penz-10-ezer-forint
Deviza

Közel egy éve nem látott csúcsáról pattant el a forint

Portfolio
Csütörtökön és pénteken visszaadta a héten addig összeszedett erejét a forint (és elesett egy fontos erősödő trendvonal is), az euróval szembeni jegyzések visszaemelkedtek a 379-es szint fölé, pont oda, ahol a múlt hetet fejezték be. Pedig a hét közepén még közel egyéves csúcsán is járt a hazai fizetőeszköz. A hét utolsó kereskedési napján érdemes visszatekinteni az e heti árfolyammozgásokra. A péntek esti zárás után jöhetnek még izgalmak, a Moody's felülvizsgálhatja a magyar adósbesorolást.

379 alatt a fontos döntés előtt

Este 10 óra előtt néhány perccel a forint euróval szembeni árfolyama a 379-es szint alá került. A Moody's döntése a magyar adósbesorolás ügyében hamarosan megjelenhet.

A kilátásokról

Pénteken a Portfolio Checklist napi podcastadásában is forint kilátásaival foglalkoztunk. Az adás itt meghallgatható:

KÖVESS MINKET

Nagyot ment a forint a dollárral szemben is

A dollár ellenében a 350-es szintek alatt is volt a hét közepén a forint, amire tavaly május óta nem volt példa. Innen emelkedett vissza az USD/HUF kurzusa a 357-es szintekig.

Nagy menetelés akadt el a héten

A forint euróval szembeni árfolyama végül a hetet stagnálással fejezheti be, ugyanis múlt pénteken is a 379-es szint körül zárt a kurzus, pedig a héten belül is voltak izgalmak a hazai fizetőeszköz piacán.

A szerdai kereskedésben például a 373-as szint alá is benéztek az EUR/HUF jegyzések. Ilyen erős forintra tavaly április óta nem volt példa, vagyis

a hazai fizetőeszköz közel egy éve nem látott csúcsáról fordult le a héten.

Estére megint leragadt a forint árfolyama

Az euróval szembeni árfolyam a 379-es szint felett ragadt.

Mégis meddig tarthat a szétszteroidozott forint dicsőséges menetelése?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy vajon minek köszönhető és meddig tarthat a forint év eleje óta tartó diadalmenete. A témáról Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen kontextusban érdemes értelmezni azt a százmilliárdos nagyságrendű terhet, mellyel a bankszektor az új tartalékolási szabályok miatt kénytelen szembenézni. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk.

Tovább a cikkhez

379 közelében

Délután sem talált magára a forint, 378,7 körül áll az euró/forint kurzus. A befektetők a Moody's késő esti döntésére várnak. A hitelminősítő egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország adósbesorolása kapcsán, a nagy kérdés az, hogy milyen döntést hoznak késő este. A piacon a legtöbben azt várják, hogy a stabil kilátás a közelgő leminősítésre utaló negatívra változik. Ennél rosszabb kimenetel kedvezőtlen hatással lehetne a forinteszközökre, jobb kimenetel viszont erőt adhatna a hazai devizának.

Nincs erő a forintban

Átmenetileg 378 közelébe kapaszkodott a hazai deviza, azonban hamar újra a 379-es szint közelében találta magát az euróval szemben. Ez napon belül közel 0,8%-os esésnek felel meg.

379 felett

Tovább esett a hazai deviza, mostanra 379,2-es szinten jár. Lassan az egész heti előnyét elveszíti.

Elesik a trendvonal

Az újabb gyengülési körrel elesik a forint erősödő trendvonala is, ami nem túl jó hír az árfolyam további pályája szempontjából technikai szemmel. Ugyanakkor a nagyon magas kamatszint továbbra is a forint malmára hajtja a vizet. Érdemes megjegyezni, hogy ahogy közeledik a Moody's esti döntése, a piaci szereplők úgy válhatnak egyre óvatosabbá.

fttrend

Nagyot esett a forint néhány perc alatt

Alighogy visszaerősödött a forint a 377-es szint közelébe, újabb gyengülési kör jött. Most 378,6-ig esett, napi mélypontjára, ami 0,65%-os esés napon belül. A forint volatilitása jelentősen megnött.

377-hez közel

A forint 377-es szint közelébe erősödött vissza az elmúlt percekben.

Nagy a csapkodás

A forint 378,5-ig gyengült, majd innen fordult, jelenleg 377,5-ös szinten áll a jegyzés. A forint mindössze néhány perc alatt képes bejárni nagyobb árfolyamtartományokat. Hol vannak már azok az idők, amikor egész nap 1-2 egység volt a mozgás? Ma már egy-két óra is elég ehhez.

Esik a forint

Már 378 közelében jár a forint az euróval szemben, ami 0,45%-os esésnek felel meg ma délelőtt.

A hazai devizának minden bizonnyal az sem tett jól, hogy az előzetesen közöltnél is nagyobb lett a külkereskedelmi hiány.

Veszélyben a trend

A ma reggeli gyengüléssel veszélybe került a forint erősödő trendje is. Ha a hazai deviza áttöri a csökkenő trendvonalat, akkor az akár egy fordulat első komolyabb jeleként is értelmezhető.

forintarfolyam

Óriási menetelés után gyengül a forint - Ma éjjel eldől az irány?

Hosszú menetelésen van túl a forint az idei évben, olyan erős szinten is járt, amire 10 hónapja nem volt példa. A hetet még 380-as szinten indította az euróval szemben, majd szerdára 373 alá kapaszkodott. Innen indult gyengülésnek tegnap, ma reggel pedig már 376,5-ös kurzus volt jellemző, ahonnan tovább gyengült a hazai deviza. Reggel 9 órakor 377,3 körül jár a kurzus, ami 0,3%-os esésnek felel meg a forint szempontjából.

A forint elmúlt időszakban látott menetelése egyrészt a nemzetközi környezettel (nagyot eső gázár, Európa elkerülte a recessziót) függ össze, azonban markánsan benne vannak a hazai folyamatok is. A forint elsődleges támasza a 18%-os irányadó hazai kamatszint, amivel az EU legmagasabb kamatát fenntartó országa vagyunk, de világviszonylatban is kifejezetten magasnak számít ez a szint. És a Magyar Nemzeti Bank jelzése alapján nagyon úgy tűnik, hogy egy ideig még marad is a magas kamat, ami a forint malmára hajtja a vizet.

Ma a nemzetközi befektetői hangulat, illetve az euró/dollár árfolyam alakulása határozhatja meg a forint irányát, késő este pedig megérkezik a Moody's hitelminősítő intézet döntése Magyarország adósbesorolásáról.

Korábban a Fitch és az S&P kedvezőtlen döntést hoztak hazánk szempontjából, előbbi a besorolás kilátását rontotta, utóbbi pedig leminősítette az országot. Elemzők szerint a Moody's most a Baa2 besorolás stabil kilátását ronthatja negatívra, de leminősítéssel (a besorolás egy fokozatú rontásával) nem számolnak, hiszen egyelőre a kilátás "stabil", és nem a közelgő leminősítésre utaló "negatív". A döntés befolyásolhatja a forint árfolyamát is, ami attól függ, hogy a hitelminősítő milyen képet fest le Magyarországról.

Címlapkép: Getty Images

Még egy kicsit nagyobb lett a tavalyi horror magas külkereskedelmi hiány

Az előzetesen jelzett 8,3 milliárd euró helyett 8,6 milliárd euró volt a 2022-es külkereskedelmi hiány - derül ki a KSH ma közzétett jelentéséből.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
forint euró