forint200212
Deviza

Lesz még 370 jövőre az euró? Akkor már miért ne lehetne 400?

2020-ban már tavasszal új történelmi mélypontot állított fel a forint az euróval szemben, majd ezt ősszel többször megközelítette. Jövőre várhatóan egymással ellentétes erők hatnak majd a forintra, hiszen a gazdaság kilábalása ugyan megkezdődhet a válságból, viszont ezzel párhuzamosan nem fog eltűnni a magyar deviza alulteljesítése. Az elemzők többsége most stagnálásra, kis erősödésre számít 2021-ben, de persze szokás szerint megjelennek a szélsőséges vélemények is.

2020 sem a forint éve volt

A tavalyi 330 körüli éves zárás után 2020-ban hamar újra lejtőre került a forint az euróval szemben, leggyengébb szintjét április legelején érte el, akkor

369,59 forintot kellett adni egy euróért, ami azóta is rekordárfolyam.

Ősszel vészesen megközelítette a forint ezt, de a 370-es lélektani határt akkor sem érte el a jegyzés. Ha az év utolsó napjaiban az illikvid kereskedésben nem jönnek már nagyobb kilengések, akkor 365 körül zárhatjuk az évet, ami az euróval szemben 10% körüli gyengülést jelentene 2019 végéhez képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ezzel a forint alulteljesítő volt a régióban, hiszen a lengyel zloty 7,65%-kal, a cseh korona pedig 3,1%-kal gyengült az év eleje óta az euróval szemben. Ennek az alulteljesítésnek több oka volt:

  • A fundamentumok szempontjából a forintot értékelik talán a legkockázatosabbnak jelenleg a régióban. Ugyan nincsenek komoly problémák a magyar gazdasággal és finanszírozással kapcsolatban, de a fizetési mérlegünk egyenlege az utóbbi években fokozatosan romlott, a válság miatt a költségvetési hiány is megugrik. Tavasszal pedig voltak olyan elemzői vélemények, hogy a devizaswapok kivonásával az MNB devizatartaléka éppen csak elegendő lenne a nemzetközi mérőszámok alapján.
  • Az MNB monetáris politikáját az utóbbi években unortodox megoldások jellemezték, ami a piacon is gyakran ébresztett kétségeket.
  • Volt néhány egyedi sztori is, ami időről időre nyomás alá helyezte a forint árfolyamát, az év végén ilyen volt például az uniós költségvetéssel kapcsolatos vétófenyegetés.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy tavasszal a világjárvány kitörésével az általános piaci kockázatkerülés következtében a fontosabb régiós versenytársakkal párhuzamosan gyengült a forint is, elsősorban a nyár második felében, illetve az év legvégén volt jellemző kis alulteljesítés. Ez nyáron a 4% közelébe emelkedő inflációnak, majd decemberben a már említett uniós vitának volt elsősorban köszönhető.

Mi várhat innen a forintra 2021-ben?

Az év legvégére megint vészesen közel került a tavaszi 370-es mélyponthoz a forint, 365 körül járt december 31-én, így

nem az az igazi kérdés, van-e esély új történelmi rekordra 2021-ben.

Elég, ha az év elején jön egy kis hangulatromlás a piacokon, és máris aggódhatunk a forintért. Ha kicsit távolabbról nézzük a magyar deviza kilátásait, akkor most nem látszik, hogy az ideihez hasonló mértékű gyengülést látnánk jövőre is, az elemzők többsége inkább stagnálásra, minimális erősödésre számít. Egyrészt a vakcinák fokozatos megjelenésével és elterjedésével lassan a korlátozó intézkedéseket is fel lehet majd oldani, illetve a gazdaság elkezdhet talpra állni. Ez azonban legkorábban a második negyedévtől, vagy az év második felétől lehet erőteljes, amikor sikerül olyan mennyiségben vakcinát előállítani, hogy a társadalom tömeges oltása elkezdődhessen. Addig még lehetnek nehéz pillanatok, néhány szakértő a járvány harmadik hullámának kitörését is elképzelhetőnek tartja az év elején.

Ebben az időszakban kulcsfontosságú lehet az MNB monetáris politikája, az elemzők gyakorlatilag minden fajta kimenetet el tudnak képzelni:

  • Az év végén is fenntartotta laza kommunikációját a jegybank, a gazdaság várhatóan elhúzódó kilábalásával van esély arra, hogy 2021 elején az egyhetes betéten keresztül. Ez azt jelentené, hogy a szeptemberben 15 bázisponttal megemelt irányadó egyhetes kamatot visszavághatja az alapkamat 0,6%-os szintjére az MNB.
  • Más vélemények szerint azonban ha a forint ismét megközelíti történelmi mélypontját, akkor a szigorítás sem zárható ki. A francia Societé Generale szakértői azt gondolják, hogy az első félévben akár 1%-ra is emelkedhet az egyhetes betéti kamat, viszont ezzel párhuzamosan az alapkamat 10 bázisponttal csökkenhet 0,5%-ra.

Abban mindenki egyetért, hogy a jegybank az egyhetes eszközzel fog beavatkozni bármelyik irányban, ha szeretne. Az elemzők szerint a 350-360 körüli forintárfolyam kényelmes számukra, ha innen bármerre tartósan kimozdulna a jegyzés, akkor gondolkodhatna el valamilyen lépésen az MNB.

A Commerzbank elemzői szerint a következő hónapokban először nem kerül majd komoly nyomás alá a forint, maradhat a 360 körüli szinten az euró jegyzése. 2021 második felében viszont éppen a gazdasági kilábalással megélénkülő infláció okozhat majd problémát, mivel ismét a reaálkamat kerülhet a befektetők fókuszába. Vagyis, ha újra 4% környékére emelkedik az áremelkedési ütem, akkor a jelenlegi kamatkondíciók mellett újra erőteljesen negatív lehet a magyar reálkamat. A német bank elemzői szerint ez pedig ismét felvetheti azt a kérdést, hogy az MNB hajlandó-e a megfelelő időben szigorítani a monetáris kondíciókon.

2021-ben a piac várhatóan teszteli majd az MNB tűrőképességét, a forintgyengülés pedig további inflációs nyomást okozhat

 - véli Tatha Ghose, a bank elemzője.

Emiatt a szakember sem vár jelentős forintgyengülést, szerinte 2021 végére 370 körül lehet az euró-forint árfolyam. Majd onnan 2022-ben folytatódhat a mérsékelt gyengülés a magyar deviza piacán, szerinte két éven belül 380 is lehet az euró jegyzése.

Összességében, ha 2021 is az ideihez hasonló forintgyengülés hozna, akkor akár a 400-as euróárfolyam sem lenne elérhetetlen az év végére. Erre azonban most viszonylag kicsi az esély, a legtöbb alapforgatókönyv nem számol további 10 százalék körüli gyengüléssel. Persze jöhetnek olyan kockázati forgatókönyvek, melyek jelentősebb gyengülést hoznak, ezeket egyelőre nehéz megjósolni, a legkomolyabb kockázatnak jelenleg az infláció emelkedése, illetve a nemzetközi kockázatvállalás tűnik a következő egy évre előre.

Címlapkép: Getty Images

forint
koronavírus vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint készpénz