Előfizetői tartalom

Elbizonytalanította az MNB a forint régóta lesben álló támadóit – Meddig erősödhet még a magyar deviza?

Beke Károly
Az utóbbi egy hónapban ismét csökkent a külföldiek forint elleni spekulatív pozícióinak állománya, vagyis kevésbé fogadnak a magyar deviza gyengülésére. Ebben persze szerepe lehet a júniusban kezdett kamatemelési ciklusnak, a jelek szerint a jegybank elköteleződése meggyőzte a piacot. Az elemzők szerint a Monetáris Tanácsnak inflációs szempontból is egyre fontosabb lehet a forintárfolyam, de nem biztos, hogy 350-től jelentősen el tud távolodni már a forint.

Megtette hatását a kamatemelés

A keddi újabb kamatemelés után a forint áttörte a 350-es lélektani határt, amit előtte napokig kerülgetett. Már ebből is látható volt, hogy a befektetőket meggyőzte a június óta végrehajtott összesen 90 bázispontos alapkamat-emelés és 75 bázispontos effektív szigorítás. Érdekesség, hogy az első kamatemelés után még gyengült a forint, akkor maradhattak kétségek a befektetőkben, hogy mennyire lesz elszánt az MNB, az azóta végrehajtott további két lépés ezeket a kétségeket oszlathatta el.

Ez látszik abból is, hogy a júliusi emelkedés után az elmúlt egy hónapban megint csökkent a külföldiek forint elleni spekulatív pozícióinak állománya. Vagyis a második kamatemelés után egyre kevesebben mertek szembe menni a jegybanki akarattal, ezt pedig csak erősítheti a keddi újabb szigorító lépés, főleg úgy, hogy az MNB a kötvényvásárlási program lassú leállítását is bejelentette.

mnbábrakészlet210826

A fentiek alapján minden adott lenne a forint tartós erősödéséhez, azonban maradtak még így is nyitott kérdések. A jegybank például már bejelentette, hogy a szeptemberi inflációs jelentés függvényében vizsgáljak majd felül a kamatemelési ciklus ütemezését. Az elemzők többsége arra számít, hogy csökken majd a kamatemelések eddigi havi 30 bázispontos üteme. Emellett a jövő hónapban újra dönteni kell majd a kötvényvásárlások összegéről.

Elbizonytalanodtak, de nem futamodtak meg

  • Hatottak a kamatemelések
  • Egyre hihetőbb az MNB elszántsága
  • Van még tér lefelé?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái