forint zuhanás euró árfolyam
Deviza

Megmenti a történelmi mélyponttól a forintot az MNB csavaros döntése?

Beke Károly
Egyelőre láthatóan kivárás jellemzi a forint piacát az MNB keddi döntése után. Ha valaki ránézett az árfolyamra a Monetáris Tanács bejelentése előtt és után, akkor akár azt is mondhatná, hogy „nincs itt semmi látnivaló”. A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb, a jegybank egy olyan rendszert alkotott meg, amiről még senki nem tudja, hogy fog működni a gyakorlatban, az első tesztje rögtön csütörtökön lesz. Ebben pedig benne van egy komolyabb forinterősödés esélye, amivel eltávolodhatna a történelmi mélyponttól a magyar deviza, de ha a piacnak nem tetszik az MNB lépése, akkor akár újra gyengülésnek is indulhat.

Mostantól hetente lesz kamatdöntés

Az MNB Monetáris Tanácsa kedden a vártnak megfelelően 30 bázisponttal 2,1%-ra emelte az alapkamatot, az igazi csavar azonban a döntést követően jött, hiszen a jegybank bejelentette, hogy

a jövőben újra kész eltéríteni az egyhetes betéti kamatot az alapkamattól.

Erre várhatóan már most sor kerül a csütörtöki betéti tenderen, legalábbis erős utalást tett rá Virág Barnabás alelnök.

Ebben a rendszerben pedig az egyhetes betéti kamat lehet az irányadó egészen addig, amíg abból korlátlan mennyiséget fogad be az MNB. Vagyis a jövőben minden héten csütörtökön lesz egy „mini kamatdöntés”, amikor az aktuális piaci helyzet függvényében dönt majd a kamatszintről a jegybank. Egyrészt érdemes lesz figyelni, milyen kamat mellett hirdetik meg a tendert, másrészt az eredményhirdetésnél fontos lesz, hogy minden benyújtott ajánlatot elfogadnak-e. Ha ugyanis nem áll rendelkezésre korlátlanul az eszköz, akkor hirtelen a jóval alacsonyabb egynapos betéti eszköz lesz az irányadó.

Persze ennek az új monetáris politikának is vannak kockázatai, egyrészt a folyamatos bizonytalanság miatt a szokásosnál nagyobb kilengések jellemezhetik a forint árfolyamát bármelyik irányba. Ennél is fontosabb azonban, hogy mi a jegybank szándéka az egyhetes (tényleges irányadó kamattal). Ha a piac úgy látja, hogy az MNB az egyhetes kamat (átmeneti?) emelésével csak a forint árfolyamára lő, akkor gyorsan felvetődik benne a kérdés, hogy vajon milyen árfolyamcélzó rezsim alakult ki, és milyen árfolyamot akar látni a jegybank. Ha ezt az inflációs céllal összeegyeztethetetlennek látja, akkor az gyorsan kiderül, és hitelességvesztésben csapódhat le.

Unortodoxia egészíti ki az ortodoxiát

- foglalta össze egy mondatban a keddi döntést a Morgan Stanley elemzője. Georgi Dejanov ezzel arra utalt, hogy a jegybank az alapkamat emelésével továbbra is a hagyományos utat járja, ezt viszont kiegészíti egy unortodox elem az egyhetes betét heti kamatmeghatározásával.

Az első piaci reakció felemás volt: kedden a 30 bázispontos kamatemelés után először gyengült a forint, majd a héja hangvételű közlemény és sajtóbeszélgetés után rögtön erősödni kezdett. Szerda reggelre aztán újra a 365-ös szint körül találta magát a forint, vagyis egyelőre érdemi elmozdulást nem hoztak a nagy monetáris politikai bejelentések.

egyelőre tehát kivár a piac, hogyan is néz majd ki a gyakorlatban az új monetáris politikai korszak.

Előbújtak a forint már-már elfeledett támadói

A keddi kamatdöntést egyrészt a vártnál magasabb infláció, illetve a tartósabban magas áremelkedés motiválta, másrészt az, hogy az utóbbi napokban a forint történelmi mélypontja közelébe gyengült az euróval szemben. A kettő persze részben összefügg, hiszen a jelenlegi helyzetben, amikor a világon mindenhol inflációs nyomás van

éppen a forintárfolyam lehetne az MNB segítségére, egy erősebb árfolyammal mérsékelhetné ezeket a kockázatokat.

A forint azonban csak nem akar erősödni, sőt inkább gyengült az elmúlt időszakban. A célját komolyan vevő jegybanknak viszont a tartósan magas inflációs környezetben ez nem felelhet meg.. A forint gyengülésének oka a jegybank friss ábrakészletében is látszik, egyrészt az utóbbi hetekben inkább a forint elleni pozíciók felvétele dominált a külföldi befektetők részéről, bár ez a folyamat főleg októberben volt erős.

mnbábrakészlet21117

Másrészt ez azt eredményezte, hogy tavasz óta nem látott szintre hízott a spekulatív befektetők forint elleni pozícióinak állománya, bár itt is inkább a szeptemberről októberre látott növekedés volt jelentős.

mnbábrakészlet211117kettő

Ha pedig ebben a helyzetben nem lépett volna az MNB, az előbb-utóbb (valószínűleg inkább előbb, mint utóbb) történelmi mélypontot hozott volna a forint árfolyamában. Persze az igazán demonstratív üzenet az alapkamat jelentősebb megemelése lett volna, ahogy említettük, az egyhetes kamattal való csavarás kicsit „megúszósnak” tűnhet. Kérdés, hogy a valódi, csütörtöki kamatemelés mekkora lesz, és a piac ezt hogyan értelmezi majd.

Mit gondolnak most az elemzők?

Az MNB lépése után szerdára megérkeztek az első elemzői reakciók is, melyek szintén felemásak. A Commerzbank szakembere szerint, ha a forint újra a 370-es szintet közelítené, akkor a jegybank az egyhetes betéti kamat emelésével reagálna, így próbálná csökkenteni a nyomást. Éppen ezért azt gondolja, így

rövidtávon csökkenhet a nyomás a forinton.

A Societé Generale (SocGen) szerint átmenetileg akár a régió legmagasabb affektív kamatszintje is jöhet Magyarországon, nem kizárt, hogy a piaci nyomásra reagálva 3% fölé emeli az egyhetes kamatot decemberben az MNB. Ez azonban csak átmeneti lehet, a hangulat javulásával újra az alapkamat szintjére csökkenhet visza az irányadó ráta. A francia bank elemzője arra számít, hogy az év végén még nyomás alatt lehet a forint, 2022 elejétől viszont erősödni kezdhet és március végére 350 környékére eshet vissza az euró jegyzése.

A Morgan Stanley az eddigiekhez hasonlóan a forint erősödésére számít, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a feltörekvő piaci hangulat esetleges romlása miatt megvan a kockázata a magyar deviza további gyengülésének is. Az Erste Bank elemzői pedig azt jósolják, hogy az árfolyam alacsonyabb szinten stabilizálódik, középtávon pedig a volatilitás is csökken majd.

Az OTP Bank szakemberei szerint egyértelmű, hogy a lépéssel az MNB próbálja elkerülni a forint történelmi mélypontját, erre szolgálhat az egyhetes kamat. Ők úgy vélik, hogy a jegybank már csütörtökön további 30 bázisponttal emeli majd az irányadó rátát.

Az elemzők az óvatos megfogalmazásai az árfolyammal kapcsolatban bizonyára annak is szólnak, hogy a monetáris politika változásait még nem látni tisztán, a következő hetek egyhetes betéti "tenderei" után alkothatnak majd pontosabb képet.

Címlapkép: Getty Images

vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint bankjegy