deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Újra a 360 fenyegeti a forintot – A jövő héten jöhet a következő nagy teszt

Aki nem követi a forint árfolyamát szorosan, az a héten meglepődhetett, hogy ismét 360 közelében jár az euró jegyzése. Az elmúlt hetekben feltűnően alulteljesítő volt a magyar deviza, és korai lenne fellélegezni, főleg a jövő heti inflációs adat előtt. A hivatalos statisztika akár a következő hetek piaci hangulatát is meghatározhatja, emellett a jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésére figyelhetnek a befektetők.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mit művel már megint a forint?

Az utóbbi hetekben ismét feltűnően alulteljesítő volt a forint a régiós versenytársakhoz képest. Egyelőre nem tartunk ott, ahol március végén, amikor a 370-es szintet is megközelítette az euró jegyzése, de a 360-as árfolyam időszaka megint hamar beköszönthet.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint elszakadása a régiós devizáktól az utóbbi egy hónapban vált igazán feltűnővé. Miközben a magyar deviza 3,9%-kal gyengült az euróval szemben ebben az időszakban, a lengyel zloty 0,2%-kal, a cseh korona pedig 0,3%-kal értékelődött le.

MicrosoftTeams-image (7)

Ezzel az év eleje óta 8,1%-os gyengülésben van a forint az euróval szemben, a lengyel zloty 3,9%-kal, a cseh korona pedig 3,7%-kal esett vissza. Az utóbbi hetekben az elszakadás talán még feltűnőbb, mint korábban, aminek alapvetően két oka van:

AZ SEM TESZ JÓT A FORINTNAK, HOGY A MAGYAR GAZDASÁG IDEI NÖVEKEÉDSI KILÁTÁSAI A MÁSODIK NEGYEDÉVES GDP-ADAT MEGISMERÉSE UTÁN ROMLOTTAK, A KORMÁNY PEDIG SZÍNT VALLOTT A KÖLTSÉGVETÉS HELYZETÉT ILLETŐEN, ÉS DRASZTIKUSAN MEGEMELTE A HIÁNYCÉLJÁT.

Hivatalosan egyelőre nincs friss prognózis a visszaesés mértékét illetően (de a PM több fórumon egységesen 5%-os várható visszaesésről beszélhet, a költségvetési hiányt pedig a már a Pénzügyminisztérium is 7-9%-ra prognosztizálja a GDP arányában.

A jegybank kezében a kulcs, de harapófogóban a Monetáris Tanács

A fentiekből látszik, hogy most elsősorban az MNB reakciójára várnak a befektetők, hiszen a jegybank harapófogóba került,

A CÉLHOZ KÖZELÍTŐ INFLÁCIÓ MIATT ÓVATOSSÁG VAGY AKÁR SZIGORÍTÁS IS SZÜKSÉGES LEHET,MIKÖZBEN A GAZDASÁG VISSZAESÉSE LAZÍTÁST INDOKOLNA.

Ezt az ellentmondást próbálta úgy feloldani a Monetáris Tanács, hogy az augusztusi kamatdöntés után Virág Barnabás alelnök hangsúlyozta, hogy további kamatcsökkentésre nincs tér, közben viszont a nem konvencionális eszközökkel további támogatást próbálnak adni a gazdaságnak. Ez már el is indult, hiszen a korábbi 10-15 milliárd forintról 40 milliárdra emelte a jegybank heti állampapír-vásárlását, illetve utaltak rá, hogy a szeptemberi ülésen a felülvizsgált GDP- és inflációs prognózis fényében más eszközöket is bevethetnek, elsősorban a Növekedési Hitelprogram és a Növekedési Kötvényprogram kiterjesztése kerülhet szóba.

Rövidtávon a jövő szerdán érkező augusztusi inflációs adat lehet kulcsfontosságú a forint szempontjából, ugyanis ebből már lehet arra következtetni, mennyire lehet tartós a váratlan júliusi megugrás. Ha ismét 4% körüli, vagy akár feletti adatot közöl a KSH, akkor az egyértelműen negatív lenne a forint szempontjából. Ráadásul a jelenlegi infláció mellett már a forint esetleges gyengülésével is vigyáznia kell, hiszen a deviza további meredek leértékelődése is erősíti az áremelkedést.

Az elemzők egy része attól tart, hogy a jegybank a magas infláció mellett is vonakodik majd kamatot emelni vagy más módon szigorítani a monetáris kondíciókon, ez pedig nyomás alá helyezheti a forint árfolyamát.

Hosszabb távon az inflációs adat után a Monetáris Tanács szeptember 22-i döntése kerülhet majd a fókuszba. Ekkor a friss negyedéves inflációs jelentésről is tárgyalnak a döntéshozók, az szinte biztosra vehető, hogy az első féléves 6,1%-os gazdasági visszaesés után az MNB is „enged a realitásoknak” és negatívra rontja idei GDP-előrejelzését. Emellett kulcsfontosságú lesz, hogyan értékelik az infláció megugrását, mennyire tartják ezt átmeneti hatásnak. Az augusztusi közleményben a Tanács már utalt arra, hogy szorosan figyelemmel követi az áremelkedés alakulását, elsősorban abból a szempontból, hogy a válság utáni visszapattanás mennyivel emeli majd meg az inflációt, illetve ez a hatás mennyire lehet tartós.

Címlapkép: Getty Images

biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tőzsde, grafikon, elemzés