forint ezres
Deviza

Mi lesz, ha megszületik a várva várt brüsszeli alku? Tényleg szárnyakat kaphat a forint?

Beke Károly
Az elmúlt hónapokban többször írtunk arról, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok tartják nyomás alatt a forintot, hiszen továbbra sincs alku a helyreállítási alap (RRF) és a következő hétéves költségvetési ciklus forrásairól. Pedig az idő sürget, az év végéig tető alá kellene hozni a megegyezést, hogy ne veszítsünk jelentős forrásokat. Éppen ezért most úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak sürgősebb az alku, több fontos engedményt is tett. De milyen hatással lehet a forintra, ha hivatalosan is meglesz a megegyezés? Meddig erősödhet vissza?
A forint kilátásai is szóba kerülnek az október 19-i Budapest Economic Forumon hazai és nemzetközi szakértőkkel.

Hónapok óta a brüsszeli tárgyalások eredményére várunk

Nyáron 416-nál gyengült új történelmi mélypontra a forint az euróval szemben, azóta kicsit javult a hangulat, de a hosszabb távlatban a 400 alatti árfolyam még mindig kifejezetten magasnak számít. Ennek oka pedig az orosz-ukrán háború és az elszálló nyersanyagárak mellett az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság.

Miközben a forint elleni tényezők nagy része rajtunk kívül álló globális tényező, ez az a terület, ahol a kormány tehetne azért, hogy ne gyengüljön a magyar deviza. A magas világpiaci földgázárakkal ugyanis nem nagyon tudunk mit kezdeni, pedig azok jelentősen rontják a magyar gazdaság kilátásait, hiszen beépülnek a külkereskedelmi mérlegbe és a folyó fizetési mérlegbe. Éppen emiatt a jelenlegi földgázárak - szigorúan a statikus külső egyensúlyi logika alapján - még a mostaninál is gyengébb egyensúlyi forintárfolyamot indokolnának.

Egy másik tényező a dollár erősödése, amire nincs ráhatása a magyar gazdaságpolitikának, az amerikai deviza mozgását más feltörekvő fizetőeszközök mellett a forint is erősen leköveti úgynevezett magas bétájú devizaként. Vagyis a dollár év eleje óta látott 11,1%-os erősödése is hozzájárult a forint gyengélkedéséhez.

Éppen a fentiek miatt lenne fontos, hogy ahol tud a kormány, ott tegyen a forintot gyengítő tényezők ellen. Ez meg is látszik az utóbbi hetekben, hiszen a korábbinál sokkal barátságosabb hangnemet ütöttek meg az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon, több fontos területen is engedményt tett a magyar fél. Persze így sem vehető biztosra a megegyezés, Brüsszelből eddig inkább hűvös, óvatos válaszok érkeztek a magyar felajánlásokra.

Akkor most lesz egyezség?

Szerintem nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy még idén megszületik a megállapodás mindhárom területen (jogállamiság, helyreállítási alap és hétéves költségvetés) – válaszolta a Portfolio kérdésére Virovácz Péter. Az ING Bank elemzője szerint

a kormány számára lényegében ez egyirányú utca, mindenképpen szükséges a megegyezés,

és láthatóan hajlandó is a kormányzat lépéseket tenni annak érdekében, hogy a felajánlásokat ne csak ígéretként kezeljék az európai vezetők. Ennek különösen annak fényében van hatalmas jelentősége, hogy a Bizottság a lengyelekkel már megégette magát, amikor bemondásra aláírták az RRF-hez szükséges terveket és ezután a lengyel kormány visszakozott az ígéreteitől – tette hozzá az elemző.

Az ING szakembere tehát megállapodásra számít, ugyanakkor 20 százalék esélyt ad annak is, hogy bár technikailag minden vitás sikerül elsimítani, mégis a bürokrácia malmai túl lassan őrölnek majd, vagy éppenséggel az Európai Parlament és a Tanács politikai megfontolásokból – a jóhiszeműséget sutba dobva – elnyújtja a tárgyalásokat újabb és újabb biztosítékokat kérve. Ezek a politikai húzások viszont könnyen lehet, hogy fordítva sülnek el, és Magyarország számos esetben élhet a vétójogával, ami kényes döntések meghozatalát tudná ellehetetleníteni.

Hogyan reagálhat a forint a fejleményekre?

Virovácz Péter szerint a piac alapvetően szkeptikus a megállapodással kapcsolatban és elsősorban a magyar kormány ígéreteivel szemben fejezi ki aggodalmát. A forinttal szembeni short pozíciók továbbra is azt jelzik, meglehetősen sokan számítanak a rosszabb forgatókönyv megvalósulására.

Ugyanakkor az elemző szerint a jogállamisági vita körüli bizonytalanságot nehéz szétválasztani devizapiaci szempontból az energiaválságtól. Számos befektető ugyanis sokkal inkább aggódik az elszálló energiaárak és ezen keresztül a drasztikusan felboruló külső egyensúly és forintgyengülés miatt. Ami biztos, hogy egy külföldi nagybank már jelezte, bízik a jogállamisági eljárás idei befejezésében, a pozitív végkifejletben és lezárta a forinttal szembeni short pozícióit. Ahogy egyre több pozitív hír lát majd napvilágot, úgy talán egyre többen döntenek a shortok zárása mellett, ami erősítheti a forintot.

Azt is megkérdeztük az ING szakemberétől, milyen hatással lehet a megállapodás a forintra. Szerinte

ha a valószínűbbnek tűnő, optimista forgatókönyv valósul meg, akkor az év végén 380 forint lehet egy euró, míg, ha nem lesz megegyezés, akkor új történelmi csúcsra, 420-ig is elmehet a jegyzés.

Legutóbb az augusztusi kamatdöntés alkalmával már az MNB is kézzelfogható kockázatként azonosította az uniós megállapodás késlekedését. Virovácz Péter szerint vélhetően a jegybank alapfeltevése is az volt, hogy megszületik az alku, ennek fényében alakíthatták ki a rövid és a hosszabb távú szempontokat is figyelembe vevő monetáris politikát. Szerinte az MNB szempontjából akkor lehet jelentősége a kimenetelnek, ha kútba esik a megállapodás, az ugyanis rövidtávon komoly turbulenciát hozhat a forint árfolyamában, mindeközben hosszabb távon – uniós források hiányában – jóval kisebb gazdasági növekedést és így mérsékeltebb inflációs nyomást hozhat. Ebből a szempontból a megállapodás hiánya inkább a jövő évi kamatpályát befolyásolhatja, pontosabban talán a vártnál korábbi kamatvágásokat hozhat – véli a szakértő.

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
forint euró