Portfolio signature

Hirtelen megint forró lett a talaj a forint talpa alatt - Hol lehet a lejtő alja?

Beke Károly
Már majdnem elfelejtettük, milyen érzés reggel úgy felkelni, hogy a forintért kell aggódnunk, hiszen az utóbbi hónapok sokkal inkább az erősödésről szóltak a magyar deviza piacán. Aztán az amerikai bankcsődök hírére elindult piaci kockázatkerülés bebizonyította, hogy a 18 százalékos irányadó kamat mellett is lehet sérülékeny a magyar deviza, újra meg kellett barátkoznunk a 400-as euróárfolyammal. Valószínűleg a következő napokban kiderülhet, hogy egy néhány napos piaci pánikról van szó vagy valami komolyabb alakul a gazdaságban, ez pedig a forint további sorsát is nagyban befolyásolhatja.

Élen az erősödésben, élen az esésben

Az utóbbi néhány napban szokatlan kilengések jellemezték a forint piacát, hiszen hétfő reggel még 380 közelében járt az euró jegyzése, majd szerda délután a 400-as lélektani határt is áttörte. Utóbbira január közepén, vagyis nagyjából két hónapja volt példa utoljára.  

Persze érdemes legalább régiós összevetésben vizsgálni a forintot, a legközelebbi versenytársnak tekintett lengyel zloty egy hét alatt 0,4%-ot veszített, míg a cseh korona 1,4%-kal értékelődött le, miközben  

a forint 3%-kal gyengült.

Miért szálltak rá megint a forintra?

  • Ledolgozta az év eleji felülteljesítését
  • Meddig mehet még?
  • Mit léphet erre az MNB?

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések