Előfizetői tartalom

Akár a forint sorsát is eldöntheti az esti amerikai lépés

A héten a Fed kamatdöntő ülését várják leginkább a befektetők, a szerda esti közleményben és a sajtótájékoztatón az lesz a legnagyobb kérdés, mit reagál a jegybank a hosszú hozamok emelkedésére és az inflációs kilátások erősödésére. Ez pedig akár az utóbbi időben rekordközelbe gyengült forintra is hatással lehet, hiszen a dollár reakciója bármerre is elmozdíthatja az euró-forint árfolyamot is.

Lassan valamit mondania kellene a Fednek

Az elmúlt hetekben érezhetően erősödtek az amerikai inflációs kilátások, és ezzel párhuzamosan emelkedtek a hosszú hozamok. A tízéves referenciahozam már 1,5 százalék felett jár, a mostanihoz hasonlóan intenzív hozamemelkedést rég láttunk a piacon.

Éppen ezért várja a piac izgatottan a Fed szerda esti bejelentését, hiszen sok szakértő szerint valamit reagálnia kell a jegybanknak. Eddig azt kommunikálták, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti lesz, ők pedig rugalmasan kezelik az ezzel kapcsolatos kockázatokat. A Fed már tavaly nyáron bejelentette, hogy hosszútávú célja a 2%-os infláció elérése, menetközben az átmeneti túllövéseket tolerálhatják.

Összességében az amerikai gazdaság helyzete egyre jobb, kérdés, hogy reagál erre a jegybank. Az elmúlt napokban egyre fokozódnak azok a várakozások, hogy a Fed lassan elkezdheti majd visszafogni eszközvásárlásainak ütemét, vagy akár belátható időn belül kamatot is emelhet. Ezeket egyrészt a múlt héten elfogadott újabb gazdaságélénkítő csomag, másrészt a vártnál jobb gazdasági adatok fűtik – írja beharangozójában a Commerzbank.

Mit lép a Fed az egyre forrósodó piaci helyzetben?

  • Valamit most már mondani kell a hozamemelkedésre
  • A kamatemelés még messze lehet
  • A dollár és a forint sorsa is eldőlhet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés