Előfizetői tartalom

Rá sem ismerni a forintra – Hogy lett a világ legrosszabb devizájából világbajnok?

Szűk fél évvel ezelőtt azon aggódtunk, hogy a forint a világ legrosszabbul teljesítő devizái közé került és már-már megállíthatatlannak tűnik a zuhanása. Azóta viszont nagyot fordult a világ, a magyar deviza nemhogy ledolgozta hátrányát, de lassan világbajnokká kiálthatjuk ki. És az is egészen egyértelmű, hogy mi fordította meg az irányt: az MNB októberi 500 bázispontos kamatemelése és az energiaárak zuhanása óta kapott szárnyakat a forint. Persze kellett a kedvező nemzetközi környezet is, de elvitathatatlan a magyar fizetőeszköz kimagasló teljesítménye.

Hatalmasat fordult a forint

Tavaly októberben, amikor 430 felett volt az euró árfolyama, egészen súlyos forgatókönyvek láttak napvilágot, hogy meddig gyengülhet a hazai fizetőeszköz. Azóta viszont megtáltosodott a magyar deviza, lassan a 380-as szintet támadhatja az euróval szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az év eleje óta a forint több mint 4%-kal erősödött az euróval szemben, miközben a régióban a lengyel zloty 2 százalékkal gyengült, a cseh korona pedig másfél százalékot javított.  A mélypont óta pedig több mint tíz százalékos szárnyalást produkált a hazai fizetőeszköz.

regrelhaboru230214

Az egész világon alig találni a forinthoz hasonló teljesítményt

Ha nem csak a régiós devizákkal, hanem a világgal akarjuk összehasonlítani a forint teljesítményét, akkor is kifejezetten jól szerepelt a magyar deviza az utóbbi hónapokban. Az év eleje óta a dollárral szemben majdnem 4,5%-ot javított a hazai fizetőeszköz,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés