FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
 
Előfizetői tartalom

Elbizonytalanította az MNB a forint régóta lesben álló támadóit – Meddig erősödhet még a magyar deviza?

Az utóbbi egy hónapban ismét csökkent a külföldiek forint elleni spekulatív pozícióinak állománya, vagyis kevésbé fogadnak a magyar deviza gyengülésére. Ebben persze szerepe lehet a júniusban kezdett kamatemelési ciklusnak, a jelek szerint a jegybank elköteleződése meggyőzte a piacot. Az elemzők szerint a Monetáris Tanácsnak inflációs szempontból is egyre fontosabb lehet a forintárfolyam, de nem biztos, hogy 350-től jelentősen el tud távolodni már a forint.

Megtette hatását a kamatemelés

A keddi újabb kamatemelés után a forint áttörte a 350-es lélektani határt, amit előtte napokig kerülgetett. Már ebből is látható volt, hogy a befektetőket meggyőzte a június óta végrehajtott összesen 90 bázispontos alapkamat-emelés és 75 bázispontos effektív szigorítás. Érdekesség, hogy az első kamatemelés után még gyengült a forint, akkor maradhattak kétségek a befektetőkben, hogy mennyire lesz elszánt az MNB, az azóta végrehajtott további két lépés ezeket a kétségeket oszlathatta el.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Ez látszik abból is, hogy a júliusi emelkedés után az elmúlt egy hónapban megint csökkent a külföldiek forint elleni spekulatív pozícióinak állománya. Vagyis a második kamatemelés után egyre kevesebben mertek szembe menni a jegybanki akarattal, ezt pedig csak erősítheti a keddi újabb szigorító lépés, főleg úgy, hogy az MNB a kötvényvásárlási program lassú leállítását is bejelentette.

mnbábrakészlet210826

A fentiek alapján minden adott lenne a forint tartós erősödéséhez, azonban maradtak még így is nyitott kérdések. A jegybank például már bejelentette, hogy a szeptemberi inflációs jelentés függvényében vizsgáljak majd felül a kamatemelési ciklus ütemezését. Az elemzők többsége arra számít, hogy csökken majd a kamatemelések eddigi havi 30 bázispontos üteme. Emellett a jövő hónapban újra dönteni kell majd a kötvényvásárlások összegéről.

Elbizonytalanodtak, de nem futamodtak meg

  • Hatottak a kamatemelések
  • Egyre hihetőbb az MNB elszántsága
  • Van még tér lefelé?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés