forint készpénz
Deviza

Évek óta nem volt ilyen jó helyzetben a forint, a 340-et is simán megcélozhatja

Továbbra is kifejezetten alacsony a forint elleni spekulatív pozíciók állománya, utoljára majdnem négy éve értékelték a külföldi befektetők ennyire pozitívan a magyar devizát – derül ki az MNB szokásos ábrakészletéből. Komolyabb fordulópontot jelenthet az MNB kedden elindított kamatemelési ciklusa, ami a forintnak is meghozhatja az áttörést.

Megijedtek a forint támadói, és nem is mernek visszatérni

Hónapok óta az a tendencia a forint piacán, hogy a külföldiek spekulatív pozíciói folyamatosan épülnek le, vagy egyre kevesebben fogadnak közülük a magyar deviza ellen. Ezzel párhuzamosan a belföldi szereplők forward (long) állománya is tovább csökkent. Utoljára 2017 szeptemberében volt a mostaninál alacsonyabb a külföldi szereplők forint elleni spekulatív pozícióinak állománya.

mnbábrakészlet210623egy

Az utóbbi hetek tendenciája azért volt kicsit meglepő, mert ezzel párhuzamosan a forint érezhetően gyengült, de a jelek szerint emögött nem a külföldi spekulatív pozíciók felépülése volt elsősorban. A magyar deviza részben a dollár múlt héten kezdődött erősödése miatt gyengült, másrészt a befektetők egy része elbizonytalanodni látszott az MNB elkötelezettségével kapcsolatban a szigorítást illetően.

mnbábrakészlet210623kettő

Kedden aztán megérkezett a várva várt kamatemelés a Monetáris Tanácstól, majd a döntést követő sajtótájékoztatón kifejezetten erős üzeneteket fogalmazott meg az MNB vezetése a következő hónapok kamatpályájával kapcsolatban, hiszen havi emelésre készítették fel a piacot. A jelek szerint ezzel sikerült is meggyőzni a kétkedőket, hiszen komoly erősödésbe kezdett a forint, szerdán már jóval 350 alatt járt az euró jegyzése.

Meddig tarthat a kamatemelési ciklus?

A keddi döntés nem csak a piacot, hanem az elemzők többségét is meggyőzte arról, hogy komolyan gondolja a kamatemelést az MNB. Legalábbis erre utalnak az első kommentárok. A Morgan Stanley szakemberei például a következő három hónapban egyaránt 15 bázispontos szigorítást várnak, így szeptember végén 1,35%-ra emelkedhet a kamatszint. Kiemelik, hogy a jegybank egyértelműen szigorú hangvétele utalt arra, hogy egészen addig fennmarad a kamatemelési ciklus, amíg az inflációs kilátások indokolják.

A következő kulcsfontosságú ülés szeptemberben jöhet az amerikai befektetési bank szerint, akkor derülhet ki, hogy a negyedik negyedévben folytatódik-e a szigorítási ciklus. Az elemzők szerint a csökkenő inflációs kilátások miatt egyelőre a kamat tartására kell készülni szeptemberben, vagyis

lehet, hogy négy lépés után vége is lesz a most beharangozott ciklusnak.

Hosszabb távra tekintve a Morgan Stanley szerint az MNB általánosságban is elmozdulhat egy kiszámíthatóbb, hitelesebb, ortodoxabb irányba.

A francia Societé Generale (SocGen) elemzője 2022 végéig összesen 135 bázispontos kamatemelést vár a jegybanktól, ebből történhetett most meg az első 30 bázispont. Alapesetben a havi üléseken 10-15 bázispont lehet a kamatemelés, illetve szükség esetén, ha az adatok indokolják, akkor jöhet egyszeri nagyobb, 20-30 bázispontos lépés. Vagyis ők a kollégáknál lényegesen hosszabb és komolyabb szigorítási ciklussal számolnak. Hozzáteszik, hogy az MNB egyelőre az állampapír-vásárlások eddigi ütemének fenntartásáról beszélt kedden, azonban szerintük valamikor az év közepén, tehát néhány hónapon belül ennek heti mennyiségét is elkezdhetik visszafogni.

A következő hónapok kamatdöntései adatvezéreltek lehetnek, vagyis ugyan a jegybank utalt arra, hogy további szigorítás jöhet, azonban ez nincs kőbe vésve – vélik az OTP Bank szakemberei. Ők hasonlóan vélekednek, mint a Morgan Stanley: szeptemberig havi 15 bázispontos emelés jöhet, majd az újra emelkedő infláció miatt a negyedik negyedévben még egy hasonló lépésre lehet szükség.

Fordulópont lehet a forintnak

Éppen a kiszámíthatóbb és hitelesebb jegybank lehet hatással a forint árfolyamára is. Főleg akkor, ha a régión belül nem minden jegybank indul el ilyen hamar a szigorítás felé. Éppen ezért a Morgan Stanley a lengyel zloty-forint árfolyam shortolását javasolja ügyfeleinek, vagyis a forint relatív erősödésére számítanak a régiós versenytárs lengyel devizával szemben. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy önmagában a forint erejét fékezheti a dollár esetleges további erősödése.

A keddi kamatemelés új korszak a monetáris politika és a forint számára is

- emelték ki a SocGen szakemberei.

A francia bank szerint a jegybanki fordulatnak köszönhetően trendszerű erősödésbe kapcsolhat a forint a következő időszakban. Ez a magasabb kamatok mellett az erőteljes gazdasági növekedésnek, az exportpotenciálnak és a magyar gazdaság többi fundamentumának lehet az eredménye.

A SocGen eddig is kifejezetten optimista volt a forinttal kapcsolatban, ezt a véleményüket erősítette most meg a kamatemelés. Szerintük már az idei harmadik negyedévre 335-ig erősödhet a magyar deviza az euróval szemben, majd onnan jövőre még 325-ig kapaszkodhat tovább.

Az OTP szerint is lehet még tere a forint erősödésének, szerintük a 340-350-es sávban ingadozhat az árfolyam a következő hónapokban.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816