forint200212
Deviza

Szinte mindenki a forintnak drukkol már – Mi jöhet a történelmi mélypont után?

Beke Károly
Tavaly új történelmi mélypontot láttunk a forinttól, majd az év végére is alig távolodott el onnan. Az elemzők viszont szinte kivétel nélkül arra számítanak, hogy 2022-ben kicsit magához tér majd a magyar deviza, amiben az emelkedő kamatok segíthetnek. Ráadásul az évekig tartó kívánatos leértékelődés után már a gazdaságpolitikának sem előnyös a további forintgyengülés, így a korábbinál elszántabbak lehetnek az erősítés irányában.

2021 nem a forint éve volt

Tavaly szinte minden összeesküdött a forint ellen, hiszen az egyre erősebb inflációs nyomás mellett a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulatingadozás és egyéb belső tényezők gyengítették a magyar devizát. Eleve rossz hír volt a dollár 8%-os erősödése egy év alatt, ami általában nem jó ómen a feltörekvő devizák számára, ráadásul magas bétájú devizaként a forint kifejezetten gyakran leköveti a dollár mozgását, az amerikai deviza erősödésével gyengül a tapasztalatok szerint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint még a feltörekvő piacon is alulteljesítő volt, az egész éves teljesítményét tekintve csak öt fizetőeszköz produkált rosszabb teljesítményt a dollárral szemben. Ennek több oka is volt:

  • A magyar infláció egész évben a legmagasabbak között volt Európában.
  • A jegybank nyáron ugyan elsőként kezdett kamatemelésbe, azonban amikor ősszel romlottak az inflációs kilátások, akkor nem volt elég meggyőző a szigorítása.
  • Az év végére a magyar fundamentumok is romlásnak indultak, újra megjelent az ikerdeficit, ami önmagában a forint gyengülésével jár a külkereskedelmi mérleg hiánya miatt.
  • A feltörekvő piacokkal kapcsolatban többször elbizonytalanodtak év közben a befektetők, illetve a Fed elindított szigorítása és közelgő kamatemelése sem segített.
  • Magyarországgal kapcsolatban van néhány egyedi kockázat, melyeket beáraztak a befektetők. Az egyik ilyen a tavaszi parlamenti választások kimenetele, de talán ennél is erősebben esett a latba az uniós források körüli vita, illetve a folyósítások visszatartása.

Még egy fontos változás jellemezte a forintot tavaly: az évekig tartó fokozatos leértékelés után már szinte mindenki számára kellemetlenné vált a forint gyengülése. Vagyis a járvány előtt évekig senkit nem zavart, ha fokozatosan évről évre kicsivel gyengült a forint, ez az exporton keresztül még élénkítette is a gazdaságot, a mérsékelt infláció mellett pedig az importárak emelkedése nem okozott különösebb gondot. 2021-ben azonban megjelent az infláció a világban, a mostani helyzetben pedig éppen a forint erősödése tudná tompítani a begyűrűző globális hatásokat. Éppen ezért

ma már senki nem szeretne további forintgyengülést, sőt az is kellemetlen lenne, ha tartósan 370 körül maradna az euró árfolyama.

De mi várható 2022-ben?

A forint tavalyi évéről persze már nem érdemes sokat beszélni, sokkal fontosabb, mire számíthatunk a magyar devizától 2022-ben. Ugyanakkor a fentiekből már fel lehet vázolni néhány olyan tényezőt, ami jelentősen befolyásolhatja a folytatást:

  • A dollár árfolyamának alakulása. A szakértők többsége szerint a Fed már kamatemelésre kényszerülhet 2022-ben, ez pedig további dollárerősödést hozhat.
  • Az infláció alakulása. Novemberben talán már tetőzhetett 7,4%-on a pénzromlás itthon, azonban innen csak lassú csökkenés jön majd. A globális inflációs kilátásokra is érdemes figyelni, hiszen azok nagyban befolyásolhatják az itthoni pályát.
  • A jegybank várhatóan tovább emeli majd a kamatot a következő hónapokban, ez pedig a lassan csökkenő inflációval párhuzamosan emelkedő reálkamatot jelenthet, ami szintén támogathatja a forintot.
  • Kérdés, hogy alakul majd a piaci kockázatvállalás a következő egy évben. Ez függhet a koronavírus-járványtól, illetve a globális gazdasági hangulattól. A forinthoz hasonló feltörekvő piaci devizák szempontjából az lenne ideális, ha erősödne a kockázatvállalás.

A legfontosabb a harmadik tényező lehet: az elemzők várakozásai szerint 2022 nyarára az irányadó kamat akár az 5%-ot is elérheti, ez pedig azt jelenti, hogy még a lassan csökkenő infláció mellett is a jelenlegi mínusz 3,5%-ról mínusz 1 százalék környékére emelkedhet a magyar reálkamat.

Ez már önmagában javítaná a forint kilátásait, ha pedig még a hangulat javulásával párosulna, akkor akár komolyabb forinterősödésről is szólhatna 2022.

Az év végén a francia Societé Generale (SocGen) elemzői egyenesen a 2022-es év egyik legjobb befektetésének titulálták a forintot, szerintük a továbbra is kedvező növekedési kilátások és a jegybanki szigorítás mellett akár jelentős erősödés is várhat a magyar devizára. A Morgan Stanley elemzői azt gondolják, hogy a magyar deviza erősödik majd a lengyel zlotyval szemben, ezért a devizapár shortolását javasolják.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Persze nem mindenki ilyen optimista a forint kilátásait illetően, a Commerzbank szakértői szerint jöhetnek még új mélypontok, 2022-ben 375-ig gyengülhet a magyar deviza az euróval szemben. Tatha Ghose, a német bank elemzője azt emeli ki, hogy hiába emeli a magyar jegybank folyamatosan a kamatot, a reálkamatunk erősen negatív maradhat a magas infláció miatt. Szerinte a lengyel jegybank hamarosan agresszívebb szigorításba kezd, miközben az MNB óvatosabb lesz majd.

Az MNB decemberben bemutatott inflációs jelentése úgy fogalmazott, hogy a novemberi tetőzés után lassú csökkenés jöhet az áremelkedési ütemben, 2022 közepéig magasan, 6 százalék körül maradhat a maginfláció, így pedig a fő inflációs adat sem fog ez alá csökkenni. Idén az lesz a kulcskérdés, hogy ez a forgatókönyv mennyire lesz helytálló, illetve ha a továbbra is felfelé mutató kockázatok érvényesülnek, akkor a jegybank hajlandó lesz-e még magasabbra emelni az irányadó kamatot.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
forint bankjegy