FONTOS Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?
 
Előfizetői tartalom

Új szakaszba lép a koronavírus-válság: mi lesz a dollárral, ha az asztalra csapnak a jegybankok?

Portfolio
Mindenki a jegybankok szigorítására vár, amely érdemben mozdíthatja majd a devizaárfolyamokat is. A dollár a világ vezető devizája, és amennyiben a Fed hamarabb lép a szigorítás útjára, mint a többi vezető jegybank, az relatív dollárerősödést válthat ki. A Fitch Solutions elemzői szerint viszont nem kell aggódni, a dollár árfolyamában nem számíthatunk nagy kilengésekre a következő időszakban. Ez lökést adhat a feltörekvő piacoknak is, amelyek egyébként is jelentős kilábalási szakaszba lépnek.

Most ősszel, ahogy a legjelentősebb jegybankok eltérő ütemben kezdhetik meg a monetáris szigorítást, fontos kérdés, hogy mire számítsunk az egyes valutaárfolyamokban. Itthon is láttuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusával és a mennyiségi lazítás leépítésének bejelentésével lökést adott a forintnak, a magyar fizetőeszköz augusztusban a világ legtöbbet erősödő fizetőeszköze volt, de szeptemberre az eddigi jelek szerint már elfogyott a lendület.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A Fitch Solutions amerikai elemzői a dollár kilátásait vették górcső alá a következő hónapokra vonatkozóan. A technikai elemzés eszközeiből ők arra következtetnek, hogy a dollár nem mutat majd nagy kilengéseket a vezető devizákkal szemben a következő időszakokban. Ehhez a dollárindexet (DXY) vették alapul, és arra jutottak, hogy a technikai határokat a 89-es és 94-es szint jelenti, ezek a szintek ugyanis korábban is erős akadálynak bizonyultak a DXY alakulásában. Az elemzőintézet közgazdászai arra számítanak, hogy a dollár ezt a szintet járhatja be a következő hónapokban,

így neutrális dollár árfolyamra számítanak az elemzőintézet közgazdászai.

Miről szól ez az elemzés?

  • A technika a dollár oldalazását vetíti előre
  • A Fed hamarabb fog szigorítani, mint a többi jegybank
  • De az EKB időben nem sokkal követni fogja az amerikai jegybankot
  • A neutrális dollár jó hatással lesz a feltörekvő piacokra
  • A fejlődő országok átoltottsága gyorsan nő, így eleve jók a piaci kilátások
  • Persze a kockázatok jelen vannak, elsősorban a (gyors növekedés ellenére) továbbra is alacsony átoltottság miatt

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés