huszezer forint bankjegy
Deviza

Gyengült a dollár a Fed-döntésre, stabil maradt a forint

Portfolio
Kedd este is új történelmi mélyponton járt a forint az euróval szemben, átmenetileg 403-ig emelkedett a jegyzés, aztán erősödött, szerdán pedig több hullámban szintén erősödni tudott 397 körülig. Ebben az erősödő nemzetközi kockázati étvágy mellett az EKB rendkívüli ülésen bejelentett döntésének, a periféria országok megsegítésének pozitív piaci hatása is szerepet játszhat. Aztán este bejelentette a Fed a 75 bázispontos kamatemelést, amelynek hírére rántottak egyet a dolláron az euróval szemben, aztán viszont gyengülni kezdett. A forint viszont stabil maradt 398 körül az euróval szemben.

Gyengébb szinten nyugodott meg a dollár, stabil maradt a forint

A Jerome Powell Fed-elnök által elmondott üzenetekre összességében mérsékelt dollárgyengüléssel reagált a piac, mert az elnök szavai és a jegybankárok egyéni kamatpálya-előrejelzései kevésbé intenzív kamatemelési ciklust vetítenek előre, mint amit a piac beárazott. Az euró/dollár így 1,0460-ig kapaszkodott, a forint pedig 397,5 körül stabil maradt, így a dollár/forint jegyzések 380-ig süllyedtek vissza.

Gyengül a dollár a Fed-döntésre, stabil a forint

A Fed-elnök sajtótájékoztatóján elhangzott üzenetek mellett a dollár tovább gyengült az euróval szemben, a jegyzések 1,0460-ig emelkedtek a kamatdöntési tájékoztató kezdetekor jellemző 1,0380-ról. A forint közben stabilan maradt a 398-as szint körül az euróval szemben, a dollár ellenében viszont 380 közelébe erősödött. A Jerome Powell által elmondottakat ebben a külön hírfolyamunkban tudósítottuk.

eurusdfedeste220615
hufestefed220615

Elveszett a dollárerő

Az iménti percekben a dollár erősödése megállt, és gyengülés irányába mozdult el. Ez vélhetően Powell azon megjegyzéseit tükrözi, hogy a jegybank nem tér át 75 bázispontos kamatemelési ütemre. Az euró/dollár jegyzések 1,0450-ig ugrottak, közben a forint is picit erősödött az euróval szemben 397,5 körülig, emiatt a dollár/forint jeghyzések 382 alá buktak.

Megrántották a dollárt a Fed-döntésre, stabil a forint

Új lokális csúcsra, 1,0360-ig ugrott a dollár a 75 bázispontos Fed-kamatemelés hírére az eurőval szemben, aztán visszakorrigált, a forint viszont stabilan 398 körül ragadt az euróval szemben, a dollár ellenében pedig most 384-nél jár. A befektetők most a Fed-elnök sajtótájékoztatójának főbb üzeneteire várnak.

huffed220615
eurusdfed220615

Kiderült: hatalmas intervenciókkal védi a cseh koronát a jegybank

A cseh jegybank által közzétett adatokból az látszik, hogy május második felében mintegy 2 milliárd eurónyi, június első tíz napjában pedig további 3 milliárd eurónyi devizapiaci intervenciót hajtott végre a cseh jegybank, hogy védje a korona árfolyamát – írja Marek Drimal, a Societe Generale elemzője egy szerda délutáni piaci elemzésében.

Tovább a cikkhez

Történelmi mélypontról szépített a forint, hanyatlik az euró az EKB bejelentése után

Reggel óta több hullámban határozott forinterősödés következett be, amelyben az egyébként is erősödő globális kockázati étvágy (emelkedő tőzsdék) mellett az EKB mai rendkívüli ülése utáni bejelentésnek is lehet szerepe. Az ugyanis javítani hivatott a periféria országok kötvénypiaci megítélését, ez pedig áttételesen a magyar eszközökre is kihat. Az euró jegyzései 397,3-ig süllyedtek a délutáni kereskedésben, közben az euró esik az EKB bejelentése óta, már 1,04 alatt jár a dollárral szemben. Emiatt a dollár/forint jegyzések továbbra is 380 felett, sőt 382 felett ragadtak a bankközi piacon.

hufdu220615
eurusddu220615
usdhufdu220615

Még az EKB egyik legszigorúbb tagja is támogatja a délieket megsegítő új eszköz létrehozását

Az Európai Központi Bank egyik legszókimondóbb héjája, Klaas Knot is támogatta egy olyan új eszköz kidolgozását, amellyel mérsékelni lehet az euróövezet legeladósodottabb országainak hitelfelvételi költségeit - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Itt az EKB bejelentése, mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Emelkednek ma a vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdeindex a mai fontos jegybanki lépések közepette. Az EKB reggel közölte, hogy rendkívüli ülést tartanak ma az elszálló hozamok miatt, délután pedig be is jelentette, hogy döntöttek a már kivezetett pandémiás eszközvásárlási program újrabefektetéseiről, és új eszközt is létre fog hozni a jegybank a kötvénypiaci turbulenciák mérséklésére. Este pedig jön a Fed várva várt kamatdöntése, amelyre a befektetők már 75 bázispontos emelést áraznak.

Tovább a cikkhez

Hiába cserélné le a forintot az emberek többsége, a kormány hallani sem akar róla – Mikor lehet magyar euró?

A magyarok 69 százaléka támogatná az euró bevezetését, miközben egyetlen feltételt sem teljesítünk ehhez, a kormány pedig még középtávon sem akar hallani róla. Mi lehet az oka, hogy az emberek alig várják a forint lecserélését, a politikai akarat viszont több mint tíz éve hiányzik ehhez? Mi mozdíthatná ki a holtpontról a magyar euróbevezetési terveket? Erről beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio heti podcastjának házigazdája Beke Károllyal, a makrogazdasági rovat elemzőjével.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli döntést hozott az EKB, újra változik az eszközvásárlási program!

A mai napon rendkívüli ülést tartott az Európai Központi Bank, amelyen döntöttek a már kivezetett pandémiás eszközvásárlási program újrabefektetéseiről, és új eszközt is létre fog hozni a jegybank a kötvénypiaci turbulenciák mérséklésére.

Tovább a cikkhez

Csúnyán elszálltak az európai hozamok - Miért kell ma hirtelen összeülni az EKB-nak?

Az elmúlt napok intenzív hozamemelkedése után szerdán rendkívüli ülést tart az Európai Központi Bank (EKB). De miért kell hirtelen lépnie a jegybanknak? Tényleg ekkora a baj a piacon?

Tovább a cikkhez

Fordult az euró-dollár árfolyama

A térség devizáinak segít, hogy az EUR/USD árfolyamában reggel óta jelentős fordulat bontakozott ki. Az Európai Központi Bank rendkívüli ülésének hírére szárnyra kapott az euró a dollár ellenében és alapvetően ez segít a forinton is.

EURUSD2206151

Erősödik a forint

A délelőtti forinterősödés nyomán az EUR/HUF kurzusa a 396,50-es szintet is megközelítette. Innen pattant el a 399-es szintig újra.

EURHUF2206151

A dollár ellenében a jegyzések a 379-es szintnél járnak.

USDHUF220615

Megint magyar esemény segíti a forintot?

A szerda reggel kiszivárgott értesüléseknek, miszerint Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal az EU-pénzekről, is köze lehet ahhoz, hogy a forint újra erősödni tudott. Emlékezetes, kedd reggel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelezte, hogy őszre lehet megállapodás az RRF-pénzekről, ami szintén erősödést hozott a hazai fizetőeszköznek tegnap.

Megpróbálkozunk az erősödéssel

Erősödni próbál szerda reggel a forint, már 398,8-ig kapasdzkodott az euróval szemben, ami bő fél százalékkal alacsonyabb a tegnapi szintnél.

"Hallod, mostantól 400 forint lesz az euró?"

A címben feltett kérdés keletkezésének körülményeiről is mesélek a cikkben, előbb azonban elnézést kérek azért, hogy nem folytattam a „320 az új 310” sorozatomat. Van egy mentségem: mire megírtam volna az újabb cikket, jöhetett volna a következő. A 400-as árfolyam elérésével sokakban merülhet fel a kérdés: szokjunk hozzá ehhez az árfolyamhoz?

Tovább a cikkhez

Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal az uniós forrásokról – Közel az alku, ami a forintnak is segíthetne?

Brüsszelben tárgyal Navracsics Tibor, az egyeztetés fő célja a blokkolt uniós forrásokról való megegyezés – tudta meg az Euronews. Azt az Európai Bizottság szóvivője is elismerte, hogy az utóbbi hónapokban történt előrelépés, de több nyitott kérdés van még. Pedig egy megállapodás a forintnak is sokat segíthetne talpra állni történelmi mélypontjáról.

Tovább a cikkhez

Megint próbálkozik a forint - Vissza tud kapaszkodni 400 alá?

Szerda reggel 400,85 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett kedd estéhez képest. A magyar deviza története során először hétfőn gyengült a 400-as lélektani szint fölé, majd tegnap este is új történelmi mélypontot láttunk a forint szempontjából 403-nál. Várhatóan a következő időszakban is elsősorban a nemzetközi hangulat mozgatja majd a magyar deviza árfolyamát, ráadásul ma a Fed mellett az EKB is ülésezik, az eurózóna jegybankja az utóbbi napok intenzív hozamemelkedése miatt hívta össze az ülést. Vagyis bőven lehetnek ma izgalmak a piacon, annyi biztos, hogy magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé döntését a Fed, az EKB-ról egyelőre nem tudni, mikor zárulhat le a rendkívüli találkozó. A forint a dollárral szemben most 382 körül jár, míg az angol font 459,6 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,3 százalékos gyengüléssel kezdte a napot, ezzel ma alulteljesítő, hiszen a cseh korona árfolyama kismértékben mozdult. A feltörekvő piacon a török líra 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az orosz rubel pedig további 1,8 százalékos szárnyalásban van.

A befektetők ma elsősorban az euró-dollár árfolyamra figyelhetnek a két jegybank döntései mellett. Az euró már a reggeli hírekre erősödni kezdett, az 1,048 körüli jegyzés 0,6%-kal magasabb a kedd estinél. Közben a japán jen is 0,6%-kal erősödött a dollárral szemben, az angol font pedig 0,3%-ot javított.

Címlapkép: Getty Images

Bréking: rendkívüli ülést tart ma az EKB az elszálló hozamok miatt

Rendkívüli ülést tart szerdán az Európai Központi Bank (EKB) – írja a CNBC. Mindez azért érdekes, mert az eurózóna jegybankja a múlt hét csütörtökön tartotta „rendes” kamatdöntő ülését, azóta viszont jelentős hozamemelkedés volt az európai piacon.

Tovább a cikkhez
varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint arfolyam euro