Előfizetői tartalom

Tényleg legyőzte a forint támadóit az MNB? Csatát vagy háborút nyert a jegybank?

Beke Károly
Több mint egy hónapja annak, hogy az MNB közbelépett a forint megállíthatatlan zuhanását látva és 18 százalékra emelte az irányadó kamatot. Az eddig eltelt néhány hét alapján sikeres volt a beavatkozás, hiszen a korábbi 430 feletti szintről visszakapaszkodott a magyar deviza. De mit jelent a shortosok elrettentése? Egyáltalán miért shortolják a forintot? És miért kellett 500 bázisponttal felemelni az irányadó kamatot? Ezzel végleg megmenekült a magyar deviza? Látható, hogy bőven vannak még nyitott kérdések, melyekre most megpróbálunk választ adni.

Bő egy hónapja kellett beavatkoznia a jegybanknak Október közepén két lényeges intézkedést jelentett be az MNB a szokásos kamatdöntésen kívüli időpontban: Az egynapos betéti gyorstender bevezetésével az irányadó kamatot 18%-ra emelték, ez 500 bázispontos azonnali kamatemelést jelentett. Az év végéig a jegybank a devizatartalék terhére biztosítja az energiaszámla fedezéséhez...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái