Előfizetői tartalom

Ritkán látunk olyat a forintnál, mint ami az elmúlt két hétben megtörtént

Szokatlan, amit a forint euróval szembeni árfolyamában az utóbbi két hét során megfigyelhettünk, hiszen ma reggelre már sorozatban a tizedik egymást követő alkalommal pattant le az árfolyam arról a 359,3-359,5-ös ellenállási zónáról a forinterősödés irányába, ami nem is számított eredetileg erős zónának. Megnéztük, hogy mi lehet ennek az oka és azt is, hogy milyen árfolyam szintekre kell figyelni a következő hetekben.

A kedd délutáni forinteséssel, majd a ma hajnali további gyengüléssel a forint ismét elérte a 359,3-359,5-ös ellenállási zónát, február eleje óta sorozatban immár a tizedik alkalommal és most ismét az erősödés felé mozdult el innen a forint. A jegyzések 358,7-ig süllyedtek.

Az eset furcsasága abban rejlik, hogy ez a zóna nem is tűnt előzetesen erős ellenállásnak, hiszen nem húzódik itt semmi különös: az 50 és 100 napos mozgóátlagok láthatóan nem voltak lényeges támaszok, vagy ellenállások az EURHUF-ban az elmúlt hónapokban, így most sem ezek miatt állt meg rendre a forintesés.

Legfeljebb a december közepétől az év végéig látott forintesés 50%-os Fibonacci-szintjét lehetne belemagyarázni a dologba, mert az éppen 359,3 körül húzódik és elvileg ezért állt meg ott mindig az elmúlt két hétben a forintesés. Mi inkább azt gondoljuk, hogy mindez a „véletlen” műve, azaz a rövid távú technikai kereskedők tevékenysége miatt február elejére kialakult egy gyenge ellenállás ebben a zónában, és mivel érdemi fundamentális impulzusok nem érték a forintot, ezért ez a zóna egyre inkább megerősödött, ahogy a technikai kereskedők elkezdték megjátszani.

Miről szól ez a cikk?

  • Egy szokatlan fejleményre hívjuk fel a figyelmet, miszerint egy nem különösebben erős ellenállási szint furcsa módon sorozatosan megállítja a forint esési hullámait.
  • Bemutatjuk, hogy az EURHUF-ban felfelé és lefelé most milyen szintekre érdemes figyelni, amelyek majd szintén megállíthatják a mozgást.
  • Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a fentiekkel párhuzamosan az USDHUF-ban is kialakult kissé 300 alatt egy ellenállási szint, ami magyarázahtja az EURHUF szokatlan mozgását és egyúttal arra is rámutatunk, hogy nagy mozgás jöhet, ha kitör a hetek óta látható sávjából az USDHUF.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés