Előfizetői tartalom

Elképesztő kísérlet folyik a világ harmadik legnagyobb gazdaságában, amelyért komoly árat fizet az ország

Rohamosan esik a jen árfolyama, a dollárral szemben már negyven éves mélypontra esett a jegyzést. Azt nem lehet mondani, hogy a japán döntéshozók vállat vonnak a jen leértékelődése láttán, lépéseket mégsem tesznek. A japán jegybank nemhogy kamatot nem emel, még fokozta is a mennyiségi lazítást az előző hónapokban, és azt ígérik, hogy a laza monetáris politika marad. Japán egyértelműen szembe akar menni a globális trendekkel és a piacokkal, de a piac bőven megfizetteti a különutas politika árát. A végeredmény az lehet, hogy a jegybank végül nem tudja elkerülni az eddig politikája feladását - ha pedig mégis megússzák, annak sem feltétlenül fognak örülni.

Rájár a rúd a jenre mostanság

Nemcsak a forint és az euró gyengélkedik manapság, az egyik legforgalmasabb és legbiztonságosabbnak tartott deviza, a japán jen is rohamosan veszít értékéből. A japán fizetőeszközből decemberben még csak 115 egységet kellett adni egy dollárért, ma ez már 136 felett van, és az előző napokban a jegyzés megközelítette a 140-et is. A fizetőeszköz ezzel a ’80-as évek óta nem látott szintekre gyengült a dollárral szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A jen dollárral szembeni leértékelődésének egyik fontos oka a dollár erősödése, alig van olyan deviza, amellyel szemben a dollár ne erősödött volna az előző hónapokban. Az általános kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulatban a dollár kereslete általában megnő, így történik ez most is (az euróval szemben alig két hete érte el a paritást a dollár).

A romló külkereskedelmi egyenleg lehúzza a jent

Persze a japán deviza gyengélkedése messze nemcsak az általánosan rossz nemzetközi hangulattal magyarázható, vannak japán-specifikus tényezők is, egészen pontosan kettő. Ezek közül az egyik externális tényező, azaz a japánok adottságként szembesülnek vele, a másik okot viszont egyértelműen a japán gazdaságpolitika ténykedése váltotta ki:

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Miért gyengül ilyen mértékben a japán jen?
  • Miért szállt el a külkereskedelmi hiány?
  • Miért nem lép a jegybank?
  • Meddig tarthat még a jen vesszőfutása?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés