gulyás gergely kormányinfó
Deviza

Gulyás Gergely bejelentette: 4 engedményt tesz a kormány Brüsszelnek

Portfolio
Napok óta gyengül a forint, újabb és újabb történelmi mélypontokat látunk a főbb devizákkal szemben, és közben a Magyar Nemzeti Bank sem nézte tétlenül a devizapiaci folyamatokat. Ezek fényében jelzésértékű volt, hogy Gulyás Gergely a gazdasági ügyekkel, a forintárfolyammal kezdte a döntések ismertetését a csütörtök déli Kormányinfón és bejelentette, hogy a Bizottsággal folytatott tárgyalásokon több ponton is enged a kormány. Elmondása szerint a kormány mindenben engedett az EB-nek, de szerinte ha lesz megállapodás, legkorábban ősszel lehet. Jelezte, hogy a kormány nem örül a forint elmúlt időszakban látott gyengülésének és határozottan leszögezte, hogy a kormánynak nincs olyan szándéka, hogy gyengítse a forintot.

A teljes videó itt visszanézhető

Vége a tájékoztatónak

Bő két óra után véget ért a Kormányinfó.

Orbán Viktor Kijevbe utazik?

Nem született arról döntés, hogy a miniszterelnök Kijevbe utazzon - felelte arra a kérdésre, hogy mit reagál a kormány arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktort.

Kormányzati kommunikációra plusz pénz

Háborús helyzetben az állampolgárokat megfelelően tájékoztassuk, ez vitán felül áll - mondta.

Gyerekvállalási támogatás, CSOK

Gulyás Gergely miniszter szerint vannak arra konkrét számok, hogy hány család nem teljesítette eddig a családtámogatási támogatás, CSOK felvételekor vállalt új gyerekszámot, de konkrét adatot erre még nem tudott közölni.

Orbán Viktor is megszólalt az EU-forrásokról: a technikai akadályok elhárultak a megállapodás elől

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egy időben Orbán Viktor is pozitívan nyilatkozott az Európai Bizottsággal folytatott viták lezárása ügyében. A kormányfő szerint minden készen áll arra, hogy megszülessen a megállapodás Brüsszellel.

Tovább a cikkhez

Tanév rendje

A kormány nem tette még közzé a következő tanév rendjét, erre mikor kerül sor? - hangzott a kérdés. Gulyás Gergely azt mondta: reméli, minél előbb elkészül ez.

Béremelések és infláció

Ma Magyarországon, aki beruházott, technológiát hozott ide, azokat megóvja a kormány a többletterhektől - jelezte arra a kérdésre, hogy a kevésbé befektetőbarát kormányzati lépések, így például a különadók is hozzájárulhattak-e a forint rosszabb piaci megítéléséhez.

Nem tükrözi a kormány álláspontját Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter állítása, hogy nem előnyös, ha az inflációt leköveti a bérek emelkedése.

A nyugdíjak értékét meg kell őrizni, ez törvényi előírás és ennek megfelelően meg is őrzi a nyugdíjak értékét a kormány - fejtette ki. A bérek esetében pedig magasabb emelés várható, mint az infláció - mondta Gulyás Gergely.

Az erősebb forint jobb lenne

Az erősebb forint jobb lenne

- válaszolta a fentieket egy újabb kérdésre.

Társadalmi katasztrófa lenne, ha még lennének devizahitelek - vélekedett.

Arról is beszélt, hogy az a legrosszabb, ha az árfolyamváltozás gyors.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt napban rendkívüli mértékben begyorsult a forint gyengülése. 2 nap alatt emelkedett 15 egységet a kurzus.

Elhalasztott beruházások

Az M1-es autópálya 3 sávosítása nem lesz azon beruházások körében, amit leállít és elhalaszt a kormány.

Az előterjesztést Lázár János miniszter készíti el, amikor ez elkészül, a kormány beszámol róla - mondta.

Forintárfolyam: nincs szükség kapkodásra

Semmilyen kapkodásra nincs szükség, mert a magyar gazdaság alapjai stabilak és a költségvetési hiányt is tartja a kormány. Ha mindenki felelősen cselekszik, akkor ez elég ahhoz, hogy a forint árfolyamának romlása megálljon, majd később erősödjön a forint - fejtette ki.

Nem örülünk annak, ami történik

- mondta a forint gyengülése kapcsán. A háború hatásait igyekszünk tompítani, ahol tudjuk, ott megtesszük - jelentette ki.

Kétségkívül van infláció az élelmiszerek esetében - ismerte el.

Nem akarja a kormány a forintot gyengíteni

A kormánynak nincs ilyen szándéka, határozottan szeretném jelezni - felelte egy kérdésre.

Forint leválása a régióról

Mindegyik régiós deviza rosszabbul teljesít, de a forint teljesít a leggyengébben

- ismerte el válaszában a tárcavezető. Ennek szerinte egyrészt az az oka, hogy magasabb az államadósság. Ez szerinte az elsődleges magyarázat. Ezt örököltük, már a rendszerváltozáskor, valamint a 8 éves szocialista kormányzás következtében - emlékeztetett.

A másik ok, hogy az ország energiakitettsége sokkal magasabb, mint a két másik országban, Lengyelországban és Csehországban, amelyek devizája kisebbet gyengült a háború kitörése óta - fűzte hozzá.

Adóemelés-áthárítás

A kormány érzékelése szerint a különadókat többségében nem hárítják tovább a fogyasztókra az érintett cégek - magyarázta a miniszter.

Nem lép a kormány a járványhelyzet miatt

Egyelőre semmit nem kívánunk tenni - mondta arra, hogy a koronavírus-esetek növekedésére mivel tervez reagálni a kormány.

Állami béremelés

Ha jobb idők jönnek és véget ér a háború, akkor ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnénk fenntartani, mint az elmúlt 10 évben - felelte arra a kérdésre, hogy lesz-e közszféra-béremelés. Tekintettel kell lenni a jelenlegi körülményekre - mondta.

Most az eddigi eredményeket igyekszünk megvédeni - húzta alá, hogy az újabb esetleges béremelések már egy másik fázist jelentenének.

Meg kell óvni a háború káraitól és a háborúra adott gazdasági szankciós válaszok következményeitől a magyar gazdaságot - fejtette ki később.

Szankciós politika

Tévesnek tartjuk a szankciós politikát - ismételte meg Gulyás Gergely. A rezsiárak elszabadultak Európában és még ezek után is egyesek még több szankcióban gondolkodnak. De egy ilyen helyzetben jelentős versenyhátrányba kerül Európa, mint Amerika vagy Ázsia - húzta alá.

Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni - fogalmazott.

Ezért helyben tesz a magyar kormány a gazdaság védelme érdekében, a foglalkoztatottság védelme érdekében.

A nehéz időszak átvészelését remélhetőleg könnyebbé tesszük az intézkedéseinkkel, az új energetikai beruházásokkal, árszabályozásokkal

- mondta.

Mit reagált ezekre a Bizottság a magyar engedményekre?

Informális, kedvező visszajelzések voltak az Európai Bizottság részéről a magyar kormány múlt héten megküldött válaszára - fogalmazott egy kérdésre.

Mikor lesznek ismertek a KATA-változások?

Amint elkészül a tervezettel a Pénzügyminisztérium - de pontos dátumot nem említett a miniszter.

Koronavírus-helyzet

Az emelkedés olyan minimális a koronavírus-fertőzöttek számában, hogy nincs szükség óvintézkedésekre, így a maszk viselésére - mondta a miniszter.

Ősszel lehet megállapodás

Az Európai Bizottsággal ha lesz is technikai megállapodás a helyreállítási forrásokról, akkor is leghamarabb ősszel lehet megállapodás, most az Európai Parlament a legfőbb akadály - felelte Gulyás Gergely. Szerinte semmi akadálya a megállapodásnak, miután a kormány állítása szerint Brüsszel minden feltételét elfogadták.

MVM és piaci gázár

Megfelel a valóságnak, hogy a kormány utasította az MVM-et piaci gáz beszerzésére. Az energiabiztonság növelése érdekében minél nagyobb tároló töltöttségre van szükség - felelte egy másik kérdésre.

Az árra vonatkozóan nem mondott konkrétumot a miniszter, csak annyit, hogy ha megállapodik a kormány, akkor majd az árral is megállapodnak.

Vízhiány

A kormány semmilyen törvényjavaslatot nem tervez benyújtani - felelte arra a kérdésre, hogy államosítja-e a kormány a vízszolgáltatókat. Az önkormányzati államtitkárságot és a Palkovics László féle minisztériumot megkeresték az érintettek és jelezték: átadnák ezeket a vízszolgáltató cégeket.

Az állam fel kell készüljön, hogy sok önkormányzat lesz ilyen helyzetben. Az állam ilyenkor nem tud mást tenni, mint kialakítani egy új struktúrát - felelte. Egyelőre konkrétumot nem lehet mondani, mert jelenleg megkeresések vannak - tette hozzá.

A forint árfolyam ingadozásának háttere

Ilyenkor mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye. Megalapozott gyanút nem látunk, de a veszély mindig fennáll. A jegybanknak vannak erre eszközei, hogy megakadályozza a spekulációs támadást a forint ellen - válaszolta kérdésre.

Magyarország energiakitettsége jelentős, de ezt mérsékelni fogjuk az új tervekkel - húzta alá.

Magyarországon a nagyon magas államadósság csökkent, de még így is magasabb, mint a környező országoké, ahol nem használnak eurót - ismerte el, mint egy másik kockázati tényező.

Ezek a tényező járulnak hozzá a forint gyengüléséhez - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak milyen eszköze van arra, hogy erősítse a forintot, Gulyás Gergely kiemelte: meghatározzuk, hogy mi az oka annak, hogy a forint gyengül. Ez leginkább most a gázár. Ezért kell ezzel kapcsolatban lépni, és akkor megnyugtatólag hatunk a piacokra - felelte.

A háború okozta infláció megfékezését egyedül nem tudja megoldani a kormány, de az energiafüggőséget mérsékelni igyekszik a kormány, az energiabeszerzést diverzifikálja az ország - fejtette ki.

Erősíti-e a forintot a Bizottsággal kötendő megállapodás? - hangzott a kérdés. Biztosan nem gyengíti - mondta. De az ország finanszírozása biztosított - húzta alá.

Amíg a háborús helyzet fennáll és így a magasabb infláció, addig a forint is gyengébb maradhat - vélekedett.

Uniós ügyek

A legutóbbi kormányülés óta az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról a tárgyalások előrehaladtak - mondta.

A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére:

  • Magyarország nem csupán az EU-közbeszerzéseknél, hanem az állami megrendeléseknél is csökkenti az egyszereplős tenderek arányát.
  • Korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi egyeztetésre is lesz idő. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkenti a kormány. Ezt is megígérte a kormány.
  • Elfogadta a kormány a Bizottság javaslatát arról is, hogy Magyarországnak a források egy jelentős részét arra kell fordítania, hogy jelentős energiafüggőség csökkentést érjen el az ország.

Azokat a forrásokat, amelyeket hitelként kaphatunk meg, teljes egészében az energiafüggetlenség növelésére fordítanánk - ezt is megígérte Magyarország a Bizottságnak.

Ezt követően a miniszter arról beszélt, hogy milyen beruházásokra készül az energiafüggőség csökkentése érdekében, EU-s forrásokból.

  • Gázturbinás erőművet tervez építeni a kormány,
  • emellett Paks I üzemidő hosszabbítását kezdeményezi a kormány,
  • 2 milliárd köbméterre emelhető a magyarországi gázkitermelés. Az ország gáz szükséglete 8-9 milliárd köbméter között van - jegyezte meg. Eddig nem érte meg a feltárás, de a mostani gázár mellett megéri - hangoztatta.
  • A naperőmű kapacitások növelését is felgyorsítja a kormány. 1,5 év alatt 6 gigawatt kapacitás a cél - tette hozzá.

Célunk az, hogy a lehető leggyorsabban megállapodjunk az Európai Bizottsággal, készen áll a kormány a tárgyalások lezárására

- emelte ki.

Ezt követően a migrációs nyomásról, és a határvadász egység felállításáról beszélt, amelyre a kormány a Honvédelmi Alapból biztosít forrásokat.

10 órás ülés, forintról is tárgyaltak

10 órás ülést tartott a kormány szerdán - árulta el a miniszter.

Elsőként a gazdaságról tárgyaltak és

minden feszültség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai erősek

- kezdte a tájékoztatót Gulyás Gergely.

A költségvetési bevételek nőnek, az idei költségvetésben a bevételek nagy része alultervezettnek fog bizonyulni. Mindent megtettünk a költségvetés stabilizálása érdekében. Mindent megteszünk a hiánycélok tartása érdekében - mondta, de nem jelentett be újdonságot.

Az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, az euró is gyengül a dollárral szemben, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború

- vélekedett.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 20 évben nem volt ennyire erős a dollár az euróval szemben. Az infláció az egész európai gazdaságot elérte - részletezte.

Vagyis a kormány kommunikációjában a forintot illetően nem történt változás, viszont a Bizottsággal folytatott tárgyalások és megállapodás ügyében mintha engedékenyebb lenne a kormány.

A tervek szerint délben kezdődik az esemény

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterre és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel a kormány csütörtök délre hirdette meg a Kormányinfót, amelyről élőben tudósítunk, amint elkezdődik.

Jön a Kormányinfó, miközben korábban soha nem látott szinteken lökdösik a forintot

A befektetők idegesek, jól látható ez a forint elmúlt napokban mutatott árfolyammozgásán. Csütörtök reggel a vártnál lényegesen nagyobb jegybanki kamatemelés után is tudott tovább gyengülni a forint, és továbbra is nagyon gyenge szinteken kereskednek vele.

A piaci feltételezések és vélemények szerint egy ilyen kritikus helyzetben a kormány és a gazdaságpolitika sem maradhat csendben és tétlen. Főleg annak fényében, hogy egyébként nincs még nyári szünet a kormányzati gépezetnél: szerdán ülésezett a kormány, és a parlamentben is zajlik a jövő évi költségvetés vitája.

Ezért várhatóan kiemelt figyelemmel fogják követni a piaci szereplők Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délben kezdődő sajtótájékoztatóját,

mert kíváncsiak, hogy a kormány hogyan kommentálja a sorozatosan történelmi mélypontra zuhanó forint árfolyamát.

A Portfolio az eseményt élőben közvetíti.

A Pénzügyminisztérium szólalt meg szerda délután a forint árfolyammozgására vonatkozó kérdésekre, és csak külföldi okokat említett. Ezért is lesznek kíváncsiak a befektetők, hogy a kormány forinttal kapcsolatos kommunikációja változni fog-e és tesz-e konkrét lépéseket a forint védelme érdekében, egy ilyen kritikus helyzetben.

A minisztérium álláspontjáról kifejtettük tegnap a véleményünket:

A válasz tartalmában egyébként azt üzeni, hogy a kormány külső okokat (háború és a háború okozta új gazdasági helyzet, energiakrízis) lát a forint zuhanása mögött, és ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kormány nem tud ez ellen hatni. Délutáni cikkünkben épp arra mutattunk rá, hogy a forint zuhanását érdekes közönnyel figyeli a magyar kormány, miközben ezzel szemben délután már nem hagyta szó nélkül a folyamatokat a Magyar Nemzeti Bank és határozottan lépett a forint védelme érdekében. Ez a kormányzati megközelítés pedig arra enged következtetni, hogy a kormány mindent a béke-forgatókönyvre tett fel és ez alapján előttünk leginkább az a szcenárió bontakozik ki, melyben a kormány - mivel ebben a helyzetben nem sokat tehet - nem is szándékozik határozottan közbeavatkozni a forint érdekében. Éppen ezért érdekes lesz látni és hallani, hogy a szerdai kormányülés után a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter milyen üzenetet fog közvetíteni a forint árfolyamával kapcsolatban, ha egyáltalán fog és azt hogyan fogadják a piaci szereplők. Ha ugyanis nem lesznek a csütörtöki eseményen határozott üzenetek a forint érdekében, akkor azt a piacok úgy is értelmezhetik, hogy a kormányt nem zavarja a rekordgyenge forint és nem is szándékozik érdemben beavatkozni. Ez pedig akár úgy is felfogható, hogy a kormány nem kíván szembemenni az új gazdasági fundamentumok által determinált, gyengülő forintpálya ellen (növekvő energiaimport számla, elszálló folyó fizetési mérleg, cserearány-romlás, majd kényszerű alkalmazkodás és gazdasági sokkterápia).

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint