Előfizetői tartalom

Miért van szükség az MNB hatalmas védőhálójára?

Rövid idő alatt akár 10 milliárd eurónyi devizalikviditást is elő tud teremteni Magyarország a nagy nemzetközi jegybankokkal kötött repo és swapügyleteknek köszönhetően – hangsúlyozta csütörtökön az MNB, amikor az EKB-val kötött 4 milliárd eurós repo megállapodást bejelentette. Rövidtávon nem okoz piaci feszültséget a magyar devizatartalék szintje, így elsősorban üzenetértékű lehetett a lépés: demonstrálni akarhatta a jegybank, hogy szükség esetén elő tud még teremteni forrást.

Váratlan bejelentés az MNB-től

Négymilliárd eurós repoügyletet kötött az EKB-val a magyar jegybank, melynek keretében a hazai bankrendszer euróalapú értékpapír fedezet mellett 3 hónapos devizaforráshoz juthat.

A bejelentéssel egyidőben az MNB csütörtökön összefoglalta, hogy a világ nagy jegybankjaival kötött hasonló megállapodásoknak köszönhetően rövid időn belül akár 10 milliárd eurós devizaforrást is elő tud teremteni:

  • az Európai Központi Bankkal kötött repo szerződés, melynek felhasználásával az MNB 4 milliárd euro likviditást biztosíthat a hazai pénzügyi intézmények számára,
  • a Kínai Népköztársaság Jegybankjával (PBoC) 2013-ban kötött devizacsere megállapodás, amely mintegy 2,5 milliárd eurónyi likviditást biztosít,
  • a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) kötött repo szerződés, mely 2 milliárd eurót tesz elérhetővé,
  • a Federal Reserve által meghirdetett repo eszköz, amelyen keresztül az MNB számára 1-2 milliárd dollár értékű likviditás érhető el.

Ezeket összességében az MNB védőhálónak nevezi, mely a devizatartalékon felül jelent devizalikviditást. Ezzel a jegybank mozgástere nő,

Váratlan bejelentés az MNB-től - Mire kell 10 milliárd euró?

  • Biztonsági védőhálóról beszél a jegybank
  • Piaci zavarokra számít az MNB?
  • Nem rendkívüli a hasonló repoügylet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés