Portfolio signature

Megfutamodtak a forintot támadó spekulánsok? Jöhetnek még nehéz napok a magyar devizára

Az utóbbi egy hónapban jelentősen csökkent a forint elleni külföldi spekulatív pozíciók állománya, majdnem kétéves mélypontra esett a magyar deviza elleni spekuláció – derül ki az MNB friss ábrakészletéből. Az utóbbi hetekben a piacon is viszonylag nyugodtak voltak a kedélyek, a forint 360 alá tudott erősödni. Ennek ellenére a szakemberek többsége úgy gondolja, hogy korai lenne fellélegezni, 2021-ben is jöhetnek még felhők a forint egére.

Furcsán alakult a forint elleni pozíciók állománya

Mostanra 2027 milliárd forintra esett vissza a forint elleni külföldi short pozíciók állománya -derül ki a jegybank kedden közölt ábrakészletéből. Az ebben található táblázat szerint egy hónap alatt alig történt változás, ami azért érdekes, mert

a legutóbbi kamatdöntéskor december közepén még 2753 milliárdos állományról számolt be a jegybank.

mnbforint210127egy

Vagyis ha hiszünk a statisztikának, akkor valami történt december 15-e és karácsony között, amikor nagyjából 700 milliárdos shortállomány épült le hirtelen. Ha mellé teszünk egy másik ábrát a napi jelentésekből készült külföldi pozícionáltságról, akkor még furcsább a dolog, hiszen nem látszik jelentős fordulat. Alapvetően többségben voltak a forint melletti pozíciófelvételek az utóbbi hetekben, de ezek mértéke nem volt annyira kirívó, ami a shortállomány fenti jelentős visszaesését indokolná.

Mi történt az év végén a forint piacán?

  • Furcsán alakultak a shortállományok
  • Csak a szokásos év végi pozíciózárások?
  • Mire számítanak az elemzők 2021-ben?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések