Előfizetői tartalom

Miért tud erősödni a forint a vétóügy kellős közepén?

Miközben teljesen bizonytalan, hogy jövő hétfőig, vagy majd jövő péntekig meg tud-e állapodni egy kompromisszumos megoldásban az EU vezetésével a magyar és a lengyel kormány, aközben a forint látványosan jól tartja magát az utóbbi napokban és a dollárral szemben 3,5 havi csúcsra ért. Ennek bizonyára sok autós örül most, mivel ez most segít abban, hogy ne dráguljon még jobban az üzemanyag a kutakon. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk azokat a tényezőket, amelyek mindezt megmagyarázzák.

Egészen látványos az, amit az új hónap kezdete, azaz kedd óta látunk a legfontosabb devizakeresztben, az euró/dollárban. A jegyzések kedd hajnalban még 1,1950 alatt jártak, aztán délután nagy lendülettel 1,2050-ig ugrottak. Ez új 2,5 éves csúcsot jelentett, majd szerdán és csütörtökön még tovább menetelt a közös fizetőeszköz. Röviddel ezelőtt márt 1,2160-nál kereskedtek ebben a devizapárban, ami 2018. áprilisa óta a legerősebb eurót jelenti.

eurusddel201203

A kedden elindult mozgás kapcsán fontos megjegyezni, hogy  aznap jelentette be egy amerikai kétpárti csoport, hogy végülis 908 milliárd dolláros amerikai költségvetési élénkítést javasolnak, így megnyílt az út a hónapok óta tartó huzavona lezárására, az aznapi meghallgatásán pedig a Fed elnöke azt mondta, hogy a vártnál gyorsabban kezd helyreállni az amerikai gazdaság, igaz bizonytalan még a kilábalás pályája.

Ezek a fejlemények ráerősítettek arra a piaci optimizmusra, amit az elmúlt hetek kedvező vakcinakutatási hírei, illetve a briteknél a már engedéllyel is rendelkező vakcina váltott ki.

Miről szól ez az elemzés?

  • Főként a dollárral szemben érdemi forinterősödés látszik, több hónapos csúcsra ért a magyar fizetőeszköz.
  • Mindez amellett történt, hogy továbbra is bizonytalan: mi lesz a vége a magyar-lengyel költségvetési vétó ügyének.
  • Összefoglaljuk azokat a főbb okokat, amelyek leginkább meghatározzák most a forint mozgását és azt is bemutatjuk, mely szintre kell különösen figyelni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés