Előfizetői tartalom

Kegyetlen csapdahelyzetben a világ harmadik legnagyobb gazdasága, és csak a reménykedés maradt nekik

A világ egyik legfontosabb tartalékdevizája a japán jen, amely 2022 őszére a világ egyik legrosszabbul teljesítő fizetőeszközévé vált. A leértékelődéshez nagyban hozzájárult, hogy Japán nettó importőr nyersanyagokból, ezeknek pedig jócskán elszaladt az ára. Ez viszont nem lett volna elég indok a 30%-os esésre, kellett hozzá a japán jegybank kérlelhetetlensége is. A Bank of Japan félelmetes csapdahelyzetben találta magát, és ebben a kegyetlen helyzetben a fék helyett a gázra tapostak. Még mindig van kiút, de az sem lenne fájdalommentes, és nem úgy tűnik, hogy a jegybank felvállalná akárcsak a legkisebb gazdasági áldozatot is. Eközben pedig reménykedniük kell, hogy a Fed nem kényszerül további szigorításra, mert akkor a visszasírják majd a mai állapotot.

Megállíthatatlanul esik a japán jen A japán jen a világ egyik legfontosabb tartalékdevizája, manapság viszont ütik-vágják a fizetőeszközt: idén év elején a jen komoly leértékelődésbe kezdett, februárban az értékvesztés üteme felgyorsult, október 21-én pedig 150 fölé ugrott a jen jegyzése a dollárral szemben – ilyenre utoljára 1990-ben volt példa. Az idei naptári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés