MNB épület getty
Deviza

Megszólaltak az elemzők az MNB nagy dobásáról: ez így kevés lesz, történelmi mélypontra eshet a forint

Váratlanul 15 bázisponttal 0,75%-ra emelte az egyhetes betét kamatát csütörtökön az MNB, ami a gyakorlatban monetáris szigorításnak felelt meg, hiszen április óta ez az irányadó jegybanki eszköz. A magyar és nemzetközi elemzők szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy megfordítsa a forint gyengülő trendjét, várhatóan további hasonló kamatemelések jönnek a következő hetekben.
A magyar monetáris politika kilátásairól is szó lesz október 8-án a Budapest Economic Forum konferencián

Mindenkit meglepett az MNB

Csütörtökön 0,75%-ra emelte az egyhetes betéti kamatot az MNB a szokásos heti tenderén, ez a gyakorlatban monetáris szigorítást jelent, hiszen április óta ez volt az irányadó eszköz. Eddig mindig az alapkamattal egyezett meg az egyhetes betéti ráta, most először tér el attól. A döntést követően a jegybank a Reuters kérdésére elárulta: elsősorban az infláció kordában tartása miatt léptek. Szakértők szerint ez burkoltan azt is jelentheti, hogy már kellemetlen volt a forint gyengülése az MNB-nek, hiszen a további esés az inflációt is élénkítette volna.

A lépés azért volt elsősorban váratlan, mert a Monetáris Tanács kedden tartotta kamatdöntő ülését, amikor változatlanul hagyták a kamatkondíciókat, majd két napra rá az egyhetes betéten keresztül szigorítottak.

A magyar deviza egyébként erősödéssel reagált a kamatemelésre, azonban elég hamar kifulladt, így továbbra is bőven 360 felett van az euró árfolyama, és a tavasszal látott 370 közeli történelmi csúcs sincs messze az árfolyamban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Innen már további kamatemelések jöhetnek

A csütörtöki lépés után megszólaló elemzők egy része szerint a 15 bázispontos szigorítás nem lesz elegendő ahhoz, hogy megfékezze a forint gyengülését. A következő hetekben vagy további hasonló lépésekre lesz szükség, vagy a jegybanknak el kell fogadnia a deviza további esését. A Commerzbank elemzése szerint a következő időszakban az MNB rugalmas lehet, hiszen a kamatfolyosón belül (mínusz 0,05% és 1,85% között) hetente dönthet az egyhetes kamatról, amivel a likviditást tudja befolyásolni, és végső soron a forint árfolyamát megtámasztani.

Tatha Ghose, a német bank szakértője azt is elmondta, szerinte miért nem tudott a forint érdemben erősödni a kamatemelés után. A magyar jegybank monetáris politikája továbbra is ultra lazának mondható, ebben a helyzetben pedig a másodlagos kamat emelése nem azt sugallja, hogy az MNB érdemben változtatna politikáján, sokkal inkább úgy tűnik, hogy csak a forint gyengülése hozta kellemetlen helyzetbe. Így pedig a piac sem fog ennél többet belelátni a meglepő lépésbe.

A Morgan Stanley azt emeli ki, hogy a magas infláció és a forint utóbbi időben mutatott gyengülése miatt az MNB-nek óvatosabbnak kell lennie a középtávú kilátásokat illetően. Ez köszönt vissza a csütörtökön bemutatott inflációs jelentésben is, melyben két negatív alternatív pályát vázoltak fel: a gazdaság W-alakú visszaesését és a globális kockázatkerülés erősödését a feltörekvő piacokon.

A forint árfolyamának lehetséges mozgása is kiemelt téma lehet a Portfolio konferenciáján október 8-án.

Másokhoz hasonlóan az OTP Bank elemzői is azt gondolják, hogy a kamatemelés igazi motivációja a devizaárfolyam volt. Az utóbbi napokban félő volt, hogy a forint történelmi mélységbe gyengül, ami az inflációra és az inflációs kilátásokra is hatással lett volna. Az utóbbi két hónap magas inflációja pedig előrevetítette azt, hogy az MNB a korábbinál érzékenyebb lesz a devizaárfolyam volatilitására.

A piaci árazások jelenleg még legalább két további 15 bázispontos kamatemelést vetítenek előre egyéves időtávon. Mi azt gondoljuk, hogy ez hamar meg is valósulhat, nem vár majd vele 2021-ig a jegybank

 - olvasható az OTP elemzésében.

Hasonlóan gondolkodik a Societé Generale szakembere is, szerinte a mostani lépés ellenére folytatódik majd a forint gyengülése, ami további szigorító lépéseket válthat ki az MNB-től. A francia bank szerint az idei negyedik negyedévben egészen 375-ig emelkedik majd az euró-forint jegyzés, vagyis

új történelmi mélypontra esik a forint.

Az indoklásban kiemelik, hogy a forint továbbra is sérülékeny, erősen kitett a bizonytalan piaci hangulatnak, a romló járványhelyzetnek és az esetleges további gazdasági károknak. A bank elemzője szerint az egyhetes betéti kamat az év végére elérheti az 1%-ot a további emelésekkel. Jövőre aztán kis megnyugvás jöhet, magas szinten, 365-370 körül stabilizálódhat a forint jegyzése, ami után az MNB visszavághatja az egyhetes kamatot a 0,6%-os irányadó ráta szintjére.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
100 forint mnb