othavi melyponton a forint meddig eshet arfolyam technikai elemzes tortenelmi melypont200902
Deviza

Öthavi mélyponton a forint – Meddig eshet?

Weinhardt Attila
Három főbb ok miatt szerdán új öthavi mélypontra bukott a forint az euróval szemben 359-nél, így megnéztük, hogy mit üzennek a grafikonok, meddig eshet a forint. Az egyik technikai elemzési megközelítés szerint benne van a levegőben, hogy új történelmi forintmélypontot látunk a következő hónapokban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Amennyiben technikai elemzési szemmel nézzük, hogy mi történt az EURHUF árfolyamban azóta, hogy április elején 369,8-nál új történelmi mélypontra bukott, akkor azt látjuk, hogy júniusban csak 342,6-ig tudott visszaerősödni a forint, majd újra gyengülni kezdett, augusztus elején pedig még a 200 napos mozgóátlagot sem tudta tesztelni, hanem kissé felette a 344-es régióban elakadt a forint mozgása.

Az, hogy nyáron nem tudott tovább erősödni a forint a kedvező globális befektetői légkörben, a koronavírus-válságból való visszapattanás mellett sem, nem véletlen: egy nagyon erős technikai akadály tornyosult előtte. Mégpedig az a 11 éve élő trendvonal, ami 2020 tavaszig inkább fékezte, megállította a forint esését, aztán amint márciusban fölé ugrott az árfolyam 340,7-nél, onnantól kezdve már támaszként viselkedett és megállította nyáron a forint visszaerősödési kísérleteit.

Ez tehát a nagy kép és ha mindezek tükrében újra megnézzük az EURHUF elmúlt hónapokbeli mozgását egyéb technikai elemzési módszerek grafikonra berajzolása mellett, akkor azt látjuk, hogy a forint nyári visszaerősödési kísérletei után az árfolyam augusztus közepén felfelé tört ki a háromszögből. Majd ezen a héten a 356,5-ös ellenálláson elsőre elakadt az emelkedés, másodszorra viszont – ma – nagy lendülettel áttörte azt felfelé és egyből a 357,5-ös ellenálláson is átjutott. Így ma április eleje óta nem látott magasságba, 359-ig emelkedett az árfolyam.

Most a kerek 360-as szint lehet pszichológiailag egy gyenge ellenállás az árfolyamnak, illetve ennél azért erősebb ellenállást jelent a 369,8-as tavaszi tetőponttól a június 10-i 342,6-os lokális mélypontig bekövetkezett mozgás 61,8%-os Fibonacci korrekciós szintje, ami 359,4-nél található. Ettől már csak fillérekre járt ma az árfolyam.

Ha ezen a 359,4-360-as ellenállási zónán átjutna felfelé az EURHUF, akkor a tavasszal kialakult forint történelmi mélypont kerülne a befektetők célkeresztjébe, ez lenne a következő erős ellenállási szint 369,5-369,8-nál. Mivel efelett még sosem járt az árfolyam, így nehéz kapaszkodót találni, hogy ha ezen is átjutna majd valamikor az EUFHUF, akkor meddig emelkedhetne még. Mégis megpróbálunk kapaszkodót találni és ehhez visszanyúltunk a múltba. Megnéztük, hogy az előző három új történelmi forintmélypont mekkora árfolyammozgás során alakult ki, azaz mekkora tartományt járt be előtte a forint. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: 2017 nyarán átmenetileg 301,5-ig erősödött vissza a forint, innen aztán 330,7-ig esett 2018 nyarán, ami az akkori forint történelmi mélypont volt. Ez 29,2 egységnyi mozgást jelentett. 2019 tavaszán átmenetileg 312,6-ig szúrt le az árfolyam, onnan indult el egy nagyobb forintgyengülési hullám, ami végül idén tavasszal a 340,7-es árfolyamig tartott, ott alakult ki az eddigi leggyengébb forint. Ez 28 egységnyi árfolyamtartományt jelent.

Ezután a koronavírus-válság kitörésekor az EURHUF felfelé áttörte a fent már említett 11 éves trendvonalat és egészen 369,8-ig ugrott, ami ismét 29 egységnyi árfolyammozgást jelentett. Nyáron aztán 342,6-ig tudott visszakorrigálni az árfolyam és

ha ehhez hozzáadjuk az elmúlt 3 időszak 28-29 egységnyi árfolyamtartományát, akkor 370,6-371,6-os árfolyamtető adódna, ami újabb forint történelmi mélypontot jelentene.

Ezzel a technikai elemzési megközelítéssel tehát a 370-es szint felett kevéssel megállhatna majd a forint esési hulláma, de ez egyúttal új mélypontról fordulást is jelentene.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tőzsde, grafikon, elemzés