forint bankjegy
Deviza

Kifulladt a forint lendülete, de sikerült 370 alatt maradnia az euróval szemben

Portfolio
A kedden 372 felett az euróval szemben elért forint történelmi mélypontól már kedden távolodni tudott a magyar fizetőeszköz, aztán szerda délelőtt hirtelen további határozott erősödést mutatott, de ez a lendület 367,5 körül elakadt, aztán a nap hátralévő részében hirtelen irányváltások mellett 368-369,5 között hullámzott az árfolyam. Közben a török líra továbbra is nagyon szenved, a dollár pedig rendkívül erős, így vele szemben továbbra is 330 körül, azaz másfél éves mélypontnál jár a forint. Ma a forint erősödésével párhuzamosan az állampapírok másodpiacán, a kötvényeknél intenzív hozamcsökkenés volt, ami csak kis korrekció a megelőző napok jelentős emelkedése után. Holnap az MNB egyhetes betéti kamatszintről szóló döntése fontos információ lesz a forint további sorsát illetően.

Kifulladt a forint lendülete, de sikerült 370 alatt maradnia az euróval szemben

Többször hirtelen irányváltások jellemezték a forint napját, az euróval szembeni jegyzések végül a délutáni kereskedésben jellemzően a 368-369,5 közötti sávban hullámoztak. Mindezzel párhuzamosan a török líra a tegnapi 10% feletti zuhanás után ma csak 4%-ot tudott erősödni, továbbra is nagyon bizonytalan a török piacok iránya és részben ez is táplálja a dollár erejét, amely délutánra 1,12 alá tudott erősödni az euróval szemben. A dollár ereje és a forint gyenge szinten hullámzása együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések a 330-as szint közelében ragadtak, ami másfél éves mélypontot jelent. Közben a forint erősödésével párhuzamosan az állampapírok másodpiacán 8-25 bázispont közötti hozamesés volt a 3 éves és hosszabb kötvényeknél, azaz korrekció volt a megelőző napok gyors hozamemelkedése után.

Az elmúlt két hónapot tekintve a forint kissé alulteljesítő a régiós devizák szűkebb mezőnyében, azaz nagyobbat gyengült, mint a korona és a zloty, de tendenciájában továbbra is együtt mozog a régióval.

Meddig gyengül még a forint? Jön a 400-as euró?

Sosem látott szintre zuhant a forint az euróval szemben, áttörte a 370-es szintet is és kérdéses, hol lesz ennek a vége. De vajon tud-e érdemi intézkedéssel az MNB javítani a helyzeten vagy sokkal inkább a külső tényezőktől függ a forint sorsa? A Portfolio holnapi Private Investor Day rendezvényén erről is szó lesz. Az akár ingyenesen látogatható online eseményen te is kérdezhetsz a szakértőktől!

Tovább a cikkhez

Ennyi volt a nagy roham?

Fokozatosan kezd elfogyni a forint ereje, már 369,2-nél jár az euró jegyzése, ami még minfig 0,2%-kal alacsonyabb a tegnapinál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Egyre erősebb harapófogóban az MNB – Mit léphet a jegybank a rekordgyenge forint láttán?

Szinte biztosra lehet venni, hogy tovább emeli majd az irányadó egyhetes betéti kamatot az MNB csütörtökön, csak ennek mértéke a kérdés. A 370 körüli euróárfolyamot elnézve minden bizonnyal megállja helyét a múlt héten emlegetett „piaci feszültségek” kitétel, amihez a heti kamatmeghatározást kötötték. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az egyetlen kérdés az lehet, hogy a jelenlegi kamatfolyosón belül eleget tud-e szigorítani az MNB, vagy rendkívüli kamatdöntő ülést is össze kell hívni.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, szinte szárnyal a forint

Délelőttre 367,5-ig erősödött a forint, ez már 0,7%-kal alacsonyabb a kedd esti értéknél. Ezzel a forint felülteljesítő a lengyel zloty 0,3%-os erősödése és a cseh korona stagnálása mellett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kapaszkodik tovább a forint

Már 368,8-nál jár az euró jegyzése, ami 0,3%-kal alacsonyabb a kedd estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

370-nél indítja a napot a forint, a holnapi kamatdöntésre figyelünk

Szerda reggel 370-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a kedd esti árfolyammal. Az elmúlt napokban a magyar deviza új történelmi mélypontra esett, tegnap 372 felett is járt egy pillanatra a jegyzés. Onnan aztán jött egy kis korrekció, de az egy hét alatt mutatott 1,6%-os esés így sem néz ki jól. A rossz nemzetközi hangulatban a befektetők elsősorban a jegybank monetáris politikájától várják az új impulzusokat, holnap egyhetes betéti tendert tart az MNB, melyen várhatóan tovább emelik majd az irányadó kamatot. A múlt héten két lépésben összesen 70 bázisponttal szigorítottak, de a jelek szerint ez sem győzte meg a piacot. Kérdés, hogy a mostani helyzetben, amikor a dollár erősödik és kockázatkerülés jellemzi a feltörekvő piacokat, érdemes-e még további kamatemeléssel próbálkozni látva a múlt heti szigorítások sikertelenségét. Az MNB valószínűleg megpróbálkozik a további szigorítással, csak annak mértéke kérdéses. A dollárral szemben most 329,12-nél járunk, míg az angol font most 440,45 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a lengyel zloty is gyengült a forint mellett, bár az egy hét alatt látott 0,9%os gyengülés még jobb, mint a forint teljesítménye. Közben rövidtávon a cseh korona is 1,1%-kal gyengült, vagyis a feltörekvő piacok általános kockázatkerülése mellett

Kelet-Közép-Európát kiemelten büntetik a befektetők.

Az utóbbi napokban azonban így sem a régiónk járt a sor legvégén, hiszen a török lírát nehéz überelni. A dollárral szemben a deviza egy hét alatt több mint 22,5%-kal értékelődött le, gyakorlatilag napról napra zuhan egyre mélyebbre a szakadékba. Szerda reggel újabb 1,7%-os esést látunk, így 13 felett jár a dollár-líra árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Említettük már, hogy a feltörekvő piaci devizák esése mögött részben a dollár erősödése áll. Az amerikai fizetőeszköz 1,1247-nél jár, ezzel az utóbbi egy hónapban 3,4%-kal erősödött az euróval szemben. Tegnap már látszottak annak a jelei, hogy megtorpant a dollár erősödése, kérdés, hogy csak átmeneti megnyugvásról van szó vagy akár vissza is fordulhat, amivel enyhülne a nyomás a régiónkon is. A japán jen szerda reggel 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre alig mozdult.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Kapaszkodna vissza a forint - Itt a lejtő alja?

Hétfő estére sem csillapodott a forint gyengülése, így ma reggel is 370 felett kezdi a napot az euróval szemben, a reggeli órákban pedig tovább gyengült, és már a 371-et is átvitte. A magyar deviza tegnap új történelmi mélypontra esett, és már ma is megvolt az új mélypont.

Tovább a cikkhez

Meredeken emelkednek a magyar állampapír-kamatok

Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a mai állampapírpiaci referenciahozamait. A tegnap megállapított értékekhez képest újra felfelé mozdultak el a hozamok.

Tovább a cikkhez
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint készpénz bankjegy