forint bankjegy érme
Deviza

Távolodik a lélektani határtól a forint

Portfolio
Hétfő reggel 400 alatt járt a forint az euróval szemben, aztán délelőtt intenzív gyengülés indult és gyorsan átvitte a lélektani határt, aztán oldalazásba kezdett. A pénteken megjelent inflációs adat még segített a forinton, hiszen a vártnál alacsonyabb volt az áremelkedési ütem decemberben. A következő időszakban elsősorban a nemzetközi hangulat lehet hatással az árfolyamra, majd a jövő heti kamatdöntés után a jegybank kommentárjára figyelhetnek a befektetők.

Megrekedt a forint

Noha mozgalmasan indult a délelőtt a forintnak, viszonylag gyorsan át is vitte a 400-as szintet egy lendületes gyengüléssel, kora délután már megrekedt a 398,3-399 közötti sávban az euróval szemben. Az árfolyamot befolyásoló jelentősebb hírek és adatok nem érkeztek, így nem meglepő a viszonylag eseménytelenebb nap.

Óvatosan erősödik a forint a délelőtti kitörés után

Bár még mindig fél százalékkal a kezdőárfolyam felett van a forint az euróval szemben, délután már ereszkedni kezdett az árfolyam a 400-as lélektani határ közeléből. Délután háromra már 398,5 alá is visszaereszkedett.

Maga az euró sincs formában a dollárral szemben, így az amerikai devizához képest jelentősebb volt a forintgyengülés, 0,6-0,7 százalékos mínusz körül mozgott az árfolyam.

Tovább oldalazik a forint

Kora délután sem változott érdemben az euróval szembeni forint árfolyam, maradt a 398,5-399 közötti sávban, de egy minimális erősödés érezhető. A forgalom is viszonylag mérsékelt mostanra.

399-nél talált támaszt a forint

Az euróval szemben enyhén visszaerősödött a forint 11:30-ig. Az árfolyam a 399 körüli sávnál ingadozik.

A dollárhoz képest szélesebb a pálya, ott a 368-369 közötti szinten ingadozik az árfolyam.

Nem látszik különösebb ok, mégis hirtelen gyengül a forint

A forint töretlenül gyengül tovább, át is vitte a 400 forintos lélektani határt. A legérdekesebb, hogy különösebb ok nem látszik, ami indokolná, hogy így megrángassák a magyar devizát.

Maga az euró sem fogott erős napot: a dollárral szemben 0,25 százalék felett gyengült a dollárral szemben. Így a forint vergődése még fájdalmasabbnak tűnik.

Nem kap erőre a forint

Maradt a negatív pályán a forint délelőtt 10 óráig. Az euróhoz képest már 0,7 százalék körüli mínuszban van, a váltás felszökött egészen 399,2-ig esett, már közel a 400 forintos lélektani szint.

Gyorsan lerántották a forintot

Reggel 9 óra után a magyar deviza gyorsan gyengült, egy forintot veszített az euróval szemben, az árfolyam 397,5 fölé szökött fel.

A dollár is 367,5 fölé ugrott, bár itt hektikusabb mozgások voltak a hajnali órákban. A forint 364,43-ig is leszúrt.

Nincs változás a kamatban

Hétfőn is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti tenderét az MNB, vagyis továbbra sem változik az irányadó kamat, immár október közepe óta ezen a szinten van.

Még mindig a 400-as szint alatt szédeleg a forint – Merre tovább innen?

A forint 396,5 körül járt az euróval szemben a hét elején, ez minimális elmozdulást jelentett péntek estéhez képest. A múlt héten a 400-as lélektani szintet is támadta az euró, majd a pénteken megjelent 24,5%-os decemberi inflációs adat jó hatással volt az árfolyamra. Az elemzők ugyanis ennél magasabb, jóval 25% feletti áremelkedési ütemre számítottak előzetesen. A fő kérdés most már az lesz az év elején, mikor és hol tetőzik az infláció Magyarországon, a várakozások szerint az év első hónapjaiban érheti el a csúcsot az áremelkedés. A következő napokban elsősorban a nemzetközi hangulat lehet hatással a magyar deviza árfolyamára, majd a jövő kedden jön a Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülése. A szakemberek nem számítanak változásra a kamatkondíciókban, elsősorban az ülést követő jegybanki kommentár lehet érdekes a befektetők számára, kérdés, hogy az MNB tesz-e utalást az irányadó kamat közelgő csökkentésére. A dollárral szemben most 365,8 körül járunk, míg az angol font 447,6 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a hetet. A feltörekvő piacon a török líra stagnált, az orosz rubel pedig majdnem 2,5%-os szárnyalással kezdte a hétfői napot a dollárral szemben.

A dollár képtelen erősödni az utóbbi hetekben, most 1,084 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami 0,1 százalékos emelkedést jelent péntekhez képest. A japán jen és az angol font is minimális elmozdulással kezdték a hetet a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823