemző szerint természetes, hogy minden ország igyekszik foggal-körömmel védeni világkereskedelmi részesedését, illetve növelni akarja azt akkor, amikor a globális beszállítói láncok jelentősen átalakulnak a koronavírus miatt. Ebben pedig a gyengébb deviza lehet az egyik fontos fegyverük, hiszen a devizájuk leértékelésével növelhetik versenyképességüket.

Vagyis ha a lengyelek leértékelik a zlotyt, azt a régió többi országa sem nézheti tétlenül, hiszen versenyhátrányba kerülnek.

Matys kiemeli, hogy ebben a negyedévben a régiós fizetőeszközök a legjobbak között vannak a feltörekvő piacon, az erősödésben élen jár a forint, mely 4,1%-kal erősödött az euróval szemben. A korábbi mélypontról a visszapattanás kedvező folyamat, de szerinte már túlzott lehet az erősödés, vagyis áteshettünk a ló túlsó oldalára.

Az alábbi grafikonon egyébként az látszik, hogy az év eleje óta a három régiós deviza teljesítményében nincs nagy különbség, a forint, a zloty és a korona is 4,5-5% körüli mértékben gyengült. A forintnak március-áprilisban volt egy feltűnő gyengülése, ami kiváltotta az MNB szigorítását, de azóta sikerült ledolgozni azt a hátrányt.

ceedevizák200619

A Rabobank elemzője szerint a koronavírus-járvány következtében átalakuló beszállítói láncokban Kelet-Közép-Európának jó esélye lenne növelni részesedését Ázsia kárára. Ehhez azonban szükség lenne a gyengébb devizára, ami javítaná a versenyképességet. A szakember szerint nem csak a lengyelek látják így, hasonló lépésekre, illetve szóbeli intervencióra számít más jegybankoktól, különösen azoktól, melyek devizája nem elég versenyképes a vetélytársakhoz képest.

Közben Lengyelországban sem gondolja mindenki úgy, hogy a zloty gyengítése a helyes út, csütörtökön Tadeusz Koscinski pénzügyminiszter épp arról beszélt, hogy a deviza túl gyenge. Kiemelte, hogy a jegybank és a kormány céljai eltérőek, az alacsony kamat élénkítheti az inflációt, ami a jegybank célja, közben viszont a zloty gyengülése miatt az állam magasabb hozammal tud forrást bevonni.

A Commerzbank elemzői szerint egyelőre nem beszélhetünk komoly konfliktusról a kormány és a jegybank között, Koscinski tegnapi szavait inkább verbális intervencióként lehet értékelni, mellyel jelezni kívánta, hogy a kormány nem látna szívesen további jelentős gyengülést a zlotytól.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
tőzsde, grafikon, trend,