Előfizetői tartalom

Rendkívül fontos szintnél a forint - Meddig erősödhet még?

Az elmúlt napok jelentős forinterősödése és zlotygyengülése oda vezetett, hogy 2021 végétől nézve már jobb teljesítményt mutat a forint az euróval szemben, mint lengyel versenytársa, így tehát tényleg figyelemre méltó az, amit a forint produkál. Megnéztük hát, hogy most mi üzennek a különféle technikai elemzési megközelítések arra a kérdésre, hogy meddig erősödhet még a forint.

Egy kis regionális kitekintés

Mielőtt az EURHUF és USDHUF árfolyamelemzéseket bemutatnánk, érdemes perspektívába helyezni, hogy mit is csinált a forint az elmúlt hónapokban. Amint az alábbi ábrán bemutatjuk: 2021. szilveszteréhez képest a forint már csak 3,4%-os gyengülést mutat az euróval szemben, a lengyel zloty pedig 4,5%-osat, tehát

bő egy év alatt a forint már jobb teljesítményt produkált, mint lengyel versenytársa.

regreleur230214

Amennyiben az orosz-ukrán háború tavaly február 24-i kitörése előtti naptól nézzük a relatív árfolyamteljesítményt, akkor a forint még kicsit nagyobb esést mutat (5,8%-osat), mint a zloty (4,6%-osat), de itt is látszik, hogy gyors ütemben zárul az olló. Az elmúlt napok nagy árfolyammozgását részben az a lengyel államfői döntés katalizálhatta, hogy az uniós pénzek folyósításához szükséges igazságszolgáltatási törvényt meglepetésre a lengyel alkotmánybíróságra küldte, így kérdésessé vált a folyósítás (és ütemezése). Magyarországon a piaci szereplők egyelőre bíznak abban, hogy a tavaly decemberben elfogadott magyar helyreállítási programban és a felzárkóztatási programokban leghamarabb nyáron megindulhatnak majd az első folyósítások Brüsszelből, ez pedig a magas kamatszintből adódó vonzerő mellett támogatja a forintot.

Miről szól ez az elemzés?

  • Rámutatunk arra, hogy a régiós devizák között a forint figyelemre méltó erősödést produkált.
  • Megnéztük napi és havi idősíkú grafikonokon, hogy az EURHUF esetén melyik árfolyamszintekre kell most figyelni.
  • Az USDHUF esetén is megvizsgáltuk napi és havi idősíkú grafikonokon, hogy melyek azok a technikai szintek, amelyek most fontosak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés