mnb_getty
Deviza

Kemény figyelmeztetést kapott az MNB: eszébe se jusson közvetlenül beavatkozni a forint piacán!

Első ránézésre eseménytelen volt múlt pénteken a Fitch és a Standard & Poor’s hitelminősítői felülvizsgálata, hiszen mindkét cég változatlanul hagyta a magyar adósbesorolást és kilátást. Az S&P elemzésében azonban volt egy érdekes megjegyzés, ami arra utalhat, hogy a hitelminősítőnél az MNB esetleges devizapiaci beavatkozását kockázatként értékelnék. Ezzel kapcsolatban megkerestük a cég Magyarországgal foglalkozó szakemberét, aki kicsit bővebben kifejtette meglátásukat.

Érdekes új kockázatot lát az S&P

Az adósbesorolás és kilátás változatlansága mellett is volt érdekesség a múlt heti hitelminősítői elemzésekben. A szokásos kockázati tényezők a Standard & Poor’s esetében most az alábbiak szerint néznek ki:

Pozitív irányú lépést (kilátásjavítás, felminősítés) válthatna ki, ha

  • a fiskális politika a vártnál hamarabb térne vissza a korábbi alacsony hiányhoz,
  • az uniós források erőteljes felhasználása az alappályánál erőteljesebb növekedést okozhatna.

Ezzel szemben a negatív kockázatok:

  • a vártnál nagyobb gazdasági bizonytalanság, ami a költségvetési fegyelem további lazulásával járna,
  • az uniós források vártnál lassabb felhasználása, ami magasabb nettó külső adósságot és romló külső likviditást okozna,
  • ha az MNB eltávolodna a jelenlegi szabadon lebegő árfolyamrendszertől, például sokkal erősebben beavatkozna a devizapiacon.

Az utolsó pont meglepő, hiszen ezek szerint a hitelminősítő reális kockázatként értékeli, hogy a jegybank esetleg közvetlenül beavatkozhat a piacon a forint árfolyamának elmozdítása érdekében. Ez egyrészt azért érdekes, mert eddig nem érkezett ilyen jelzés az MNB-től, sőt januárban Virág Barnabás a Portfolionak adott interjúban épp ennek ellenkezőjéről beszélt, másrészt

tavaly augusztusban ez még nem szerepelt kockázatként az S&P modelljében a legutóbbi felülvizsgálatkor.

S&P: egyelőre nincs aggodalom, de még lehet

A pénteki elemzés kapcsán megkérdeztük a Standard & Poor’s-t, hogy fejtsék ki bővebben az árfolyambefolyásolással kapcsolatos nézőpontjukat. Kérdésünkre Niklas Steinert, a hitelminősítő Magyarországgal foglalkozó szakembere kiemelte: jelenleg a jegybank szabadon lebegő árfolyamrendszere fontos pozitívum a magyar adósbesorolással kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy eddig valóban nem hangzott el egyértelmű utalás, hogy ettől eltérne később az MNB és gyengébb forintárfolyamot célozna meg.

Ugyanakkor szerintem kijelenthető, hogy az euró-forint árfolyam az egyik fontos tényező, amit az MNB mérlegel döntéseikor amellett, hogy elsődlegesen az inflációs célkövetés rendszere határozza meg a lépéseiket

 - írta válaszában Steinert.

Az S&P szakembere szerint lehetnek olyan pillanatok, amikor a jegybanki lépéseknek hatásuk lesz a forint árfolyamára is. Ezeket a hatásokat nehéz előzetesen meghatározni, de igényelhetnek beavatkozást az MNB-től, ha azokat a jegybank ártalmasnak vagy fenntarthatatlannak ítéli.

Példaként említette, hogy tavaly nyáron a jegybank kamatcsökkentései után a forint hirtelen kezdett gyengülni, ami miatt szeptemberben lépnie kellett az MNB-nek az egyhetes betét kamatának megemelésével. A jelek szerint ezeket a devizapiaci beavatkozásokat értékeli kockázatként az S&P bármelyik irányban (akár a forint gyengítése, akár erősítése felé), mivel ezekkel szerintük a magyar jegybank eltávolodna a szabadon lebegő árfolyamrendszertől.

Vagyis a hitelminősítő szerint negatív lenne a magyar adósbesorolás szempontjából az, ha elsősorban a forintárfolyam határozná meg a jegybank lépéseit és ezzel sérülne a szabadon lebegő árfolyamrendszer.

2022 lehet az újabb rekord éve

A fentiek után megkérdeztük arról is a hitelminősítő szakemberét, milyen euró-forint árfolyamra számítanak a következő időszakban. Niklas Steinert válaszában kiemelte, hogy alapforgatókönyvük szerint az idén stagnálás, kis forintgyengülés jöhet, az év végén 365 körül lehet az árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ezt követően is további lassú leértékelődésre számítanak a magyar devizától, 2022 végére 370,2-es euróárfolyamot várnak, ami egyben új történelmi rekordot jelentene, hiszen tavaly egy hajszállal a 370-es szint alatt fordult a jegyzés.

Hosszabb távon is folytatódhat a forintgyengülés, 2024 végére 375-ig emelkedhet az euró jegyzése, bár az még nagyon távoli időpont, szinte lehetetlen négy évre megbízhatóan előre jelezni.

Címlapkép: Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500