forint deviza euró
Deviza

Tovább halmozza a veszteségeket a forint

Portfolio
Napon belül a régiós devizák közül kiugróan nagy, több mint 12 egységnyi, 3% feletti esést okozott a hétfői kereskedésben a forintnál az amerikai bankcsődökről szóló híráramlás, mivel a nagyon borús nemzetközi befektetői hangulati tényezőkre rátettek magyarspecifikus tényezők is. Az euró jegyzései 393 fölé ugrottak, a dolláré 368-ig, az OTP részvényárfolyama 11%-os szakadásban is járt, nagy hullámzások mellett. Mindez azután történt, hogy a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődje után az amerikai hatóságok összehangolt intézkedéseket és nyugtató üzeneteket mondtak, a Fed kamatpolitikájának várható komoly változása pedig rendkívüli hozamesést okozott a legtöbb állampapír piacon, így ez még a magyar kötvényhozamokat is süllyesztette.

Minimálisan erősödött a forint

Késő estére a forint enyhén erősödött a korábbi veszteségeihez képest, de az euróárfolyam így is a 392,9-392,7 közötti sávba ragadt, ami még mindig 10 egység feletti napon belüli gyengülést jelent.

Oldalazni kezdett a forint

A forint este 8-ra már a 393-as sávig kapaszkodott vissza az euróval szemben, itt pedig oldalazásba kezdett.

A dollárral szemben pedig a 366-366,3 közötti sávban ragadt:

Az euró pedig 0,9 százalék körül szakította le magáról a bankválság miatt megrogyott dollárt. Ezzel viszont az 52 hetes vesztesége már csak 1,9 százalék az amerikai devizához képest.

Újabb kritikus szintet közelít a forint

Nem sokkal 18:45 után a forint már a 394-es ellenállást is majdnem átvitte, egészen 393,94-ig gyengült, de csak minimálisan tudott erősödni, és 393,5-től indult újra a gyengülés.

Gyorsan napi mélypontjához gyengült vissza a forint

A forint egy rövid szünet után ismét gyengült az euróhoz képest, ahogy a Dow Jones is visszaesett a nyitószintje közelébe. Az amerikai tőzsdék vegyesképet mutatnak, mert a technológiai részvények jó formában vannak, közben a 10 éves amerikai kötvények hathetes mélypontra estek. Mindez a felemás helyzet a külső tényezőkre volatilis forint ellen dolgozik.

Az euróval szemben így este fél 7-kor újra a 393,7 körüli szinteken van, alig lemaradva a 393,865-ös napon belüli mélyponttól. 18:40-kor megugrotta egy pillanatra a kritikus szintet, és 393,88-ig ugrott a váltás.

A dollárral szemben tartja magát a forint

Miközben az euróhoz képest látványosan veszített a forint a régiós valutákkal összehasonlítva is, a dollárhoz képest mostanra stabilizálódott az árfolyam a 366 körüli szinteken.

Új mélyponton a forint

A kora esti órákban, mikor az európai vezetőindexek mélyrepüléssel álltak meg, a forint is növelte veszteségeit, 393,865-ig gyengült az euróval szemben, aztán egy gyorsabb erősödéssel a 392,8 körüli szinten kezdett oldalazni.

Napi mélypont körül a forint, miközben pluszban az amerikai részvénypiacok

A jelek szerint enyhül a piaci aggodalom az amerikai bankrendszer körül a fő döntéshozók sorozatos nyugtató üzenetei mellett, és ez látszik azon is, hogy a nyitás után az amerikai részvénypiacok kis emelkedést mutatnak a pénteki zárószinthez képest. Ez a magyar részvénypiacokon is jelentős fordulatot hozott pozitív irányba (az OTP Bank részvényárfolyama a 11%-os zuhanásból 5%-os esésre szelídült, a Molnál a 6%-os esés csaknem nullába visszajött), de közben figyelemre méltó, hogy a forint lényegében napi mélypontra esett vissza mostanra. Az euró jegyzései 393 körülre emelkedett vissza, a dolláré 366-ig emelkedett.

hufeste230323

A forint mai esésével egyhavi mélypontra jutott az euróval szemben.

eurhufestizaro230313

Amint külön gyorselemzésünkben rámutattunk: a forint látványosan alulteljesít ma a régiós devizák között, és emögött három lehetséges fundamentális és három technikai tényezőt is felsoroltunk.

regreleste230323

A forint a dollárral szemben 366 körül is járt ma, ez szintén egyhavi forintmélypontot jelent:

usdhufestizaro230313

Miért zuhant ekkorát hétfőn a forint? – Íme, a magyarázat

Amióta szabadon lebeg a forint árfolyama, a hétfői volt a 18. legnagyobb zuhanása az euróval szemben napon belül, hiszen több, mint 12 egységgel ugrott a jegyzés, de a napon belüli százalékos változás csak a 44. legnagyobb volt – derült ki a Portfolio gyors vizsgálatából. Ezzel együtt is figyelemre méltó az, hogy míg a forint 3% feletti mínuszban is járt, a régiós devizák közül a lengyel zloty és a cseh korona fél százalék körüli mínusszal megúszta az amerikai bankrendszer felől érkezett piaci vihart. Ez arra utal, hogy magyarspecifikus okok is meghúzódhatnak a hétfői mozgások mögött.

Tovább a cikkhez

Jön vissza a forint

Az amerikai elnök nemrég elkezdődött beszédével, a nyugtató üzenetek hangsúlyozásával párhuzamosan elkezdtek visszajönni a mélypontokról a vezető nyugati tőzsdék, és ezzel együtt a forint is kezd talpra állni a kora délutánig tartó zuhanásból. Az euró jegyzései az imént már 390 alá süllyedtek vissza, a dolláré 364 alá bukott.

hufvissza390 alatt230313

Kis megnyugvás, visszaerősödés látszik

A kora délutáni gyors forintesés után, amely 393 feletti eurójegyzéseket is hozott, most kis stabilizálódás-megnyugvás látszik: az euró jegyzései 391 körül hullámoznak most. Ez még mindig azt jelenti, hogy közel 10 egységgel a reggeli jegyzések felett járunk és a régiós devizák mezőnyéhez képest kiugróan nagy a forint esése (a lengyel zltoy és a cseh korona csak 0,4-0,5% körüli esést mutat).

huf391du230313

Az amerikai és német kötvénypiacon tapasztalt példátlan, illetve rendkívüli hozamesés (kamatvárakozások rapid átárazódása, biztonságos eszközökbe menekülés) a magyar állampapírpiacon is oda vezetett, hogy mérsékelten csökkentek a hozamok. A hozamgörbe 3 éves és azon túli szegmense lényegében 20-30 bázisponttal lejjebb tolódott.

Elszakadt a cérna a magyar tőzsdén, 10 százalékot zuhant az OTP

Az SVB bedőlése után rendkívül gyorsan kezdtek változni az események a hétvégén. Míg pénteken a tőzsdék jelentős mínuszban zártak egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, addig az amerikai határidős indexek még komoly emelkedés vetítettek előre a mai napra, miután a kamatemelési várakozások jelentősen lecsökkentek (részben az SVB, részben a Goldman Sachs miatt, amely a hétvégén bemondta, hogy a jegybank egyáltalán nem fog emelni a következő alkalommal). Eközben az SVB után az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését. Az események gyors változásával együtt a tőzsdéket is rángatják: Ázsiában inkább csak vegyesek voltak a mozgások, Európában viszont nagyon csúnya esés alakult ki, főleg a bankpapírokat ütik a befektetők.

Tovább a cikkhez

Visszahúzták 391-ig

A 393-ról visszahúzták a forintot 391-re, már 390 forint 90 fillérbe kerül egy euró. Napon belül ezzel még mindig 2,1%-is gyengülésben van az euróval szemben. A forintgyengülést az amerikai hírek váltották ki, a tőzsdék is lefordultak.

Durván beleszálltak a Credit Suisse-be a befektetők: rekord magason a bank csődkockázati felára

Érzékenyen érinti a Credit Suisse árfolyamát is Silicon Valley Bank összeomlása, olyannyira, hogy a bank CDS-felára rekordmagasra ugrott – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Már a 393-at közelíti

Rákapcsoltak ez eladók, már 392 felett az euró, 393,4 a jegyzés. Most nagyon beindult az esés a 390-es szint átütése után, közelíti alulról a 393-at a jegyzés. 2,5%-os gyengülésben van most.

Átvitte a 390-et

Már a 391-et is átvitte a forint, tovább gyengül az euróval szemben a bankcsőd miatti hírekre. Már 2,2%-os esésében van az euróval szemben, komoly az esés. A dollár 0,5%-os gyengülésben van, ahhoz képest, hogy mekkora aggodalom van az amerikai piacon, ez nem tűnik komoly mozgásnak.

389 körül az euró

Továbbra is gyengülési nyomás alatt áll a forint: az elmúlt fél órában 389 felett is járt az euró jegyzése a bankközi piacon, most is ennek környékén jár a kereskedés, a dollár árfolyama pedig 364,5 körül hullámzik.

eurhuf389del

Amerikai bankcsőd: tovább szakadnak a hozamok, sosem volt még ekkora esés

Nincs megállás a kötvényhozamok esésében, az amerikai kétéves múlt hét óta több mint 1%-pontot esett, ilyen esésre az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. A kétéves német kötvény hozamának mai esése pedig precedens nélküli. Az ok: a befektetők aggódnak az amerikai bankcsődök miatt, a kamatemelési várakozások esnek az USA-ban.

Tovább a cikkhez

Amerikai bankcsőd: tovább szakadnak a hozamok, sosem volt még ekkora esés

Nincs megállás a kötvényhozamok esésében, az amerikai kétéves múlt hét óta több mint 1%-pontot esett, ilyen esésre az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. A kétéves német kötvény hozamának mai esése pedig precedens nélküli. Az ok: a befektetők aggódnak az amerikai bankcsődök miatt, a kamatemelési várakozások esnek az USA-ban.

Tovább a cikkhez

Újra 388 felett az euró

A továbbra is negatív nemzetközi befektetői hangulatban újra 388 fölé ugrott az euró jegyzése a bankközi forintpiacon, a dollár pedig 364-ig. Ez azt jelenti, hogy az amerikai bankrendszer (és annak potenciális tovagyűrűző hatásai) miatti aggodalmak egyelőre nem csillapodtak a tegnap éjjeli összehangolt amerikai bejelentések mellett sem. Sőt, a piacon most a "biztonsba menekülés bármilyen áron" lehet a fő mozgatórugó amiatt, hogy ekkora bankcsőd megtörtént szinte egyik pillanatról a másikra, és most sok befektető fedezékbe menekül, amíg az értékelések lezajlanak, illetve amíg elül a "vihar". Az amerikai fejleményekről külön hírfolyamunk itt érhető el.

hufujra388felett230313

Gyors esés után fordulat a forintnál

Az elmúlt közel fél órában a gyors esés után fordulat látszik a forint árfolyamában: az euró jegyzései 388 felettről 387 alá süllyedtek vissza, a dollár kurzusa 364-ről 362 körülig süllyedt.

fordulat forint230313

Válságstábot hívott össze a Bundesbank a bankcsőd miatt

A Bundesbank hétfőn összehívta válságstábját, hogy felmérje az amerikai hitelező, a Silicon Valley Bank összeomlásának a német piacra gyakorolt lehetséges hatásait – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Már 388 felett

Folytatódik a forint gyors ütemű gyengülése: az euró jegyzései az imént már átlépték a 388-as szintet is. A dollár kurzusa 363,8-nál már most.

huf388 felett230313

Moratóriumot rendelnek el az SVB németországi fióktelepével szemben

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin hétfőn azt közölte, hogy moratóriumot rendel el a Silicon Valley Bank németországi fióktelepével szemben – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Már 387-nél az euró

Gyors ütemben esik a forint a nemzetközi piaci feszültség mellett: az euró jegyzései az elmúlt percben átlépték a 387-es szintet is, noha 10 óra körül még 382-nél járt a kereskedés. A dollár kurzusa 363-ig ugrott.

huf387del230313

Egyhavi mélypontra esett a forint

Az egyre romló nemzetközi piaci hangulatban 386 fölé ugrott az euró jegyzése a bankközi forintpiacon, azaz egyhavi mélypontra esett a forint. A dollár jegyzései 362 körülig emelkedtek a piacon.

eurhufdel386 felett230313

Szétverik a bankrészvényeket, nagyot esett az OTP

Bár a nap elején még úgy tűnt, hogy jöhet egy kis megnyugvás a piacokon az SVB bedőlése és a múlt pénteki jelentős esés után, délelőttre mégis ott tartunk, hogy onnan folytatódik az esés, ahol pénteken abbamaradt. Az esésben ismét a bankrészvények járnak az élen.

Tovább a cikkhez

Szakadnak a kötvényhozamok az amerikai bankcsődök után: két nap alatt minden megváltozott

Olyan heves esést látunk az amerikai és európai kötvényhozamokban, amelyekre a koronaválság óta nem volt példa, miközben a részvénypiacok is esnek, a dollár gyengül. Nem kétséges, hogy az amerikai bankcsődök állnak a jelenség mögött, a befektetők ugyanis úgy kalkulálnak, hogy a Fednek a vártnál sokkal korábban kell leállnia a kamatemelésekkel - úgy gondolják tehát, hogy az amerikai jegybank figyelemmel lesz a kamatemelések bankrendszert érintő hatására, és ezért visszafogja a kamatemeléseket. A piac szerint a Fed egyszerűen hátrébb sorolja az árstabilitásért folytatott harcot, hogy biztosítsa a pénzügyi stabilitást. Amennyire egyértelmű hétfő reggel a konszenzus ezzel kapcsolatban, annyira nem biztos, hogy tényleg így lesz.

Tovább a cikkhez

Ütni kezdték a forintot is

A dollár újbóli erősödése, a külföldi részvénypiaci hangulat romlása a forintot is kezdi megviselni: az elmúlt egy órában az euró jegyzései 382-ről 385-ig ugrottak, a dollár/forint kurzus pedig 360 fölé lépett. Közben az OTP részvényárfolyama 3% feletti mínuszba süllyedt a BÉT-en.

huf385del230313

Újra erősödik a dollár, mert borúsabb a piaci hangulat, a forint is esik

A kezdeti fellélegzési rali után a délelőtti órákban ismét borúsabbá vált a nemzetközi részvénypiaci hangulat, az európai tőzsdék ismét nagy esés felé haladnak, a dollár pedig elkezdett ismét erősödni az euróval szemben. A jegyzések 1,074-ről 1,067-ig visszasüllyedtek, és ezzel párhuzamosan a forinton is ütöttek egyet: az euróval szembeni jegyzések 382-ről 384-ig ugrottak. Amint látható: a reggeli cikkünkben már kiemelt, alább is berajzolt trendvonal egyelőre kitart, nem tudott alá visszaerősödni a forint.

eurusdel230313
eurhufdel230313

Több bank is bedőlt - Megint egyre csúnyább, ami a tőzsdéken történik

Az SVB bedőlése után rendkívül gyorsan kezdtek változni az események a hétvégén. Míg pénteken a tőzsdék jelentős mínuszban zártak egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, addig az amerikai indexek kilőhetnek ma, miután a kamatemelési várakozások jelentősen lecsökkentek (részben a Goldman Sachs miatt, amely a hétvégén bemondta, hogy a jegybank egyáltalán nem fog emelni a következő alkalommal). Eközben az SVB utánvasárnap az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot , a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését. Az események gyors változásával együtt a tőzsdéket is rángatják: Ázsiában inkább csak vegyesek voltak a mozgások, Európában viszont a délelőttre egy csúnyább esés alakult ki, főleg ma is a bankpapírokat ütik a befektetők.

Tovább a cikkhez

Kulcsszinten billeg a forint, Amerikából érkező hírek mozgatják

Amint éjjel megírtuk: egyszerre három hír jelent meg az USA pénzügyi szabályozó hatóságai részéről:

  1. A Silicon Valley Bank összes betétese teljes körű védelemben részesül.
  2. A Signature Bank vasárnapi bezárása és betéteseinek hasonló kártalanítása.
  3. A Fed pótlólagos finanszírozást nyújt a jogosult bankok számára, hogy a bankok minden betétesük igényeit ki tudják elégíteni.

Ezek együtt hétfő hajnalban erősítették a kockázati étvágyat azzal együtt, hogy a Goldman Sachs már azt is bemondta: leáll a Fed a kamatemelésekkel azért, hogy ne gyűrűzzön tovább a bankrendszeri probléma. Ezek együtt gyengítették a dollárt az euróval szemben, a jegyzések a péntek esti 1,064-ről 1,07 fölé léptek.

eurusdregg230313

A dollár esése, a (határidős) részvényindexek emelkedése együtt segített a feltörekvő piaci devizáknak is, így a forint is erősödni tudott kicsit a hétfő reggeli kereskedésben, igaz ez átmenetinek tűnik: a péntek esti 383-as zárásról 381 közelébe is erősödött a forint, majd 382,5-ig emelkedtek vissza a jegyzések. Amint berajzoltuk: éppen egy fontos technikai vonalon billeg a magyar fizetőeszköz.

eurhufreggjo230313

Ez a vonal pedig nem más, mint a tavaly decemberi és idén februári lokális EURHUF tetőkre húzott trendvonal, amelyek csütörtökön este vitt át az árfolyam az akkor kirobbant amerikai banki feszültségek mellett, és pénteken is végig ezen vonal felett maradt, ma reggel pedig visszatesztelte. A technikai elemzés szabályai alapján a vonal felfelé áttörése, majd visszatesztelése után felfelé rugaszkodik el az EURHUF, azaz a forint gyengülése nézne ki ebből a technikai alakzatból.

hufreggtech230313

A dollár pénteki és ma reggeli gyengülése és a forint hullámzása együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések 357 körül hullámoznak ma reggel a bankközi piacon.

usdhufregg230313

Amint ma reggeli heti makroelőzetesünkben jeleztük: holnaptól várhatók fontosabb makroadatok, elsősorban külföldről, illetve szerdán nálunk munkaszüneti nap lesz nemzeti ünnep miatt, de külföldön nyitva lesznek a piacok.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
forint euró