Portfolio signature

Öthavi mélypontra ütötték a forintot – Meddig eshet még a koronavírus-járvány mellett?

Weinhardt Attila
Azzal, hogy ma délelőtt átvitte a 361,7-es szintet az euró a forinttal szemben és így a magyar fizetőeszköz új öthavi mélypontra bukott, új helyzet van a bankközi forintpiacon. Megnéztük hát gyorsan, hogy mit üzen a technikai elemzés.

A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével, a Nyugat-Európában szaporodó helyi (észak-Spanyolország, Dél-Franciaország, Észak-Anglia) és esetleg országos korlátozások (az Egyesült Királyságban ezt mérlegelik, Izraelben be is vezették 3 hétre) kockázata miatt a befektetők újraértékelik az őszi-téli gazdasági kilátásokat, ami jókora esést váltott ki ma a tőzsdéken.

Emellett egy nemzetközi újságírói hálózattal feltárt banki pénzmosási botrány szintén borzolja a bankrészvények tulajdonosainak idegeit. Ez a két fő tényező, számos egyéb kisebb tényezővel együtt újabb eladói hullámot váltott ki a régiós devizák piacán is, hiszen a befektetők azt árazzák, amit a Portfolio múlt heti egyik konferenciáján is többen bemondtak: újra lehetnek itthon is helyi szintű lezárások, illetve a bankszektorban jókora veszteségek is.

Közben mivel idehaza extrém laza a monetáris politika, az EU legmagasabb éves inflációs rátája mellett is 0,6%-is irányadó rátát tart fent, így a reálkamat masszívan negatív, mindez a kombináció a magasra futó költségvetési hiánnyal és adósságpályával érthetően aláássa a forint erejét.

Miről szól ez az elemzés?

  • Hétfőn új öthavi mélypontra esett a forint az euróval szemben 363 feletti szinten, ennek főbb fundamentális és technikai okait szedtük össze.
  • Rámutatunk, hogy most a tavasszal már megjárt forint történelmi mélypont került a befektetők fókuszába.
  • Azt is bemutatjuk, hogy ha ezen a tavaszi tetőponton is átjutna az árfolyam, akkor meddig eshet még.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések