100as forint mnb
Deviza

Okozhat még idén nehéz pillanatokat a 370-es euró az MNB-nek

Fellélegezhetett kicsit a forint a Monetáris Tanács keddi kamatdöntése után, hiszen a jegybank az utóbbi hetekben hangoztatott óvatos üzeneteit ismételte meg. Az év utolsó két hónapjában viszont még okozhat meleg pillanatokat a forint az MNB-nek, elemzők szerint könnyen újra a 370-es történelmi csúcsot támadhatja majd az euró árfolyama.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Igazán még rá sem szálltak a forintra, mégis közel volt a mélypont

Az utóbbi hetekben ismét történelmi mélypontja közelébe került a forint az euróval szemben, 366 felett is járt a jegyzés, ahonnan már belátható közelségben volt a március végén látott 369,6-os csúcs. Ezután aztán kedden jött egy kis fellélegzés, de a jelek szerint ez sem tartós, szerdán újra felfelé indult az euró-forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A jegybank a korábban már hangoztatott üzenetekkel igyekezett nyugtatni a befektetőket: fokozottan figyelemmel kísérik az inflációs várakozások alakulását, és szükség esetén bármikor készek lépni. Emellett a közleményben kiemelték, hogy a kilátásokra a legnagyobb veszélyt jelenleg a nemzetközi hangulat romlása, illetve az esetlegesen ebből következő forintgyengülés jelenti. Mindez azért nyugtathatta meg kicsit a piacot, mert a váratlanul visszaeső szeptemberi infláció után néhányan lazább hangvételre számíthattak a jegybanktól, azt gondolhatták, hogy kisebb figyelmet kapnak majd az inflációs kockázatok a közleményben.

A forint jelenlegi piaci pozícionáltsága egyébként érdekesen alakul az MNB szokásos ábrakészlete szerint. Egyrészt október első felében inkább a magyar deviza melletti pozíciókat vettek fel a külföldi befektetők, ami 357-ig erősítette vissza a forintot, másrészt viszont a jelenlegi 2938 milliárd forintnál magasabb utoljára tavaly decemberben volt a forint elleni spekulatív állomány.

Vagyis a forint úgy tudott történelmi mélypont közelébe gyengülni, hogy még nincs is extrém magas szinten a külföldiek shortállománya.

Akkor most van árfolyamcélja a jegybanknak, vagy nincs?

Az utóbbi egy hónap üzenetei azért is érdekesek, mert egészen eddig az MNB minden alkalommal igyekezett leszögezni, hogy nincs árfolyamcélja, ehhez képest most a forint árfolyama fenyegeti az inflációs kilátásokat. Elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a nyáron veszélyesen közel került a jegybank inflációs célsávjának tetejéhez a pénzromlás, így még a szeptemberi visszaesés mellett is óvatosabb az MNB az árfolyamot illetően.

Vagyis a 365-370-es euróárfolyam már kritikus lehet az infláció szempontjából.

Lehetnek még meleg pillanatai az MNB-nek

A Monetáris Tanács keddi közleménye meglepően borús volt a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, a látszólag kedvező augusztusi adatok ellenére kiemelte, hogy a kilábalás a koronavírus-járvány második hullámának megjelenésével lelassult, így a valós idejű adatok alapján a gazdasági aktivitás továbbra is elmaradt a tavalyi szintjétől – írta elemzésében Marek Drimal, a Societé Generale (SocGen) szakembere.

Szerinte a forint gyengülését az eddigi lépések nem fékezik majd meg, így a jegybank a következő hetekben arra kényszerül, hogy tovább emelje az egyhetes betéti kamatot.

Némileg ennek ellentmondható, hogy Drimal szerint decemberben 10 bázisponttal 0,5%-ra vághatja az alapkamatot. Ez azonban csak szimbolikus lépés lehet, valódi jelentősége az irányadó egyhetes eszköznek van, annak kamata pedig még jó ideig az alapkamat felett maradhat.

Arra számítunk, hogy az MNB annyira támogató lesz, amennyire csak tud úgy, hogy megfékezze a forint gyengülését

 - írta elemzésében Drimal.

A SocGen elemzője az év végére 375-ös euróárfolyamot vár, vagyis szerinte nem ússzuk meg újabb történelmi mélypont nélkül. Arra számít, hogy az MNB 368-370 körül lépi majd meg az egyhetes kamat további emelését, majd a 370 fölé emelkedő jegyzés további szigorítást hozhat. Vagyis a bank az alapkamat és az egyhetes ráta közti különbség emelkedésére számít. 

A Morgan Stanley elemzői azt emelték ki, hogy a járvány második hulláma és az újabb lezárások miatt nőtt a kockázat a negyedik negyedéves gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban, ennek ellenére a jegybank óvatosnak tűnt kedden. Ez az óvatosság maradhat fenn a következő hónapokban is, várhatóan nem nyúl majd az alapkamathoz a Monetáris Tanács, helyette a devizaswapon és az egyhetes betéten keresztül befolyásolhatja a monetáris kondíciókat.

A bank elemzői szerint esetleg decemberben lehet érdemi változás a jegybank politikájában, ha a forint tartósan erősödni tud, az inflációs adatok továbbra is alacsonyak lesznek, illetve akár az EKB is tovább lazít. Ebben az esetben csökkenhetnek az MNB aggályai a gyenge forinttal és az inflációs kilátásokkal kapcsolatban.

Címlapkép: Shutterstock

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

forint érme