Előfizetői tartalom

Belezuhan a forint a szakadékba? Lehet, hogy még ma kiderül!

Már tavaly is a szakadék szélén táncolt a forint, de idén jelentős lépést tehet előre, idézhetjük a régi viccet, ha a helyzet nem lenne teljesen komoly. Amennyiben van is szándék a hazai monetáris politika részéről a jelenlegi árfolyamszint megvédésére, akkor is komoly lépésekre lenne már ma is szükség, hogy a forint megússza a nagymértékű esést, legalábbis a technikai elemzés szinte minden jele erre mutat. A forint erejében érdekeltek úgy járhatnak, mint egy gyanútlan és felkészületlen turista, aki betér egy lehúzós, magyaros étterembe (ahelyett hogy meglátogatna egy valóban jó helyet).

A mai jegybanki kamatdöntő ülése, vagy a csütörtöki betéti tender is kulcsfontosságú lehet a forint szempontjából, amelynek árfolyama egy olyan alakzatba rendeződött, ami egyértelműen az eladók túlsúlyára és egy hamarosan közelgő nagymértékű elmozdulásra utal. A történelmi mélypont vészesen közel van, de korántsem ez a legnagyobb probléma. Ha csak a keresleti és kínálati oldalának viselkedését vizsgáljuk a technikai elemzés segítségével, akkor számos nagyon komoly problémát látunk, amely a szakadékba lökheti a hazai fizetőeszköz árfolyamát.

Az első ilyen a gyenge relatív erő. A devizák között ez gyakran sokkal kevésbé elemezhető, mint a részvények esetén, de a térségbeli, hasonló országok erre egy viszonylag jó lehetőséget kínálnak. Itt elsősorban a klasszikus visegrádi országokat érdemes egy kalap alá vonni, még akkor is, ha számos egyéb térségbeli gazdaság is fel tudott zárkózni hozzánk, vagy akár meg is tudott előzni. A lényeg mindig az, hogy a befektetők kit számítanak egy csoportba, nem az, hogy erről mi mit gondolunk, akár igazunk van a gazdaságok erejét tekintve, akár nem. Szlovákiában már évek óta bevezették az eurót, és nem is jött el az apokalipszis egyetlen lovasa sem. Lengyelország, vagy Csehország devizája azonban jó példa lehet az összehasonlításhoz. Az elmúlt három évben a lengyel zloty 9%-ot gyengült az euróhoz képest, amíg a cseh korona kevesebb mint 3%-ot veszített az értékéből az eurozóna devizájához mérve. Az elmúlt egy évben a zloty alig 2%-ot esett, a korona pedig még erősödni is tudott az euróval szemben. Ezzel szemben a forint három év alatt 17%-ot, egy év alatt pedig 4%-ot veszített az értékéből. A magyar devizát ezzel jellemzően csak EU-n kívüli feltörekvő piacok hagyták le. A piaci folyamatok - a gazdaságpolitika pallosa alatt - egyértelműen azt mutatják, hogy az eladói nyomás sokkal erősebb a forintnál, mint a többi visegrádi ország esetén. A kapros knédli lehet hogy finom maradt a piaci szereplők számára, de a paprika kicsit odaégett, és a pörkölt (nekik: goulash) kesernyésre sikeredett. 

A fenti számok már sejtetik amit a chart visszaigazol: a trend egyértelműen a forint gyengülésének az irányába hat. Hosszú oldalazás után 2018-ben elkezdte kóstolgatni a sáv tetejét az árfolyam, majd a trend 2019 elején indult el igazán, nagymértékben hozzájárulva az export sikereinkhez az azóta is tartó folyamat alatt. A trendvonal könnyedén felrajzolható, és nem igazán sérült meg a az utóbbi bő két évben. Folyamatosan magasabb mélypontok követik egymást az euró számára, a forint ellenében. Magasabb csúcspontok ugyan nincsenek, de alacsonyabbak sem, ami jelzi, hogy a trend korántsem ért véget, és egyben elővezet egy újabb negatív jelet a forintra nézve, amit a következő bekezdésben fejtek ki. Úgy látszik valaki betette a barrique-olt villányi cabernet sauvignon-t a konyhai hűtőbe, és az íz fokozatosan eltűnt belőle. 

Miért van veszélyben a forint árfolyama?

  • Relatív erő a régiós devizákkal szemben
  • Hosszú távú trend
  • Egy alakzat, ami sötét felleget hoz
  • Rövid távú negatív jelek
  • Vihar előtti csend

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés