Portfolio signature

Megfékezhetők a forint egyre bátrabb támadói?

Tovább emelkedett a forint elleni spekulatív pozíciók állománya az utóbbi egy hónapban, részben emiatt gyengült új történelmi mélypont közelébe a magyar deviza. Az elemzők egyelőre megosztottak az MNB keddi kamatdöntése után, mindenki azt találgatja, hogy a jegybank erős üzenete elég lesz-e ahhoz, hogy megfordítsa a gyengülő trendet. Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy 370 felett már konkrét lépések jöhetnének az MNB-től, első lépésben az irányadó egyhetes betéti kamat megemelése.

Egyre merészebbek a forint támadói

Emelkedett a külföldiek forint elleni spekulatív pozícióinak állománya, utoljára tavaly decemberben fogadtak nagyobb téttel a magyar deviza ellen – derül ki az MNB friss ábrakészletéből. A jegybank grafikonján látszik, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan a forint elleni pozíciókat vettek fel.

mnbábrakészlet210324

Részben ennek tudható be az, hogy történelmi mélypontja közelébe gyengült a forint az euróval szemben, a múlt héten megint a 370-es kulcsszintet közelítette a jegyzés. A tavalyi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezen a szinten már a jegybanknak is kellemetlen lehet a forintgyengülés.

ftshortábrakészlet210324

A szakértők egy része éppen ezért arra számított, hogy a keddi kamatdöntés után a Monetáris Tanács valamilyen lépésre szánhatja el magát. A kamatokon nem változtatott az MNB, és a közlemény hangvétele sem lett keményebb az utóbbi hónapokhoz képest. A legfontosabb, hogy a döntéshozók továbbra is az inflációs kockázatokat tartják szem előtt, szükség esetén pedig készek bevetni a rendelkezésre álló eszközeiket.

Mi történt a forinttal?

  • Majdnem új mélypontra lökték a shortosok a magyar devizát
  • Elég lesz ennyi a jegybanktól?
  • Akár komolyabb forinterősödés is jöhet, de lehet, hogy kamatemelés lesz az ára

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések