Előfizetői tartalom

Úgy meglódult a világ legfontosabb devizapárja, hogy alig győzzük követni

Beke Károly
A koronavírus-járvány árnyékában szép csendben majdnem kétéves csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben az utóbbi hetekben. Tavasszal a járvány kitörésekor még hároméves mélyponton volt az euró-dollár, azóta viszont kis túlzással úgy menetel felfelé, mintha zsinóron húznák. De mitől szerettek bele ennyire az euróba a befektetők? Sokan régóta várták a felfelé mozgást, amihez végre a feltételek is adottak lettek.

Hatalmasat ment az euró

Fejlett devizáknál ritkán látható heves mozgásokat tapasztalhattunk az euró-dollár árfolyamban az utóbbi hetekben. Három hónap alatt 8,3%-os szárnyalást mutatott az euró, a mozgás főleg az utóbbi hetekben gyorsult fel, hiszen ennek több mint a felét egy hónap alatt produkálta az árfolyam.

EUR/USD árfolyamának alakulása

Az év elejéhez képest így 4,5%-os erősödésben van a közös európai deviza, mely utoljára 2018 őszén volt a mostaninál erősebb szinten. Az éles fordulatot jelzi, hogy márciusban a járvány kitörésekor még 1,065 körül hároméves mélyponton járt a világ legfontosabb devizapárja, ebből is látszik, hogy nem túl gyakoriak az ekkora kilengések.

EUR/USD árfolyamának alakulása

Mi történt, amitől szárnyakat kapott az euró?

A szakértők egy része régebb óta számított arra, hogy az euró erősödésbe kapcsol majd a dollárral szemben, de ennyire éles fordulatra valószínűleg nagyon kevesen készültek. Megpróbáltuk összeszedni, mi minden szólhatott az euró mellett az utóbbi hónapokban:

Mi történt az euróval?

  • Ritkán látunk ekkora mozgásokat
  • Több dolog támogatta egyszerre az eurót
  • Lehet még tér felfelé?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái